Începe urcuşul spre Olimp. Naţionala de tineret debutează la Euro cu gândul la JO

Ultima actualizare:

    George Puşcaş va fi titular în atacul României
George Puşcaş va fi titular în atacul României

Naţionala de tineret debutează azi la Euro 2019, turneu final la capătul căruia poate califica România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Într-o grupă cu Croaţia, Anglia şi Franţa, tricolorii mici au ca obiectiv clasarea pe una dintre primele două poziţii. Miza pătrunderii în semifinalele Europeanului e completată de imensa provocare de a duce România la Olimpiadă după 56 de ani.

Aşteptarea a luat sfârşit pentru generaţia care a reuşit să ducă naţionala Under 21 printre cele mai puternice echipe ale Bătrânului Continent. Astăzi, la Serravalle, în San Marino, selecţionata condusă de Mirel Rădoi joacă primul meci din grupă, cu Croaţia, adversarul cel mai accesibil, cel puţin pe hârtie. Cu o victorie, România se va încrie cu şanse considerabile la calificarea în semifinale, urmând să forţeze această performanţă în duelurile cu Anglia şi Franţa. Sistemul de desfăşurare al turneului asigură prezenţa în careul de aşi doar pentru cele trei câştigătoare de grupe. A patra semifinalistă va fi stabilită de ierarhia locurilor secunde, beneficiară urmând să fie formaţia cu punctajul cel mai bun.

Separat de bătălia pentru supremaţie în Europa, la turneul din Italia şi San Marino se vor decide cele patru reprezentante ale continentului nostru la Jocurile Olimpice din 2020, programate vara viitoare la Tokyo. În mod normal acestea vor fi chiar cele patru semifinaliste de la Euro 2019, cu excepţia cazului în care Anglia va fi una dintre ele. În această situaţie, pentru că englezii n-au dreptul să trimită echipă de sine stătătoare la Olimpiadă (membră a Comitetului Olimpic Internaţional e Marea Britanie), atunci se va elibera un loc „olimpic”. Desemnarea ultimei calificate la JO se va face printr-un meci de baraj între cele două naţionale clasate pe locurile doi în grupe care au ratat semifinalele la Euro. În concluzie, naţionala României e la doar câteva meciuri distanţă de o performanţă colosală, ultima dată când ţara noastră a avut echipă de fotbal la Olimpiadă fiind în urmă cu mai mult de jumătate de secol (1964). Culmea, tot la Tokyo, gazda ediţiei de anul viitor. Dacă România se va califica la JO 2020, la turneul olimpic de fotbal nu va lua parte nici naţionala mare, nici cea de tineret. Regulamentul CIO prevede că eligibili sunt fotbaliştii sub 23 de ani (născuţi după 1 ianuarie 1997), cu trei excepţii care pot depăşi această limită de vârstă.

Adversarii noştri de astăzi tratează cu superioritate naţionala României, bazându-se probabil pe faptul că vin din ţara vicecampioanei mondiale de seniori din 2018. „Sunt sigur că românii nu sunt fericiţi să dea ochii cu noi. Nu le va fi deloc uşor”, a avertizat selecţionerul Nenad Gracan. „Mai întâi să luăm trei puncte contra românilor, la asta ne concentrăm acum. Apoi încrederea nostră va fi mult mai mare”, a completat mijlocaşul Ivan Sunjic.

Selecţionerul nostru nu are multe dubii privind echipa de start pe care o va trimite astăzi pe teren contra Croaţiei. Dacă fundaşii şi jucătorii ofensivi par să fie bătuţi în cuie, Mirel Rădoi ezită încă în ceea ce priveşte identitatea celui de-al doilea mijlocaş central. Astfel, lângă Tudor Băluţă ar putea apărea un alt închizător, Dragoş Nedelcu, sau un fotbalist mai creativ şi mai incisiv, Alex Cicâldău.

Echipa probabilă a României

Radu – Manea, Nedelcearu, Paşcanu, Ştefan – Băluţă, Cicâldău – Man, Hagi, Coman - Puşcaş

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net