Doar trei români ştiu să dea gol Italiei

Ultima actualizare:

    Foto: AP/Corbis
Foto: AP/Corbis

Deşi pare greu de crezut, există trei fotbalişti români în activitate care au înscris în poarta Italiei, însă nici unul nu va fi prezent marţea viitoare în amicalul tricolorilor cu cvadrupla campioană mondială.

Istoria confruntărilor directe cu italienii nu ne avantajează deloc, tricolorii obţinând de-a lungul timpului doar două victorii şi patru remize, restul de 10 meciuri încheindu-se cu eşecuri. În ceea ce priveşte marcatorii, în ultimii 26 de ani, începând cu 1989, n-am punctat decât de trei ori împotriva Squadrei Azzurra. Cine a făcut-o? Adi Mutu, Ciprian Marica şi Ovidiu Sabău, toţi fiind fotbalişti care nu şi-au agăţat încă ghetele-n cui.Cronologic, ultimele două partide cu italienii s-au încheiat identic (1-1). În noiembrie 2010, într-un amical disputat la Klagenfurt (Austria), Ciprian Marica a reuşit performanţa de a da un gol şi un autogol. Din păcate, atacantul român de 30 de ani trece acum printr-o perioadă dificilă, fiind fără echipă după despărţirea de turcii de la Konyspor. Astfel, până nu-şi găseşte un loc de muncă, Marica are interzis la naţională.

Mergând mai departe, la Euro 2008, ultimul turneu final al României, tricolorii au avut în mână Italia, trecând pe lângă un succes istoric. Adi Mutu a deschis scorul şi tot el a irosit un penalty în minutul 81, când tabela arăta 1-1. Acum, la aproape 37 de ani,  „Briliantul” se află pe ultima sută de metri a carierei, la o echipă din India care nu spune nimic în fotbalul mare. Deşi el ar vrea să revină la naţională, forma fizică îl trage înapoi.De la amintitul meci din grupele Euro 2008, se cască o prăpastie uriaşă de 19 ani în care România a întâlnit de patru ori Italia, dar de fiecare dată a pierdut la zero. Astfel, trebuie să ajungem tocmai în martie 1989, înainte de Revoluţie, pentru a da peste un alt gol marcat Italiei. Este vorba de cel reuşit la Sibiu de Ioan Ovidiu Sabău, într-un meci amical câştigat de noi cu 1-0. Şi aici urmează surpriza! La fel ca Marica şi Mutu, „Moţul” e încă în activitate, la 47 de ani. Bineînţeles, nu la nivel înalt, ci în liga a patra, la formaţia Inter Ciugud din judeţul Alba. Cu numărul 8 pe tricou, ca în vremurile bune, Sabău a fost titular duminica trecută, evoluând timp de 75 de minute. „Sper că am jucat bine. Poate mă convoacă şi pe mine Iordănescu”, a glumit fostul internaţional.

Hoban, tort pentru calificarea la EURO

Hoban a marcat  un gol crucial  în calificarea  la Europene
Hoban a marcat un gol crucial în calificarea la Europene

Ovidiu Hoban, mijlocaşul care a calificat practic România la EURO obţinând remiza cu Finlanda, a povestit cum a fost aşteptat atunci la revenirea în Israel, acolo unde echipa sa, Hapoel Be’er Sheva e lider. “Mi-au făcut un tort şi m-au felicitat. A însemnat mult pentru mine fiindcă mi-am dat seama că sunt apreciat”, a spus Hoban. Acesta s-a referit şi la amicalul cu Italia de săptămâna viitoare: “E un meci care ne va pregăti pentru Campionatul European. Vom aborda partida aşa cum am făcut şi-n cele din preliminarii şi vom merge să câştigăm. Italia e un adversar de calibru, cu jucători foarte buni, şi sper să facem o figură frumoasă acolo”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net