De-aici se pleacă spre Mondiale! România își află grupa din Liga Națiunilor

Ultima actualizare:

    Selecționerul Rădoi, aruncat în sus de tinerii tricolori la Euro 2019
Selecționerul Rădoi, aruncat în sus de tinerii tricolori la Euro 2019

Naționala României își află marți grupa din Liga Națiunilor 2020/2021, criteriu de calificare în play-off-ul pentru CM 2022.

După modelul „colacului de salvare” pentru Euro 2020 (play-off-ul cu Islanda, Ungaria și Bulgaria), tricolorii au șansa să se califice la Campionatul Mondial din Qatar de peste doi ani prin intermediul viitoarei ediții a Ligii Națiunilor.

Într-un moment în care naționala lui Mirel Rădoi e în linie dreaptă pentru confruntarea de la Reykjavik de la 26 martie, România își îndreaptă atenția și spre următorul turneu final major, CM 2022. Dacă la Europene am mai fost, o prezență la Mondiale după o pauză de 24 de ani e dorită cu înverșunare de întreaga suflare a fotbalului românesc. Pentru a ajunge în elita planetară, naționala noastră are nevoie însă de valoare, dar și de ceva noroc la tragerile la sorți. Începând chiar de mâine, la Amsterdam (de la ora 19.00), când UEFA va stabili componența grupelor în cele patru divizii ale Ligii Națiunilor. Nu e vorba despre preliminariile clasice pentru Mondial (programate la anul), ci de o competiție care va trimite două echipe într-un play-off care poate fi salvator, similar cu „barajele” din această lună pentru Euro 2020.

Regulamentul e destul de complicat și va fi deslușit pe parcurs, dar naționala noastră trebuie să știe că e obligată să câștige grupa din Liga Națiunilor pentru a putea spera apoi la acel play-off la care vor mai lua parte 10 ocupante ale locurilor secunde din preliminariile clasice (locurile 1 se califică direct la CM 2022). Dacă în 2019 a fost în Liga Națiunilor C, fără să promoveze, România a fost urcată între timp în Liga B de o schimbare de format efectuată de UEFA. Mai precis, suntem ultima echipă din ultima urnă în Liga Națiunilor B, iar posibilii adversari nu sunt de speriat. Pe hârtie, cea mai complicată grupă ar fi una cu Rusia, Serbia și Turcia, în timp ce o tragere cu noroc ar însemna o grupă cu Țara Galilor, Finlanda și Irlanda de Nord. Meciurile din Liga Națiunilor se vor juca în toamnă, prima etapă la 3-5 septembrie 2020. Pe viitor, câștigătoarele de grupe vor promova în liga superioară (în cazul nostru, în Liga A), iar echipele de pe ultimele locuri vor retrograda în divizia inferioară.

TABLOUL LIGII NAȚIUNILOR, EDIȚIA 2020/2021

LIGA A

Urna 1: Portugalia, Olanda, Anglia, Elveția

Urna 2: Belgia, Franța, Spania, Italia

Urna 3: Bosnia, Ucraina, Danemarca, Suedia

Urna 4: Croația, Polonia, Germania, Islanda

LIGA B

Urna 1: Rusia, Austria, Țara Galilor, Cehia

Urna 2: Scoția, Norvegia, Serbia, Finlanda

Urna 3: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord

Urna 4: Bulgaria, Israel, Ungaria, România

LIGA C

Urna 1: Grecia, Albania, Muntenegru, Georgia

Urna 2: Macedonia de Nord, Kosovo, Belarus, Cipru

Urna 3: Estonia, Slovenia, Lituania, Luxemburg

Urna 4: Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova

LIGA D

Urna 1: Gibraltar, Insulele Feroe, Letonia, Liechtenstein

Urna 2: Andorra, Malta, San Marino

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net