Pariurile sportive sunt un fenomen al erei moderne, înainte de 1990 nimeni nevisând la aşa ceva. Nu de puţine ori ne-am întrebat însă ce şanse ar fi fost în anii romantici pentru ca Nadia să ia 10 la Montreal sau Steaua să câştige Cupa Campionilor în faţa Barcelonei.


Winmasters a calculat această ultimă posibilitate, dar și pe cea ca Duckadam să apere 4 penalty-uri la loviturile de departajare.  Data de 7 mai 2016 va marca aniversarea a 30 de ani de la momentul care este privit ca cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc: victoria Stelei cu FC Barcelona, în finala Cupei Campionilor Europeni, după un meci care s-a terminat 0-0 după prelungiri și care a fost decis de o serie deja legendară de lovituri de departajare.

30 de ani mai târziu, meciul a fost revăzut deja de mii de ori de fanii Stelei și toate momentele au fost analizate de experți, iar una dintre concluzii este că Steaua pleca în finala de la Sevilla cu a doua șansă.

Însă cât de mare a fost surpriza provocată de Steaua în 1986, când a învins una dintre cele mai mari echipe din lume? Și care erau șansele să o facă într-o asemenea manieră, cu PATRU penalty-uri apărate de Helmuth Duckadam?

O echipă de experți winmasters a analizat arhivele și, luând în considerare partidele disputate în campionatele din România și Spania și în Cupa Campionilor Europeni între 1983 și 1986, a calculat în premieră cotele pe care Steaua le-ar fi avut în finala de la Sevilla. Așa cum era de așteptat, FC Barcelona, campioana en-titre a Spaniei, care avea atunci în echipă vedete precum Bernd Schuster, Steve Archibald și Victor Munoz, a fost favorită clară cu o cotă de 1.85 pentru o victorie în timpul regulamentar. Steaua, campioană a României la momentul respectiv, era considerată outsider, cu o cotă de 4.23 pentru o victorie în timpul regulamentar. Cum primele 90 de minute s-au terminat la egalitate, cotele s-au schimbat pentru victoria în prelungiri: 2.84 pentru FC Barcelona și 5.26 pentru Steaua.

Un parior s-ar fi îmbogăţit dacă paria pe trupa lui Emeric Ienei

La penalty-uri, diferența s-a micșorat: 1.7 pentru o victorie de-a spaniolilor și 2.1 pentru un succes de-al Stelei.

Însă magia de la Sevilla nu s-a oprit aici: Steaua nu numai că a câștigat la penalty-uri, însă a făcut-o mulțumită lui Helmuth Duckadam, care a apărat PATRU penalty-uri. Cota pentru patru penalty-uri ratate era de 290, însă pentru patru penalty-uri apărate de portar cota ajungea la 310!

infografic_steaua_86.jpg

Posibilele cote la Steaua - Barcelona, din 1986
Foto Click!

Nu e o cotă de tip Leicester campioană de 5000 la 1, însă cifrele ne confirmă că Steaua a reușit în 1986 una dintre cele mai mari surprize din istoria cupelor europene. Gabi Balint, unul dintre jucătorii care au fost prezenți pe teren în acea finală și ambasador winmasters, mărturisește că statisticile confirmă într-o bună măsură așteptările de dinaintea partidei: “Am fost încântat când am auzit că winmasters face aceste calcule. Știam cu toții că Barcelona e favorită, mai ales că jucam în Spania, iar spaniolii așteptau acest trofeu de mulți ani. Ultima și singura lor finală a fost cea din 1961, iar atunci au pierdut cu Benfica. Privind în urmă, a fost o finală de vis și nu regret decât că n-am putut paria pe seria lui Duckadam! Mă îmbogățeam!”

 
 
Loading...