Cu 10 goluri înscrise în primele opt etape ale Ligii I, Claudiu Keşeru e în acest moment în topul golgheterilor celor mai importante campionate de pe Bătrânul Continent. România n-a mai luat o Gheată de Aur din 1989, de la performanţa reuşită de Dorin Mateuţ.


Au apus de mult vremurile în care campionatul nostru oferea cel mai prolific marcator al Europei. Înainte de Revoluţie, dinamoviştii Dudu Georgescu (de două ori), Cămătaru şi Mateuţ au adus României patru Ghete de Aur, unele dintre ele contestate pentru uşurinţa cu care jucătorii menţionaţi mai sus reuşeau să puncteze. Acesta a fost motivul principal pentru care regulamentul a fost schimbat, aplicându-se un factor de multiplicare (2, 1,5 şi 1) în funcţie de cât de puternică e liga în care activează respectivul fotbalist. Cum România e încadrată la 1,5, pare greu de crezut că Liga I va putea depăşi vreodată în clasamentul Ghetei de Aur campionatele tari ale Europei. 

E la un singur gol de lideri

Totuşi, Claudiu Keşeru a pornit ca din puşcă în acest sezon, cu 10 goluri în opt runde (dintre care şase într-un singur meci, cu Pandurii) şi nu dă semne că ar vrea să se oprească. Într-un moment în care majoritatea campionatelor europene se apropie de încheierea primului sfert, ierarhia Ghetei de Aur îl găseşte pe Keşeru pe locul trei, la mică distanţă de golgheterii din Austria şi Croaţia. Din ligile importante, doar spaniolul Diego Costa de la Chelsea se apropie ca punctaj de Keşeru. E de aşteptat însă ca jucători precum Ronaldo, Messi sau Falcao să se dezlănţuie pe parcursul stagiunii şi să recupereze rapid diferenţa, beneficiind şi de factorul de multiplicare cel mai ridicat (2).

 
 
Loading...
Citeste tot despre: