Începând de mâine până joia viitoare vom afla ultimele nouă naţionale calificate la turneul final de anul viitor. 20 de echipe de pe toate continentele îşi joacă şansele, mai mari sau mai mici, de a completa tabloul cu cele 32 de calificate la Cupa Mondială din Rusia.


Grosul preliminariilor s-a încheiat de mult, iar acum suntem în faza „prelungirilor”, mai exact a barajelor şi a meciurilor care pe care. În Europa, avem patru duble de play-off, cu Croaţia, Elveţia, Italia şi Danemarca în postura de favorite şi cu Grecia, Irlanda de Nord, Suedia şi Irlanda în căutarea unor surprize. Cap de afiş e departe confruntarea dintre suedezi şi italieni, cu Squadra Azzurra încercând să evite o nedorită absenţă de la Mondiale, pentru prima dată în ultimii 60 de ani.

În afara Europei, alte două calificate se vor decide în barajele inter-continentale dintre Honduras (America de Nord) şi Australia (Asia), respectiv dintre Noua Zeelandă (Oceania) şi Peru (America de Sud). Australienii şi peruanii pornesc cu prima şansă, însă orice e posibil în asemenea dispute cu caracter decisiv.

Apoi, ultimele trei bilete spre Mondialul Rusia se dau în Africa, acolo unde nu sunt baraje, ci se încheie faza grupelor. Chiar şi-aşa, putem vorbi despre o adevărată „finală” Coasta de Fildeş - Maroc, în care ivorienii au nevoie neapărată de victorie pe teren propriu. De asemenea, în aceste zile se joacă două meciuri cruciale între Senegal şi Africa de Sud, din care se va alege, cel mai probabil, o altă echipă calificată (Burkina Faso şi Capul Verde au şi ele şanse, dar nu stau la mâna lor). În fine, misiunea Tunisiei e cea mai uşoară, „vulturii din Cartagina” căutând punctul calificării acasă, contra Libiei, o naţională deja eliminată. În schimb, un eşec al tunisienilor i-ar băga în cărţi pe cei din DR Congo.

Programul meciurilor tur din play-off-ul european:

Joi

Croaţia – Grecia   21.45, DigiSport 1

Irlanda de Nord – Elveţia        21.45, DigiSport 3

Vineri

Suedia – Italia      21.45, DigiSport 1

Sâmbătă

Danemarca – Irlanda     21.45, DigiSport 1

Cele 23 de echipe calificate deja la Mondial:

Rusia (gazdă)

Germania, Anglia, Belgia, Spania, Polonia, Islanda, Serbia, Franţa, Portugalia (Europa)

Brazilia, Uruguay, Argentina, Columbia (America de Sud)

Nigeria, Egipt (Africa)

Iran, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită (Asia)

Mexic, Costa Rica, Panama (America de Nord, Centrală şi Caraibe)

 
 
Loading...