“Iarăşi când jucăm acasă, porţile ni se închid, nu-i echipă mai frumoasă şi lovită ca Rapid!" Vezi comunicatul Ligii Suporterilor Rapidişti!

Ultima actualizare:

Comunicat de presa alLigii Suporterilor Rapidisti

Pentru urmatoarele 6 etape, imnul Rapidului o sa sune cam asa:

"Iarasi cand jucam acasa,

Portile ni se inchid,Nu-i echipa mai frumoasa

Si lovita ca Rapid".

Cuvantul cheie al acestei noi strategii a LSR este EDUCATIA in spiritul traditiei feroviare si a iubirii fata de culorile alb visinii; este o strategie pe termen lung si suntem constienti ca nu vom reusi, peste noapte, sa umplem stadionul de sub podul Grant cu ingerasi. Vor exista intotdeauna si niste dracusori, niste copii teribilisti, care nu vor intelege imediat ca un gest iresponsabil, poate costa clubul suspendari si amenzi nemeritate.

Ne-am pregatit cu mult entuziasm pentru acest retur, in conditiile in care clubul trece printr-o perioada grea - insolventa. Am realizat (din fonduri proprii) steaguri, tricouri si bannere, ne-am amintit de vechile glorii ale Rapidului si de liderii galeriei, am incurajat prezenta debutantilor din teren, am insotit echipa in deplasari lungi si am cantat la fiecare meci timp de 90 minute, ne-am bucurat la victorie si am acceptat infrangerea, ca fiind o parte fireasca a fenomenului sportiv, numit fotbal.

Recunoscandu-ne barbateste greselile noastre, nu putem sa nu punem niste intrebari pertinente celor care de mai bine de 20 de ani conduc destinele fotbalului romanesc: FRF si LPF, celor care prin politicile lor manageriale au generat matricea (ca sa nu spunem mocirla) in care se zbate sa supravietuiasca fotbalul autohton.

Ce este uimitor in politica liderilor acestor doua institutii este lipsa de asumare a responsabilitatii aspectelor negative din fotbal. Gandirea conducatorilor fotbalului romanesc este foarte simplista si se rezuma la fraza: "ce este bine facut este meritul nostru, ce este rau apartine celorlalti actori (fotbalisti, antrenori, suporteri, jurnalisti, conducatori de club)".

Nu ne vom opri la lipsa de performanta a fotbalului romanesc, de la nivel de juniori, la echipe de club si pana la echipa nationala, nu vom intreba nimic despre scandalurile de coruptie de care sunt acuzati mai marii fotbalului.

Ne vom limita la 4 intrebari de bun simt, care isi asteapta raspunsurile de multa vreme.

1. LPF a fost initiatorul si promotorul celebrei "legi a lui Mitica", care ar fi trebuit sa reglementeze aspectele legate de eradicarea violentei de pe stadioane. Promulgata in 2008, legea nr. 4 nu a schimbat cu nimic aspectul dezolant al stadioanelor romanesti, golite de suporteri. Si nici nu a eliminat violenta din randul galeriilor; ba, am putea zice, dimpotriva!

O analiza obiectiva, pe baze statistice, a celor 5 ani de aplicare a legii, ar fi absolut necesara!

O lege "militieneasca", cu un preponderent caracter corectional, fara nici un fel de elemente de prevenire si de educatie, nu poate avea efecte pozitive.

Singurul beneficiar al legii a fost doar LPF, care si-a umplut visteria cu bani din amenzi, incasate de la cluburile de fotbal falimentare. (Cate dintre acestea vor mai primi licenta anul acesta???)

Intrebarea vine de la sine: cat este eficienta aceasta lege?

Este mai important sa pedepsim sau sa educam un copil, un tanar care vine la stadion?

Intr-o declaratie recenta, Mitica Dragomir ne demonstreaza ca, in vocabularul sau, a intrat un cuvant nou: educatie! Ne bucuram ca, in sfarsit, l-a descoperit, dar ii amintim ca a face educatie noilor generatii de suporteri este mult mai dificil decat isi inchipuie; iar primul pas este exemplul personal !!!

