Decizie în Cazul Ekeng. Medicul de pe ambulanță, condamnat la închisoare cu suspendare

Ultima actualizare:

    Ambulanța l-a preluat cu greu pe Patrick Ekeng Foto: sportpictures.eu
Ambulanța l-a preluat cu greu pe Patrick Ekeng Foto: sportpictures.eu

În 6 mai 2016, în minutul 70 al meciului Dinamo - Viitorul (3-3) din Liga 1 la fotbal, Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon, ca secerat... Aflat în stop-cardiac, fotbalistul a fost transporat de pe stadionul ”Dinamo” la Spitalul de Urgență Floreasca fără a i se face manevre de resuscitare. Și a decedat mai apoi... Potrivit adevărul.ro, Judecătoria sectorului 2 a decis astăzi ca Elena-Mihaiela Duță, medicul de pe acea ambulanță, să fie condamnată la 18 luni de închisoare cu suspendare. Găsit vinovat de ucidere din culpă, doctorul va fi obligat să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității și să achite daune de 200.000 de euro. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Procesul a fost repus pe rol în decembrie 2019. În rechizitoriu, procurorii au auzat-o pe Elena-Mihaiela Duță că nu a luat măsurile care se impuneau privind starea fotbalistului de la Dinamo, neevaluând corect starea acestuia. Ekeng a decedat la puțin timp după aceea în ciuda intervenției personalului medical de la Spitalul Floreasca. În urma autopsiei s-a constatat că jucătorul camerunez a decedat din cauza unei probleme cardiace. 

Ambulanța l-a preluat cu greu pe Patrick Ekeng 

Tragedia s-a petrecut la scorul de 3-2 pentru Dinamo. Antrenorul Mircea Rednic l-a introdus pe teren, în minutul 63, pe Patrick Ekeng. După circa șapte minute, fotbalistul s-a clătinat și a căzut inconștient, pe gazon, fără să intre în contact cu vreun adversar. Jucătorii ambelor formații au sesizat gravitatea situației și au solicitat intervenția staff-ului medical al lui Dinamo pentru acordarea primului ajutor. Văzând că Ekeng nu își revine, s-a solicitat intervenția ambulanței. Spectatorii prezenți la acel meci au început să huiduie și să fluiere pentru că medicii de pe ambulanță au avut nevoie de două minute și 45 de secunde pentru a-l lua pe jucător de pe gazon și a-l transporte la spital, cu toate că mașina de salvare era chiar lângă teren! În plus, deși era inconștient, fotbalistul a fost ridicat de pe gazon și pus pe targă pentru că aceasta nu a putut fi coborâtă la nivelul solului! Conform imaginilor surprinse atunci de fotoreporterul GSP, în ambulanța respectivă exista un defibrilator, însă acesta nu a fost utilizat. Mai mulți specialiști au acuzat nefolosirea defibrilatorului, spunând că aceasta era măsura care trebuia luată imediat și că așa erau șanse mai mare de a-l salva pe jucător.Patrick Ekeng a venit la Dinamo în mandatul lui Mircea Rednic, în 2016, și a evoluat timp de patru luni perioadă în care a disputat 10 meciuri, marcând un gol. Apărătorul era născut în 26 martie 1990, în Yaounde (Camerun). Înainte de a veni în campionatul de fotbal al României, el mai jucase pentru Le Mans (2009-2013), în Franța, Lausanne-Sport (2013/2014), în Elveția, și Cordoba (2014-2016), în Spania. 

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net