După ce Federația Română de Fotbal s-a adresat Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA) pentru confirmarea jucătorilor eligibili la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie - 8 august 2021), forul de la Zurich a anunțat că, deși competiția se va desfășura anul viitor, la ea vor putea participa și sportivii născuți în anul 1997, chiar dacă aceștia nu se vor mai încadra atunci în categoria U23 (sub 23 de ani).


FIFA a confirmat propunerea FRF printr-un comunicat emis în urma ședinței grupului de lucru dedicat impactului pandemiei Covid-19: “Am decis să păstrăm criteriile de eligibilitate originale. Mai exact vor avea drept de joc fotbaliștii născuți începând cu 1 ianuarie 1997 plus trei jucători fără limită de vârstă”.
Cu o zi înainte ca forul mondial să ia această decizie, în 3 aprilie, Aleksander Ceferin, președintele UEFA, i-a expediat o scrisoare președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, în care anunța că susține demersul FRF la FIFA: “Amânarea Jocurilor Olimpice nu trebuie să le ia jucătorilor care au obținut calificarea oportunitatea de a participa la turneul final. Vă asigur că UEFA va susține poziția Federației Române de Fotbal în demersul făcut la FIFA”.
Până la această derogare, regulamentul FIFA pentru competiția masculină de fotbal de la Jocurile Olimpice precizează referitor la dreptul de participare: “Federațiile afiliate la FIFA pot participa cu echipa naționala U23. Lotul trebuie să fie format din fotbaliști născuți începând cu 1 ianuarie 1997 plus trei jucători fără limită de vârstă“.

Loading...