Pentru ca educatia, domnule Dragomir, se face de oameni educati!

2. Nici una din cele doua asociatii amintite - FRF si LPF - nu au proiecte educationale, de promovare a adevaratelor valori ale fotbalului romanesc, mai ales in randul copiilor. Sa amintim doar ca aniversarea celor 100 de ani de la infiintarea federatiei de fotbal s-a facut intr-un anonimat total pentru marele public, fiind accesibila doar pentru o pseudo-elita, aleasa pe criterii financiare.

Cand vom gasi in bugetul FRF si LPF bani si pentru astfel de proiecte educationale?

Pentru ca un suporter educat nu este un suporter violent.

LSR are un astfel de proiect si chiar am facut o editie pilot la una din scolile din sectorul 1, la care au participat si reprezentanti ai jandarmeriei si ai FRF. Dar cu o floare nu se face primavara!!!

3. A treia intrebare este adresata celor care sunt platiti de club sa mentina ordinea pe stadion , in afara lui si sa impiedice gesturi de genul celui care ne-au condus - pentru a cata oara? - la suspendarea stadionului.

Clubul Rapid, cu toate dificultatile financiare pe care le are, a angajat o firma de paza si a platit serviciile de ordine ale jandarmeriei, pentru meciul cu Steaua.

Si atunci, cum de au reusit suporterii sa introduca o cantitate atat de mare de materiale pirotehnice in stadion, din care cateva petarde si alte ozn-uri au zburat catre teren, impiedicandu-ne ca la urmatoarele meciuri sa fim alaturi de echipa?

In plus, contrar prevederilor legii mai sus amintite, jandarmii au patruns in incinta stadionului, in zona galeriei, provocand prin simpla lor prezenta o stare de iritare exploziva a celor 4.000 de suporteri de la peluza nord. Acestia au reusit, in mod admirabil, sa reziste tuturor instigarilor, pana in minutul 82, cand a intrat sub lumina reflectoarelor si si-a facut numarul provocator (indelung pregatit prin declaratii) "curajosul" Mihai Stoica

4. Legat strict de prezenta lui Mihai Stoica pe banca de rezerve a Stelei, inconjurat de personal de paza, intrebarea este simpla si la obiect: de ce observatorul federal a ingaduit un asemenea abuz, nemaintalnit pe nici un stadion? Ceea ce a facut MS inainte, in timpul si dupa meci, este de neimaginat intr-o tara normala. Ce cauta in lumea sportului un asemenea personaj abracadabrant, aflat la limitele patologicului, care prin toate declaratiile, gesturile, faptele sale, recente sau mai vechi, a demonstrat ca ar trebui sa dispara, pentru totdeauna, din peisajul sportului romanesc.

Liga Suporterilor Rapidisti - chiar daca acum este singura impotriva tuturor - isi va continua eforturile de a reduce numarul de manifestari huliganice, in tribunele din Giulesti. Prin educatie!

Noi suntem gata sa ne asumam greselile, sa platim pentru ele, sa respectam legea (chiar asa prost facuta cum este acum), sa ne educam copiii in spiritul traditiei si istoriei clubului feroviar si sa ne pastram statutul de cea mai frumoasa galerie din tara.

Dar dumneavoastra, domnilor care conduceti destinele fotbalului romanesc:

- PANA CAND veti fi pentru unii muma si pentru altii ciuma?

- PANA CAND veti judeca cu doua sisteme de referinta, dupa bunul vostru plac, folosindu-va de persoanaje marioneta?

- PANA CAND ne veti trata, pe noi suporterii, platitori de bilete, ca pe niste animale. care trebuie manate cu biciul de la spate?

In asteptarea raspunsurilor voastre, nu uitati: ziua in care va trebui sa raspundeti acestor intrebari, dar si altora, mult mai incomode, se apropie!

Sursa comunicatului: www.visiniu.ro

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net