Exportăm fundaşi pe bandă, dar degeaba

Ultima actualizare:

    Gardoş va face saltul în campionatul Angliei, semnarea contractului cu Southampton fiind o chestiune de câteva zileFoto: Mediafax
Gardoş va face saltul în campionatul Angliei, semnarea contractului cu Southampton fiind o chestiune de câteva zileFoto: Mediafax

Liga I s-a transformat într-o veritabilă pepinieră de fundaşi a Europei. Nu mai puţin de 15 jucători selecţionabili evoluează la echipe din străinătate şi numărul e în creştere. Din păcate pentru noi, aceste vânzări nu ne ajută cu nimic. Din diferite motive, nu toţi sunt disponibili, iar Victor Piţurcă nu poate alcătui o linie de fund solidă.

Vânzarea lui Florin Gardoş la Southampton pentru 7,5 milioane de euro confirmă un fapt care a prins contur în ultima vreme: fundaşii români au devenit mai atrăgători şi mai vandabili pentru străini, decât atacanţii. S-a zis cu tehnica noastră nativă şi cu mingicăriile.

Cu excepţia lui Maxim, Marica, Torje, Bucur, Stancu, Grozav şi Rusescu nu mai avem jucători ofensivi valoroşi peste graniţe. Avem în schimb o puzderie de fundaşi împrăştiaţi în toată Europa, dar şi în ţările arabe sau China. S-a ajuns chiar la situaţia incredibilă ca patru apărători să conducă în topul celor mai scumpe transferuri din istoria Ligii I. Pare incredibil având în vedere că din acest campionat au plecat nume ca Hagi, Mutu, Chivu sau Răducioiu, dar aceasta este realitate. Primele două locuri din top aparţin steliştilor Vlad Chiricheş şi Florin Gar­doş, pe care s-au luat 10 milioane de euro, respectiv 7,5 milioane de euro, de la Tottenham şi Southampton. Pe locul trei se clasează rapidistul Cristi Săpunaru, pe care s-au luat 6,5 milioane de euro de la FC Porto, iar pe patru Mirel Rădoi, cumpărat de Al Hilal, din Arabia Saudită, cu şase milioane de euro. În ciuda acestui fapt, naţionala României tot are probleme mari în defensivă.

4 fundaşi sunt cele mai scumpe transferuri din istoria Ligii ICum face Victor Piţurcă, dar reuşeşte să se plângă de lipsa variantelor de selecţie, deşi, după cum se observă, are o medie de patru fundaşi pe loc, concurenţă mai tare ca la Medicină. Selecţionerul îşi face însă probleme singur. Cu Săpunaru şi Rădoi s-a certat, Radu Ştefan nu mai vrea să vină la lot, iar pe Tamaş l-a exclus din cauza scandalului cu băutura, deşi este un episod de mult apus şi fundaşul joacă titular la Watford. În plus, Bălaşa e bun pentru Roma, dar necopt pentru naţională, Nica şi Papp nu joacă suficient în Serie A, iar Roman a fost accidentat şi abia a revenit la Toulouse. Astfel, rămânem cu speranţa în eternii corifei, Raţ şi Dorin Goian, plus „englezii” Chiricheş şi Gardoş. Ce vine din Liga I, e deja bonus.

Fundaşii români importanţi care evoluează în străinătate

Fundasi romani importati
Fundasi romani importati
image
image
image
image
image
image
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
image
actualitate.net
image
actualitate.net