Insulele Feroe - România: haideţi la al cincilea European!

Ultima actualizare:

    Lucian Sânmărtean este cel mai creativ mijlocaş al naţionalei noastreFotografii: Mediafax/Gettyimages/AP
Lucian Sânmărtean este cel mai creativ mijlocaş al naţionalei noastreFotografii: Mediafax/Gettyimages/AP

Înainte de Insulele Feroe - România, meci decisiv pentru Euro 2016, facem un bilanţ al participărilor anterioare ale naţionalei noastre la fazele finale ale competiţiei. Calificările la Campionatul European au fost tot timpul mai uşoare decât preliminariile pentru Mondiale, dar noi ne-am descurcat tot timpul mai prost pe continent, decât în lume.

Dacă la Cupa Mondială am fost deja de şapte ori, la Euro n-am ajuns decât de patru ori din 14 turnee finale posibile. Diseară, în Insulele Feroe, avem însă şansa şi obligaţia să corectăm această cifră care nu ne face cinste. Iată cum a fost până acum!

România a debutat în 1984

Prima ediţie de Campionat European a avut loc în 1960, dar România n-a reuşit să se califice în primii 24 de ani. Gheaţa a fost spartă la nivel continental abia în 1984, când naţionala antrenată de Mircea Lucescu a câştigat surprinzător o grupă cu Suedia, Cehoslovacia, Italia şi Cipru şi ne-am calificat la turneul din Franţa. Memorabilă a rămas atunci victoria cu Italia, de pe Stadionul 23 August, obţinută cu golul lui Boloni, dar şi egalul decisiv din Cehoslovacia, unde a marcat Geolgău. La acel Euro 1984 am terminat însă ultimii într-o grupă infernală, cu Spania, Portugalia şi Germania de Vest, obţinând un singur punct.

În Anglia ne-am făcut de râs

Pentru România au urmat din nou 12 ani de secetă la nivel european şi ne-am calificat din nou la un turneu final al „Bătrânului continent” abia în 1996, când gazdă a fost Anglia. Deşi „Generaţia de Aur” ne-a făcut fericiţi în preliminarii şi s-a calificat câştigând o grupă cu Franţa, Slovacia, Polonia, Israel şi Azerbaidjan, la turneul final a urmat dezastrul. Hagi şi compania au încheiat din nou ultimii în grupă, de această dată fără niciun punct şi doar cu un gol marcat. Echipa antrenată de actualul selecţioner, Anghel Iordănescu, a pierdut pe linie: 0-1 cu Franţa, 0-1 cu Bulgaria şi 1-2 cu Spania.

Piţurcă ne-a calificat la Euro, dar a fost demis

După ruşinea din Anglia, România n-a mai aşteptat zeci de ani pentru o nouă calificare la Euro şi, patru ani mai târziu, la turneul din Belgia şi Olanda, am fost din nou prezenţi. Ne-am calificat fabulos, sub comanda lui Victor Piţurcă, încheind preliminariile primii, în faţa Portugaliei, Slovaciei şi Ungariei. La Euro 2000, tricolorii au fost însă conduşi de Emeric Ienei, pentru că „Satana” a fost demis după un scandal cu câţiva membri ai „Generaţiei de Aur”. De această dată am impresionat şi la turneul final, calificându-ne în sferturi alături de portughezi, după ce i-am trimis acasă prematur pe nemţi şi pe englezi. Italia a fost însă prea puternică în faza eliminatorie şi am pierdut cu 2-0. A fost finalul „Generaţiei de Aur”.

Austria şi Elveţia, ultima prezenţă la un turneu final

După 2000, România a intrat din nou într-un con de umbră, schimbul de generaţii aducând un regres fotbalului nostru. Am ratat Mondialul asiatic din 2002, Europeanu portughez din 2004 şi Mondialul german din 2006. În 2008 am revenit însă la un turneu final, calificându-ne la Europeanul din Austria şi Elveţia, după ce am câştigat o grupă cu Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia şi Luxemburg. Cu Victor Piţurcă selecţioner n-am reuşit însă vreo ispravă la turneul final, deşi am început cu două remize mari în faţa Franţei şi Italiei. Olandezii ne-au bătut însă clar în ultimul meci, scor 0-2, şi am plecat acasă devreme.

Azi, după Insulele Feroe - România, putem actualiza însă istoria. Şi poate aşa vrea soarta! Să fie ca prima dată, tot în Franţa!

Insulele Feroe - România. Lotul lui Iordănescu

Selecţionerul Anghel Iordănescu a stabilit lotul pentru meciul Insulele Feroe - România, conform digisport.ro.

1 Costel Pantilimon2 Paul Papp3 Răzvan Raț4 Cosmin Moți5 Ovidiu Hoban6 Vlad Chiricheș7 Alexandru Chipciu8 Mihai Pintilii9 Florin Andone10 Alexandru Maxim11 Gabriel Torje12 Ciprian Tătărușanu13 Claudiu Keșeru14 Steliano Filip15 Denis Alibec16 Alexandru Mățel17 Lucian Sânmărtean18 Andrei Prepeliță19 Bogdan Stancu20 Constantin Budescu21 Dragoș Grigore22 Adrian Popa23 Silviu Lung

Partida Insulele Feroe - România începe la ora 19.00 şi va fi transmis în direct de TVR 1. Telespectatorii o pot revedea şi pe Digisport 1, de la ora 1.00 noaptea.

Insulele Feroe - România nu e singurul eveniment al zilei. Avem şi rugby

Naţionala de rugby a României joacă un meci extrem de important la Cupa Mondială din Anglia. Stejarii întâlnesc Italia, iar o victorie ne califică automat la următoarea ediţiei a competiţiei, ce se va desfăşura în 2019. Căpitanul Mihai Macovei a vorbit în exclusivitate pentru Click! despre partida de azi, de la ora 16.30, transmisă de Digisport 1.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net