Incepe scandalul! FRF a adoptat regula ca zece la sută din banii încasaţi de cluburisă fie investiţi în copii şi juniori

Ultima actualizare:

    Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

Comitetul Executiv al FRF a adoptat, luni, regula ca zece la sută din sumele încasate de cluburi din transferurile de jucători să fie investite de acestea în copii şi juniori, a anunţat preşedintele federaţiei, Răzvan Burleanu. Șefii din Liga 1, în frunte cu patronul Stelei, Gigi Becali, au spus că se vor opune vehement acestei reguli.

”"S-a luat decizia de a introduce în premieră un sistem de licenţiere la Liga a II-a, începând din sezonul 2018/2019. În acelaşi timp se reintroduce criteriul financiar la Liga I (n.r. - tot din sezonul 2018/2019), un control financiar al datoriilor către bugetul de stat, nu numai către angajaţi, urmat evident de refuzul acordării licenţei. Tot pe noul sistem de licenţiere s-a introdus un control a ceea ce înseamnă 10 la sută din transferul oricărui jucător şi o verificare a pragului de rentabilitate a cluburilor de Liga I, o verificare astfel încât să nu ai cheltuieli mai mari decât veniturile. Este o prevedere pe care o regăsim în Legea Sportului, care spune că, în eventualitatea unui transfer, 10 la sută din sumă constituie sursă de venit pentru Federaţia Română de Fotbal. A fost o decizie în urmă cu 4-5 ani, conform căreia banii au rămas la nivelul fiecărui club şi să fie cheltuită în activitatea de copii şi juniori. Până acum nu am avut parte de niciun control de la nivel de federaţie, pentru că nu a existat nicio prevedere. FRF nu impune nicio taxă, niciun impozit, pur şi simplu vine să asigure un control strict asupra faptului că 10 la sută din transferul fiecărui jucător se investeşte la copii şi juniori. Iar clubul în cauză are posibilitatea să facă această investiţie în trei ani de zile. Aceste investiţii se pot face pentru cazare şi masa juniorilor, pentru plata salariilor antrenorilor, a bonusurilor, dar şi în partea de infrastructură şi pentru transferul de jucători sub 19 ani", a declarat Răzvan Burleanu.

Întrebat dacă se referă la patronul Stelei, Gigi Becali, Burleanu a răspuns: "Îmi pare rău, în acte domnul Becali nu se regăseşte printre acţionarii clubului, ci este un om din anturajul clubului. Nu este patron şi când lucrezi cu interpuşi mi se pare că este o chestie foarte ciudată. Scopul meu nu este să iau decizii populare, ci vreau ca banii care se produc în fotbal să se întoarcă tot în fotbal."  

Burleanu a mai anunţat că va candida pentru un nou mandat de preşedinte al FRF la alegerile din 2018.

Patronul FC Steaua, Gigi Becali, s-a arătat deja împotriva regulii de a investi zece la sută din transferuri în centrele de copii şi juniori. El s-a declarat revoltat, duminică seară, de această regulă, pe care o consideră o taxă pentru cluburi de zece la sută din vânzarea de jucători. Becali consideră că este "dublă impozitare şi evaziune fiscală". El a precizat că va FRF în instanţă dacă în Comitetul Executiv se va vota această măsură.


    Gigi Becalifoto: Click!
Gigi Becalifoto: Click!

”Vor să le dăm lor 10 la sută din suma de transfer, dacă nu băgăm aceşti bani în juniori. Este delapidare ce vor să facă ei, pentru că noi suntem societate comercială, iar ei societate non-profit. Este dublă impozitare, este evaziune fiscală. Într-adevăr, există o lege de mai demult, dar Mircea Sandu a decis într-un Comitet Executiv să se voteze şi să nu se mai ţină cont de ea. Se putea şi anula acea lege, doar că erau mai mulţi paşi de urmat, mai multe proceduri, aşa că s-a votat ca banii să rămână la cluburi. Problema este că acestă propunere se va vota acum, pentru că în Comitetul Executiv sunt sclavii lor. În plus, cum vine asta, să mă impoziteze de două ori? Ca societate comercială sunt obligat să achit taxe la stat iar acum ar trebui să mai dau o altă taxă şi lor? Păi, unde s-a mai pomenit aşa ceva? Dacă se va vota, atunci îi vom acţiona în judecată”, a afirmat Becali la Digi Sport.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net