Cele mai importante momente ale carierei lui Ilie Balaci. Imagini de colecție

Ultima actualizare:

    Ilie Balaci a murit subit, la 62 de ani, și a lăsat în urmă o durere uriașă în inimile românilor care l-au văzut jucând fotbalFOTO: adevarul.ro
Ilie Balaci a murit subit, la 62 de ani, și a lăsat în urmă o durere uriașă în inimile românilor care l-au văzut jucând fotbalFOTO: adevarul.ro

Ilie Balaci a murit subit și a lăsat în urmă o durere uriașă în inimile românilor care l-au văzut jucând fotbal. Ilie avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei celei mari.

Cariera la vârf a lui Balaci s-a întins pe parcursul a 13 ani, în care a reușit momente remarcabile în tricoul Craiovei și al echipei naționale. Pe teren, era ca argintul viu și îl recunoșteai ușor datorită părului plin de zulufi. A avut de la începutul carierei care au remarcat talentul înăscut a lui Ilie Balaci.

Ilie Balaci avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei celei mari
Ilie Balaci avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei celei mari

Ilie Balaci avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei celei mari. Ocupă și acum locul 3 în topul all-time al celor mai tineri debutanți din istoria naționalei, fiind devansat doar de Cristi Manea (16 ani și 10 luni) și Grațian Sepi (17 ani, 3 luni, 15 zile).

În cei 13 ani de carieră în Divizia A, Ilie Balaci a marcat 84 de goluri, foarte multe memorabile.

Ilie Balaci a adus multă bucurie suporterilor români.

Ilie Balaci ocupă și acum locul 3 în topul all-time al celor mai tineri debutanți din istoria naționalei
Ilie Balaci ocupă și acum locul 3 în topul all-time al celor mai tineri debutanți din istoria naționalei

06.10.1976: CEHOSLOVACIA - ROMÂNIA 3-2 (AMICAL). În minutul 7, a deschis scorul la Praga contra campioanei continentale en-titre. Iată cum suna descrierea golului lui Ilie în cronica semnată de Ioan Chirilă în ziarul Sportul apărut după meci: "Cheran îl lansează pe Troi, cursă inteligentă, centrare la firul ierbii și Balaci, venit lansat, înscrie spectaculos".

12.05.1982: ARGENTINA - ROMÂNIA 1-0 (AMICAL). Împotriva lui Ardiles, Maradona și Kempes, aflați la ultimul meci înaintea Mondialului spaniol, Balaci a primit din partea lui Mircea Lucescu banderola de căpitan la partida disputată la Rosario. În prima repriză, la 0-0, mijlocașul Craiovei, care nu împlinise încă 26 de ani, a fost la un pas de un gol spectaculos în poarta lui Fillol.

16.04.1983: ROMÂNIA - ITALIA 1-0 (PREL. CE '84). Ilie a făcut un meci magistral împotriva campioanei mondiale en-titre. A mișcat mingea pentru trasorul lui Boloni care avea să-l bată pe Zoff și s-a distrat cu temutul Gentile, omul care îi anihilase pe Maradona și pe Zico. "L-am plimbat pe tot terenul și ăsta a fost unul dintre secretele succesului cu Italia", remarca Balaci peste ani.

1981, 1982

Primul trofeu din tradiționala anchetă a Gazetei și l-a adjudecat la pas în '81, devansându-i în opțiunile antrenorilor, arbitrilor și cronicarilor pe Ștefănescu și Sameș. A repetat isprava în '82, când a câștigat din nou în unanimitate în fața lui Ștefănescu și Cămătaru.

Ilie Balaci, goluri europene legendare

24.10.1979: U CRAIOVA - LEEDS 2-0 (TUR 2, CUPA UEFA)

- "cap" imparabil în minutul 12, când oltenii executau deja al 8-lea corner!15.09.1982U Craiova - Fiorentina 3-1 (tur 1, Cupa UEFA)- lovitură liberă, de la circa 30 de metri, în minutul 8720.04.1983U Craiova - Benfica 1-1 (semifinale, Cupa UEFA)- lovitură liberă directă, la vinclu, în minutul 16

Cariera lui Balaci a luat o turnură dramatică la 27 de ani. Într-un meci de campionat la Baia Mare, Arezanov a avut o intrare criminală la Ilie, căruia i-a produs o ruptură de ligamente. Accidentarea l-a scos din lotul României pentru Euro '84 și nu s-a mai putut recupera niciodată pe deplin.

Ultimul meci în "A" a lui Ilie Balaci

13.12.1987: DINAMO - OȚELUL 3-1. A părăsit scena primei divizii cu 31 de minute jucate în repriza secundă a partidei cu Galațiul, pe "Ștefan cel Mare". Lucescu l-a introdus în locul lui Costel Orac.

Sursa: gsp.ro

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net