Din câte se știe, noul coronavirus se transmite prin contact direct, pe cale respiratorie, în principal. Implicit și prin secreții salivare. Din acest motiv, Federația Internațională de Fotbal Asociație (FIFA) intenționează să impună o regulă prin care să fie sancționați jucătorii care scuipă pe terenul de joc și în incinta stadioanelor.


Potrivit site-ului lequipe.fr, Michel D'Hoogh, președintele Comisiei Medicale din cadrul forului mondial, a luat în calcul această opțiune prin care se poate limita infectarea fotbaliștilor în timpul meciurilor. ”Aceasta este o practică obișnuită în fotbal. Și nu este deloc igienică. Deci, când fotbalul se va relua, va fi nevoie ca ea să fie evitată la maximum. Întrebarea este dacă va fi și posibil. S-ar putea arăta cartonașul galben pentru aceasta”, a declarat oficial pentru cotidianul britanic ”The Telegraph”. 
Până acum nu a fost luată nicio decizie în această privință. Mai cu seamă că includerea unei asemenea sancțiuni în regulamentul jocului de fotbal are nevoie de aprobarea International Football Association Board (IFAB). Acesta este singurul organism care poate modifica regulile jocului și în care sunt reprezentate cele patru federații britanice (engleză, scoațiană, galeză și nord-irlandeză) și FIFA.   
Respectiva interdicție ar putea fi adoptată și în alte sporturi în care performerii obișnuiesc să scuipe pe teren. De asemenea, ea s-ar putea aplica și pe stradă, unde cei care scuipă să fie amendați. De altfel, printre măsurile împotriva infectării cu Covid-19 anunțate de Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) se numără și aceea care le cere călătorilor să evite a scuipa în avion.  

 
 
Loading...