Din Liga I ajungi în Europa şi de pe locul 12

Ultima actualizare:

    Hora şi Stăncioiu pot  juca cu ASA Tg. Mureş  în Liga Europa
Hora şi Stăncioiu pot juca cu ASA Tg. Mureş în Liga Europa

Petrolul şi-a cerut vineri, 6 februarie, insolvenţa şi se alătură lui Rapid, Dinamo, CFR, „U” Cluj şi Oţelul pe această listă. Dacă o mai adăugăm şi pe CS U Craiova, fără drept de joc în Europa în primii trei ani de existenţă, dar şi două retrogradate, în sezonul următor, din 14 echipe mai rămân doar 5 care ne pot reprezenta în competiţiile continentale, adică exact câte locuri vom avea.

Nici un campionat din Europa nu se mai confruntă cu această problemă incredibilă. În acest sezon avem 18 echipe în prima ligă, dar degeaba. Actualele locuri 2, 3, 6, 8 11, 17 şi 18 nu îndeplinesc condiţiile impuse de UEFA pentru participările în cupele europene.

Astfel, cu Steaua probabil campioană şi calificată în preliminariile Ligii Campionilor, ne mai rămân trei locuri de cupe europene de umplut. Acum, din cauza insolvenţei echipelor cu tradiţie, acestea ar fi ocupate de Astra, Târgu Mureş şi FC Botoşani, adică locurile 4, 5 şi 7.

Un lucru şi mai ruşinos se poate întâmpla însă sezonul viitor, când Liga I se va reduce de la 18 la 14 echipe şi România poate trimite o echipă mai mult în cupele europene, dacă Salzburg va fi eliminată de Villareal din Liga Europa şi ne menţinem coeficientul din prezent.

Liga I devine o invitaţie la blaturi

Atunci, scăzându-le pe cele două retrogradate şi pe cele şapte echipe fără drept de joc, mai rămân exact cinci cluburi curate care să ocupe cele cinci locuri disponibile. Asta înseamnă că la anul, tot ce trebuie să facă o echipă care nu e în insolvenţă pentru a se califica în Europa e să nu retrogradeze. Clasamentul devine aproape inutil, şi chiar locul 12 poate fi de calificare în Liga Europa.

Pe lângă penibilul situaţiei, efectul insolvenţelor pe bandă rulantă e însă mult mai grav. Practic, fără o miză internă prea mare, Liga I devine piaţa cea mai atractivă pentru mafia pariurilor, şi o invitaţie deschisă pentru acest flagel cu care noile conduceri ale FRF şi LPF au spus în teorie că se luptă.

Coincidenţă sau nu, le-a ieşit exact pe dos şi cruciada lor anticorupţie cade în derizoriu.

Nu mai contează cine câştigă Cupa României

Cupa României, cea mai veche competiţie fotbalistică internă, îşi duce câştigătoarea direct în play off-ul Ligii Europa, reprezentând drumul cel mai scurt către această competiţie. În acest an, exceptând palmaresul istoric şi mândria de moment, trofeul nu mai contează din punct de vedere european. Asta pentru că Steaua, probabil viitoarea campioană, n-are nevoie de ea, urmând să joace în Liga Europa. Apoi, „U” Cluj, Petrolul şi CFR ar câştiga-o degeaba, toate trei fiind în insolvenţă şi fără drept de joc în cupele europene.

Situaţia la zi a echipelor din prima ligă

Steaua – patronul Gigi Becali, cât şi managerul Mihai Stoica sunt în închisoare.Petrolul *- patronul Capră  anchetat de DIICOT şi reţinut, clubul a cerut intrarea în insolvențăAstra – Patronul Ioan Niculae este cercetat de DNA în mai multe dosareASA Tg. Mureş - Nu sunt problemeCSU Craiova** – Unul dintre acţionari este anchetat de DNA pentru implicarea în scandalul retrocedărilor ilegale.Botoşani – Nu sunt problemeDinamo *– Clubul este în insolvenţăViitorul - Nu sunt probleme     FC Braşov – Patronul Ioan Niculaie e urmărit penal pentru evaziune fiscală”U ” Cluj* -  Clubul este în insolvenţă.Pandurii – Fostul preşedinte este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare şi finanţarea clubului din bani publici.Gaz Mediaş - Nu sunt problemeChiajna - Nu sunt problemeCeahlăul – Gheorghe Ştefan, preşedintele de onoare, este arestat pentru trafic de influenţă şi spălare de baniCSMS Iaşi - Nu sunt problemeOţelul *- Clubul e în insolvenţă, patronul Dan Adamescu e arestat pentru dare de mită.Rapid* - Clubul este în insolvenţăCFR Cluj *– Sunt în insolvență, penalizați cu 24 de puncte

*cluburile în insolvență nu pot participa în cupele europene** nu poate participa în cupele europene dacă are mai puţin de 3 ani de existenţă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
FCSB Rapid (Sportpictures) jpg
FotoJet (25) jpg
Zinedine Zidane (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net