Ion Geolgău: "Feroezii joacă fotbal de dimineaţa până seara"

Ultima actualizare:

    Geolgău nu a mai fost de şapte ani în Feroe și nu va ajunge nici la meciul de duminică seară  Foto: Mediafax
Geolgău nu a mai fost de şapte ani în Feroe și nu va ajunge nici la meciul de duminică seară Foto: Mediafax

Ion Geolgău e un specialist în fotbalul feroez, acolo unde a condus-o pe Havnar Boltfelag (1997 - 2002) şi apoi timp de un sezon pe B36 Torshavn. Fostul component al Craiovei Maxima a prefaţat pentru Click! meciul decisiv al naţionalei lui Iordănescu.

„Dacă ungurii nu bat în Grecia, nu mai contează rezultatul meciului nostru, dar nu poţi să te bazezi pe asta, e şi o vorbă: să nu primeşti daruri de la greci! Revenind la «tricolori», din punct de vedere al lotului sunt net superiori, doar că adversarii, şi vorbim de o ţară cu o populaţie de 48.000 de oameni, sunt foarte bine organizaţi”, a spus acesta. 

Apoi, a detaliat: „Unii dintre fotbalişti evoluează în Islanda, Norvegia sau Danemarca şi sunt puţini printre titularii feroezi care joacă în campionatul intern. Ei de fapt au terminat competiţia săptămâna trecută şi doar cei de la naţională mai activează”.

„Şase ani am antrenat acolo, ambele echipe pe care le-am avut fiind în Torshavn, acolo unde se va disputa meciul. De fapt, în perioada în care eram acolo, au construit stadionul pe care va juca România”, a mai anunţat Geolgău. Fostul mijlocaş a continuat analiza asupra echipei rivale.

„Se observă că pierd foarte greu, ungurii abia i-au bătut, noi la fel, iar pe greci i-au învins. E o echipă bună, iar pe portarul naţionalei lor, Gunnar Nielsen, l-am pregătit trei ani la grupa de copii şi juniori, la Havnar, fiindcă în paralel eram la prima echipă, dar coordonam şi activitatea de la nivel juvenil. De atunci am zis că va ajunge un bun goalkeeper, era înalt, avea talie, a şi fost câţiva ani pe la Manchester City”, a explicat cel care în prezent se ocupă de descoperirea tinerelor talente.

„Şi pe Floid Beniansen, căpitanul lor, îl cunosc bine şi vă spun că făcea faţă în prima ligă a noastră. Trebuie să fim atenţi, dar cred că batem şi ajungem la EURO!”, a mai spus Geolgău. 

Ex-mijlocaşul Craiovei a povestit cât de mult s-a dezvoltat sportul-rege în insulele din Oceanul Atlantic: „Ei de mici încep fotbalul, în fiecare orăşel sau sat au mai multe terenuri, guvernul a facilitat totul printr-un program de dezvoltare al infrastructurii... Acum sunt şi numeroase terenuri de dimensiuni reduse, de 70 pe 40 de metri, special pentru copii şi juniori, iar până la ora 23.00 sunt pline. Totul e bine organizat: au prima ligă, formată din zece echipe, şi se continuă cu celelalte divizii, a doua, a treia, până la old-boys, unde sunt grupe de jucători până în 35 de ani sau peste 45 de ani”.

Cine e Ion Geolgău

  • A fost mijlocaş în celebra Craiova Maxima şi a câştigat două titluri şi o cupă
  • Ca antrenor a câştigat în Feroe un campionat şi două cupe
  • A fost marcatorul golului decisiv care a calificat România pentru prima dată la EURO, turneul a fost în 1984 în Franţa, iar reuşita lui Geolgău a fost în meciul cu Cehoslovacia, 1-1. 

L-a antrenat pe prim-ministrul feroez

Kaj Leo Johannesen a fost prim ministrul Insulelor Feroe din 2008 până luna trecută, dar în tinereţe a fost elevul lui Ion Geolgău. “Ei sunt sub guvernământ danez, însă au propriul parlament, iar ca o chestie inedită, fostul lor prim-ministru,  Johannesen, a fost portar la mine la echipă, la Havnar Boltfelag. Ne-am cunoscut în 1998 şi pe vremea aceea era om de afaceri”, a spus ex-mijlocaşul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net