FIFA s-a inspirat din șah atunci când a calculat ultimul clasament mondial

Ultima actualizare:

    România a urcat pe locul 28 în ultimul clasament anunțat de FIFAFoto: EPA
România a urcat pe locul 28 în ultimul clasament anunțat de FIFAFoto: EPA

Modul în care se calculează clasamentul mondial al echipelor naționale de fotbal dă o importanță mai mare meciurilor oficiale

Noua ierarhie o are în frunte pe Franța, echipă care a cucerit titlul suprem luna trecută. Însă principala noutate este că forul mondial a folosit un nou sistem de punctaj. Mai precis unul bazat pe metoda de calcul Elo, pusă la punct de fizicianul american de origine ungară Arpad Elo (1903-1992). Bun jucător de șah, campion în SUA, iar apoi chiar președinte al federației americane, acesta a imaginat un sistem folosit în sportul minții încă din anii 70. Și care a fost adoptat de către FIFA după ce l-a testat în stabilirea clasamentului echipelor feminine.Botezat ”SUM”, sistemul acordă o mai mare importanță, respectiv puncte, meciurilor oficiale. Practic noul clasament răspunde criticilor emise în trecut de către echipele importante din fotbalul internațional care, disputând un număr mai mare de partide, îndeosebi amicale cu adversari de talie, nu ocupau poziții de frunte. Unde urcau formații cu un număr mai mic de meciuri, îndeosebi amicale. Așa se explică, de pildă, și clasarea României pe locul 7 în septembrie 2015. Și la fel a ajuns Polonia să fie în prima urnă valorică la tragerea la sorți a grupelor Campionatului Mondial din Rusia. Cu un singur meci amical disputat în acel an, această formație a urcat pe locul 6 în timp ce Spania, cu un număr mai mare de întâlniri, a retrogradat pe 8, respectiv în a doua urnă valorică. De unde a ajuns, prin tragere la sorți, în aceeași grupă cu Portugalia la Mondialul din această vară. 

Ideea a apărut acum 20 de ani

Bob Runyan este cel care a adaptat metoda Elo din șah în alcătuirea clasamentului mondial al echipelor naționale de fotbal. El a publicat rezultatul pe net, în 1997. A fost creat site-ul  World Football Elo Ratings, care prezintă clasamentele mondiale la zi, dar și din trecut. De pildă, în 30 iulie 1930, pe podium se aflau Argentina, Uruguay și Brazilia, în timp ce România ocupa locul 8. Ceea ce nu e surprinzător, țara noastră fiind reprezentată la Campionatul Mondial de fotbal.  

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net