cei mai buni fundaşi din istoria fotbalului

Ultima actualizare:

    Nesta şi Maldini arată şi în această fază că sunt printre cei mai buni fundaşi din istoria fotbaluluiFoto: Reuters
Nesta şi Maldini arată şi în această fază că sunt printre cei mai buni fundaşi din istoria fotbaluluiFoto: Reuters

Alessandro Nesta a fost pentru câteva zile în România ca parte a proiectului care aduce eroi ai Ligii Campionilor pe tot teritoriul Europei. Campionul mondial din 2006 ne-a adus aminte de acea echipă a Italiei şi ne-a trimis cu gândul la marii apărători ai fotbalului. Acestu lucru ne-a determinat să facem un remember cu cei mai buni fundasi din istoria fotbalului.

Cifrele ne-au arătat, fiind poate şi puţini subiectivi, că cei mai buni fundasi din istoria fotbalului sunt italienii. Luându-i la rând pe cei mai recenţi şi lăsându-i la o parte pe cei din perioada romantică, în top avem Italia anilor '90 şi 2000. Alesandro Nesta, Fabio Cannavaro şi Paolo Maldini sunt nume din altă galaxie, demne de orice hall of fame.

Toţi trei sunt campioni mondiali, câştigători de Liga Campionilor şi de titluri în Serie A şi nu mai au nevoie de nicio prezentare. Acest trio de fundaşi centrali poate fi contestat însă de alţi câţiva coloşi ca Marcel Desaily, Franco Baresi şi Franz Beckenbauer sau de lupi mai tineri, încă în activitate, ca John Terry sau Thiago Silva.

Cei mai buni fundasi din istoria fotbalului: Thuram şi Roberto Carlos, şefi pe benzi

În ceea ce-i priveşte pe laterali, printre cei mai buni fundasi din istoria fotbalului sunt doi brazilieni: Roberto Carlos şi Cafu. Foştii jucători ai Realului, respectiv Romei, sunt însă aproape ca popularitate de Liliam Thuram sau Gianluca Zambrota, de asemenea campioni mondiali. Culmea, exceptându-i pe cei bătrâni, cu toţii au jucat după 1990.

Dacă îi lăsăm însă la o parte pe cei retraşi din activitate, dar şi pe cei deja enumeraţi mai sus, Silva şi Terry, dintre cei care încă luptă în iarbă trebuie să introducem în top şi nume ca Mats Hummels, Sergio Ramos sau Giorgio Chellini, pentru posturile centrale. Pentru laterali, Dani Alves, Danilo, de la Porto, sau Alaba, de la Bayern, fac toţi banii.

Cei mai buni fundasi din istoria fotbalului: Gică Popescu şi Belodedici ne fac cinste

Românii n-au fost nici campioni mondiali şi nici europeni, dar o serie de apărători au jucat totuşi la cele mai mari cluburi de pe continent. Astfel, între cei mai buni fundasi din istoria fotbalului putem să-i punem fără să ne facem de ruşine pe Gică Popescu, fost căpitan la Barcelona, Dan Petrescu, legendă la Chelsea sau Miodrag Belodedici, dublu câştigător al Ligii Campionilor cu Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net