Component al echipei Bayern Munchen, campioana en titre a Germaniei, Jerome Boateng (31 de ani) a făcut un apel către participanții la faza finală a ediției 2019/2020 a Ligii Campionilor. Apărătorul le cere acestora să pună un genunchi pe sol înaintea fiecărui meci. Și astfel să-și manifeste susținerea față de mișcarea Black Lives Matter.


Victimă a rasismului în trecut, Boateng consideră că trebuie profitat de vizibilitatea acestei competiții: „Este foarte important de a continua lupta, în special în faza finală fiindcă lumea întreagă o va urmări”. 
Gestul de a manifesta împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei faţă de comunitatea de culoare din SUA, prin așezarea unui genunchi pe sol, a fost făcut prima dată de Colin Kaepernick. Fost quaterback timp de şase ani la San Francisco 49ers, acesta l-a  făcut în 2016, în timp ce se intona imnului naţional. Gestul a stârnit mânia preşedintelui Donald Trump, a fanilor şi a Ligii Profesioniste de Fotbal American (NFL). Jucătorul a devenit persona non grata pe teren şi nu şi-a mai găsit echipă după expirarea contractului său cu San Francisco la începutul anului 2017. 
În ultimele luni, gestul a fost adoptat în timpul protestelor globale faţă de rasism, provocate de moartea în custodia poliţiei a bărbatului afro-american neînarmat George Floyd, în luna mai. De atunci, mai mulți jucători de fotbal au repetat gestul lui Kaepernick. A făcut-o Marcus Thuram (Borussia Monchengladbach), în Germania. Au făcut-o și componenții echipelor de fotbal din Anglia, înaintea fiecărui meci, și mulți piloți de Formula 1, înaintea unor curse. 

 
 
Loading...