Câştigăm şi calculăm! Victoria în Muntenegru e vitală

Ultima actualizare:

    România şi Muntenegru se vor duela pentru locul doi în grupă
România şi Muntenegru se vor duela pentru locul doi în grupă

Doar victoria în meciul de mâine din Muntenegru îi permite României să-şi netezească drumul spre Euro 2020 prin intermediul Ligii Naţiunilor.

Teoretic, tricolorii ar termina grupa pe locul secund cu cel puţin un egal la Podgorica. Practic, naţionala României are nevoie de toate cele trei puncte pentru a putea spera la îndeplinirea obiectivului din Liga Naţiunilor.

Considerând că un miracol la Belgrad (Serbia să nu bată Lituania) e puţin probabil, România va tranşa în meciul de marţi cu Muntenegru bătălia pentru locul doi. Cu două puncte avans, jucătorii lui Cosmin Contra nu au voie să piardă, dar calculele din Liga Naţiunilor ne arată că inclusiv un rezultat de egalitate e total inutil.

Motivul e legat de punctajul slab pe care România îl va avea cu echipele de pe locurile 1 şi 3 (ar fi patru puncte din remizele tur-retur cu Serbia şi Muntenegru). Acesta e criteriul după care se vor eşalona cele patru naţionale clasate pe poziţiile secunde în grupele Ligii Naţiunilor C.

Din această ierarhie de patru echipe, primele două merg în urna a treia la tragerea la sorţi a preliminariilor Euro 2020, iar celelalte două rămân în urna a patra. Apoi, cu cât vom fi mai jos în acest top, cu atât vom avea mai puţine şanse de a urca în play-off-ul Ligii Naţiunilor C în cazul în care vor exista câştigătoare de grupe care se vor califica la Europene din preliminariile clasice. De menţionat faptul că, dacă Serbia va merge la Euro 2020 în urma preliminariilor, nu România îi va lua locul în mod automat, ci echipa de pe locul doi din Liga Naţiunilor C cu cel mai ridicat punctaj.

Deocamdată, Ungaria (Grupa 2) e sigură că va intra în clasamentul locurilor doi cu şase puncte, în timp ce duelul indirect dintre Bulgaria şi Norvegia (Grupa 3) se decide astăzi, dar ambele nu au cum să coboare sub şase puncte, la fel ca şi în cazul pierzătoarei meciului Scoţia – Israel (Grupa 1), programat marţi. La egalitate de puncte (şase) între România şi una sau mai multe din aceste formaţii, departajarea se va face la golaveraj, motiv pentru care orice gol în plus reuşit astăzi în Muntenegru poate fi crucial în campania de calificare la Euro 2020.

SCENARII:

Victorie cu Muntenegru şi locul 2 în grupă

*vom ocupa locul doi în grupă, dar vom aştepta încheierea tuturor grupelor pentru a afla poziţia din ierarhia separată a locurilor doi.

*cu un golaveraj bun (adică o victorie la cel puţin două goluri cu Muntenegru), vom depăşi Ungaria şi Israelul, dacă aceasta din urmă pierde azi cu Scoţia. În aceste condiţii, vom merge în urna a treia la tragerea la sorţi a preliminariilor şi putem spera la un loc pe ultima sută de metri în play-off-ul Ligii Naţiunilor C.

*cu un golaveraj slab şi cu o conjunctură nefavorabilă a celorlalte rezultate (Israel să nu piardă azi în Scoţia, iar Norvegia să fi scos aseară măcar un punct în Cipru), cădem pe locul trei sau patru în ierarhia locurilor doi. Rezultă că România va avea adversari mai grei (din urna a patra) la tragerea la sorţi a preliminariilor, în timp ce un loc în play-off-ul Ligii Naţiunilor e aproape imposibil de obţinut.

Egal cu Muntenegru şi locul 2 în grupă

*vom ocupa locul doi în grupă, dar cu cel mai mic punctaj în ierarhia separată a locurilor doi din Liga Naţiunilor C.

*vom intra în urna a patra la tragerea la sorţi a preliminariilor Euro 2020, programată la 1 decembrie.

*vom avea şanse infime, practic nule, de mai prinde play-off-ul Ligii Naţiunilor C, în martie 2020. Ar trebui ca toate cele patru câştigătoare de grupe să se califice la Euro din preliminarii.

Dacă România pierde azi în Muntenegru, tricolorii lui Contra vor cădea pe locul trei şi vor fi incluşi în calculele privind retrogradarea în Liga Naţiunilor D (echipa cu cel mai slab punctaj de pe locurile trei). Noi vom intra cu trei puncte în acest clasament, la fel ca şi Albania, care şi-a terminat însă meciurile cu un golaveraj de minus şapte. Ca urmare, doar o înfrângere la opt goluri în Muntenegru ar pune România în pericol de retrogradare.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net