Drama unei campioane

Ultima actualizare:

    Alan Shearer a fost vedeta celor de la  Blackburn în anul  ultimului titluFotografii: Guliver/ GettyImages
Alan Shearer a fost vedeta celor de la Blackburn în anul ultimului titluFotografii: Guliver/ GettyImages

Fotbalul britanic este organizat într-un asemenea fel încât oricine poate avea o ascensiune sau o cădere fulminantă. Unele cluburi beneficiază de noroc, altele de ghinion, iar câteva au parte de ambele într-un timp foarte scurt. E şi cazul lui Blackburn Rovers, a cărei poveste pare desprinsă din filme!

Prima ligă a fotbalului britanic se desfăşoară din 1888, dar de la transformarea în actualul format al Premier League, în 1992, a avut doar şase campioane. Manchester United şi-a adjudecat 13 titluri, concitadina sa, Manchester City, a pus mâna pe două trofee, Chelsea pe patru, Arsenal pe trei, iar Leicester şi Blackburn Rovers pe câte unul. Până la minunea de anul trecut a „Vulpilor” lui Claudio Ranieri, Blackburn fusese singura care spărsese hegemonia celor patru granzi, intrând pentru asta în istoria romantică a fotbalului britanic de dinaintea infuziile de sute de milioane de lire ale şeicilor.

Se întâmpla în 1995, când trupa din Lancashire detona bomba condusă magistral de pe bancă de Kenny Dalglish şi cu  tânărul Alan Shearer marcator a 34 de goluri şi golgheter al campionatului. Din păcate, proasta gestionare a dus-o repede la colaps! Sezonul 1998-1999 a fost unul catastrofal pentru Blackburn, care n-a putut evita retrogradarea la cinci ani după ce câştigase al treilea titlu din istorie. În 2000 a murit şi Jack Walker, patronul care le-a adus ultimul titlu, dar la finalul sezonului au reuşit revenirea în Premier League şi au urmat 10 ani de linişte.

În 2010 indienii de la V H Group au cumpărat clubul pentru 30 de milioane de euro şi a început dezastrul! Doi ani mai târziu, Blackburn a retrogradat în liga secundă şi n-a mai revenit, ba dimpotrivă! Duminica trecută, la cinci ani după ce a căzut în Championship, Blackburn a mai picat un eşalon, în Liga 1. Din cauza politicii falimentare a indienilor, Rovers a devenit astfel prima campioană din istoria fotbalului britanic care ajunge în al treilea eşalon, unde va juca alături de echipe ca Walsall, Bury, Gillingham sau MK Dons. Şi cine ştie ce mai urmează pentru trupa de pe Ewood Park!

Blackburn Rovers

Anul înfiinţării: 1875, în urmă cu 142 de ani

Titluri de campioană (3): 1911–12, 1913–14, 1994–95

FA Cup (6): 1884, 1885, 1886, 1890, 1891, 1928

Cupa Ligii (1): 2002

Cupa UEFA Intertoto (1): 2007

Cea mai joasă clasare: locul 22 Championship, 2017

S-a bătut cu legendara Nottingham Forest


    Nottingham  a rămas în  liga a doua
Nottingham a rămas în liga a doua

Blackburn Rovers a fost prima sub linie şi va merge în liga a III-a alături de Wigan, opt ani prezentă în Premier League între 2005 şi 2013, şi Rotherham. Pentru menţinerea în Championship, trupa din Lancashire s-a bătut însă până în ultima etapă cu alte două mari nume ale fotbalului britanic: Birmingham şi Nottingham Forest, de patru ori campioană a Angliei. Blackburn a încheiat sezonul la egalitate de puncte cu „Pădurarii”, dar cu două goluri mai puţin marcate. Culmea, exact atâtea penalty-uri a ratat Blackburn în acest sezon!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net