Dan Petrescu pleacă în China de frica locului 2. Vezi ce au păţit predecesorii săi!

Ultima actualizare:

    Dan Petrescu a ales Asia pentru a nu păţi ca ultimii tehnicieni campioni ai României care au continuat din entuziasm, dar au dat chics anul imediat următorFoto: Click!
Dan Petrescu a ales Asia pentru a nu păţi ca ultimii tehnicieni campioni ai României care au continuat din entuziasm, dar au dat chics anul imediat următorFoto: Click!

CFR Cluj a rămas luni seara oficial fără antrenor după ce „Bursucul” şi ardelenii au ajuns la un numitor comun în privinţa rezilierii amiabile a contractului. Multă lumea s-a grăbit să judece şi să critice alegerea antrenorului în vârstă 50 de ani, dar ştie el mai bine de ce preferă banii siguri din Asia, în locul unui al doilea sezon pe banca feroviarilor fără vreo garanţie a progresului.

Sărăcia din Liga 1 a făcut în ultimul deceniu ca, de frică să nu se întindă mai mult decât îi e plapuma, nicio echipă care a câştigat campionatul să nu ţintească ridicarea nivelului pentru stagiunea următoare. Toate au valorificat la maximum acest statut, în sensul că şi-au vândut jucătorii umflaţi de medalia de aur şi în locul lor n-au adus nimic superior. Astfel, preliminariile de Liga Campionilor care au urmat au fost jucate cu ce se avea la îndemână, iar consecinţa nu putea fi decât o eliminare prematură şi ratarea cu brio a grupelor. Efectele negative ale acestei politici ultra-prudente nu s-au rezumat însă doar la competiţiile europene, ci şi la cea internă.

Hagi şi Şumudică şi-au luat ţeapă

Asta pentru că ulciorul n-a mai mers la apă pentru a doua oară nici în Liga 1 şi antrenorii care au rămas blocaţi pe băncile respectivelor echipe au regretat că nu şi-au luat tălpăşiţa în glorie. Amintim aici doar ultimele cazuri, Gheorghe Hagi şi Marius Şumudică, campioni în 2017 şi 2016 cu Viitorul şi Astra, care au continuat încă un sezon după ce au ieşit campioni doar pentru a suferi dezamăgiri crunte, cu un play-off abia prins şi luptă la titlu pe care au văzut-o de la distanţă. Astfel, fără buget mare de transferuri, cu un sistem de calificare în grupe mult îngreunat de UEFA, şi cu certitudinea câtorva pierderi importante din actualul lot, Dan Petrescu nu a aşteptat să păţească şi el la fel şi a mutat dinainte.

Va câştiga un milion de euro pe an

A mers pe drumul pavat de Costel Gâlcă şi Laurenţiu Reghecampf, doi antrenori care au plecat de la Steaua imediat după ce au câştigat campionatele din 2015 şi 2014 şi au demonstrat că au fost foarte inspiraţi. La Cluj e posibil să vină Edi Iordănescu, tehnician din categoria celor fără loc de muncă şi doar cu lucruri de câştigat în faţă, nimic de pierdut. „Bursucul” va câştiga la Guizhou Hengfeng aproape un milion de euro pe sezon şi are ca obiectiv salvarea de la retrogradare.

CFR nu şi-a păstrat niciodată campionii

Plecarea lui Dan Petrescu i-a luat pe mulţi prin surprindere, deşi istoricul ar fi trebuit să-i convingă de contrariu. Asta pentru că CFR Cluj nu a continuat niciodată cu antrenorul care a făcut-o campioană. Ioan Andone, cel care a adus în Gruia, în 2008, primul titlu din istoria feroviarilor, a plecat la finalul stagiunii la Al-Ettifaq, în Arabia Saudită. De asemenea, Andrea Mandorlini, artizanul titlului din 2010, a plecat imediat la Hellas Verona, în Italia, pentru ca Jorge Costa, antrenorul campioanei din 2012, să lase Clujul pentru ciprioţii de la AEL Limassol.


    Ioan Andone, primul antrenor care a făcut-o pe CFR campioană, a făcut la felFoto: Click!
Ioan Andone, primul antrenor care a făcut-o pe CFR campioană, a făcut la felFoto: Click!
image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net