Cum poate scăpa Benfica de blestemul celor 100 de ani?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Benfica Lisabona se poate considera cea mai ghinionistă echipă de pe planetă. După ce în urmă cu cinci zile a pierdut campionatul în minutul 90+2, în faţa lui FC Porto, la Amsterdam, "Vulturii" au pierdut a şaptea finală europeană la rând, în faţa lui Chelsea, scor 1-2, în minutul 90+3. Toată lumea dă acum vina pe un blestem al unui fost antrenor din anii ‘60.

Maghiarul de origine evreiască, Bella Guttmann, a stat pe banca Benficăi Lisabona între 1959 şi 1962, câştigând în ultimii doi dintre aceştia Cupa Campionilor. În 1962, Guttmann a cerut o mărire de salariu pentru aceste performanţe extraordinare, dar portughezii nu doar că l-au refuzat, dar l-au şi dat afară pentru impertinenţa de a avea această pretenţie. Ungurul a plecat furios din Portugalia, tocmai la o echipă din Uruguay, dar nu înainte să arunce asupra Benficăi un blestem uluitor, care avea să-şi urmeze cursul timp de 50 de ani.

"V-am luat două Cupe la rând şi acum mă daţi afară? Să dea Dumnezeu să nu mai câştigaţi niciun trofeu european timp de 100 de ani! Vă blestem un secol", a spus Guttmann în 1962, dar nimeni n-a crezut că aşa ceva este posibil. Între timp, Benfica a jucat şapte finale europene, cinci de Cupa/Liga Campionilor şi două de Cupa UEFA/Liga Europa, toate însă pierdute. De ceva timp nimeni nu mai râde de blestemul lui Guttmann, ci se înfioară. Aseară, vraja evreului s-a abătut din nou asupra Benficăi. Cardozo şi compania au jucat impecabil, meciul se îndrepta spre un 1-1 în timpul regulamentar şi implicit prelungiri, dar totul s-a dus de râpă în ultimul minut.

Branislav Ivanovic a înscris cu capul după un corner din minutul 90+3 şi nimic nu s-a mai putut face. Benfica a avut timp doar să mai arunce o dată mingea în careu, dar fără folos. La final, toţi fanii îmbrăcaţi în roşu plângeau îmbrăţişaţi şi îşi rupeau părul din cap, iar în minte le-a venit un singur nume: Bella Guttmann. Asta deşi în timp portughezii au făcut tot posibilul să rupă acest blestem. Marele Eusebio a mers chiar în 1990, înainte de finala de Cupa Campionilor cu AC Milan, la mormântul ungurului decedat în 1981 pentru a se închina şi a-i cere acestuia iertare. N-a ajutat la nimic, pentru că Benfica a pierdut şi acea finală. Cel mai dramatic pentru Benfica este însă acum faptul că s-a scurs doar jumătate din "pedeapsa" impusă de Guttmann. Dacă nu fac ceva, "Vulturii" vor câştiga din nou un trofeu european abia după anul 2062.

Guttmann, un Mourinho al zilelor noastre

Bella Guttman a fost un fotbalist şi un antrenor evreu născut la Budapesta. A jucat între anii 1919 şi 1933 pentru MTK Ungaria, Hakoah Viena, echipa evreiască din Austria, desfiinţată de Hitler şi pentru New York Giants, în SUA. Ca antrenor a fost un mercenar de genul lui Jose Mourinho, care n-a stat mai mult de 3 ani la nicio echipă.

simeon stalpnicul png

Câştiga trofee şi mergea mai departe spunând că al treilea an e întotdeauna fatal unui antrenor. A fost iniţiatorul sistemului 4-2-4, l-a creat pe Eusebio şi a stat şi pe banca lui Milan, Sao Paulo şi FC Porto. După ce a plecat de la Benfica, blestemând echipa, n-a mai câştigat nici el nimic şi a murit la 82 de ani, la Viena.

Culmea ironiei: pe actualul antrenor îl cheamă Jesus

Pentru cei ce cred în religie, blesteme, supranatural sau ajutor divin, Benfica ar fi avut teoretic argumente să rupă blestemul lui Bella Guttmann. Acesta stătea în actualul antrenor de pe banca "Vulturilor", care se numeşte, culmea, Jorge Jesus. N-a salvat-o însă nici măcar acest nume biblic al tehnicianului, semn poate că incantaţia evreului de dincolo de mormânt a fost mai puternică decât această coincidenţă de nume.

simeon stalpnicul png

Cum poate fi ridicat blestemul?

Cum poate fi ridicat acest blestem aruncat asupra echipei Benfica de Guttmann? Click! a luat legătura cu părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti, care ne-a explicat că orice blestem poate fi anulat. Iată ce trebuie făcut:

simeon stalpnicul png

Să se ia legătura cu familia celui decedat care a blestemat şi să se spună că se regretă ceea ce s-a întâmplat şi că, în numele trecutului, se vrea o împăcare.

Dacă nu mai există nici o rudă pe linie directă - Guttmann a murit în 1981 -, atunci se face un ritual la mormântul acestuia. E chemat un preot care să facă o slujbă pentru liniştea sufletească a celui decedat, care s-a considerat nedreptăţit, rostind acel blestem cu efecte şi în prezent.

Tot la mormântul celui care a blestemat, cei care vor să anuleze blestemul, după slujba religioasă, să regrete incidentul şi să facă DONAŢII săracilor sau rudelor îndepărtate ale celui care a blestemat (dacă acestea mai există)", ne-a spus părintele. Aceste ritualuri religioase de reconciliere, sunt valabile atât pentru ortodocşi cât şi pentru catolici. (Liliana Ivan)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net