Golurile vin de la „arabi”. Stanciu şi Berg, vedetele meciului Suedia - România

Ultima actualizare:

    Nicuşor Stanciu
Nicuşor Stanciu

Nicuşor Stanciu şi Marcus Berg, golgheterii României şi Suediei, activează în Arabia Saudită, respectiv Emiratele Arabe.

Din punct de vedere al jucătorilor cu goluri la echipa naţională, meciul Suedia – România de sâmbătă va fi un duel între ,,arabul” nostru, mijlocaşul Stanciu, şi ,,arabul” lor, atacantul Berg.

Echipele Al-Ahli (Arabia Saudită) şi Al-Ain (Emiratele Arabe Unite) oferă fotbaliştii cei mai îndreptăţiţi să dea goluri în confruntarea de la Stockholm, în prima etapă a preliinariilor Euro 2020. Pe de-o parte, după retragerea din naţională a lui Zlatan Ibrahimovic, gazdele din Suedia se bazează în avanposturi pe „nouarul” Marcus Berg, care are la activ 19 goluri pentru galben-albaştri.

Vârful de 32 de ani se apropie însă de finalul carierei, astfel că în 2017 a ales să părăsească fotbalul european (s-a consacrat la Hamburg, PSV Eindhoven şi Panathinaikos) pentru cel arab. Masivul atacant suedez rupe acum plasele adverse în campionatul din Emirate, în tricoul campioanei Al-Ain. La naţională a avut însă un 2018 modest, cu un singur gol marcat (în Liga Naţiunilor), în ciuda faptului că a fost titular în toate cele cinci meciuri ale Suediei la Mondiale, acolo unde nordicii au ajuns în sferturi.

La noi, echivalentul golgheterului Berg nu e un atacant veritabil, ci mijlocaşul de creaţie Nicuşor Stanciu, care a strâns 10 reuşite sub tricolor. Deşi e cu şapte ani mai tânăr decât Berg, Stanciu a ales de curând să plece de la Sparta Praga tocmai în Arabia Saudită. Eficacitatea  românului pare să se fi estompat puţin la Al-Ahli Jeddah, în condiţiile în care n-a marcat decât un singur gol în opt meciuri pentru gruparea saudită. Din cele 10 goluri înscrise de Stanciu pentru România, doar trei au fost în meciuri oficiale, cel mai important fiind de departe penalty-ul transformat toamna trecută în Serbia, la remiza (2-2) din Liga Naţiunilor. Analizând listele cu fotbaliştii din actualele loturi ale României şi Suediei care au punctat în trecut la naţională, adversarii noştri au un avantaj, cel puţin pe hârtie. Dacă la ei sunt 12 marcatori şi 61 de goluri în total, la noi sunt şapte jucători obişnuiţi cu golul şi numai 28 de goluri adunate.

Golgheterii României

Jucător        Număr de goluri

Nicuşor Stanciu    10

Claudiu Keşeru    7

Alex Chipciu        5

Ciprian Deac        3

Cristi Manea        1

Răzvan Marin      1

George Puşcaş      1

TOTAL       28

Golgheterii Suediei

Jucător        Număr de goluri

Marcus Berg         19

Andreas Granqvist        9

Emil Forsberg      7

Sebastian Larsson          6

Mikael Lustig       6

Viktor Claesson   4

Jimmy Durmaz     3

Robin Quaison     2

Sebastian Andersson     2

Ludwig Augustinsson    1

Sam Larsson        1

Alexander Isak     1

TOTAL       61

Dacă Stanciu şi Berg sunt „colegi” în fotbalul arab, românul Alex Mitriţă şi suedezul Anton Tinnerholm împart vestiarul la echipa New York City FC. Mijlocaşul nostru e abia la primele meciuri disputate în SUA, fiind transferat în această iarnă de la CSU Craiova, în timp ce fundaşul dreapta suedez e la New York de aproape un an şi jumătate. Mitriţă şi Tinnerholm sunt titulari la formaţia americană, însă doar internaţionalul nostru are şanse mari să fie în primul 11 în meciul de sâmbătă seară.

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net