La 15 ani, Enes Sali a fost convocat la naționala României

Ultima actualizare:

    Enes Sali a debutat la 15 ani în Liga 1FOTO: Sportpictures.eu
Enes Sali a debutat la 15 ani în Liga 1FOTO: Sportpictures.eu

Naționala României se pregătește de săptămâna decisivă în privința calificării în play-off-ul Cupei Mondiale. Cu două victorii contra Istalndei și Liechtensteinului, obiectivul este unul îndeplinit, însă Mirel Rădoi a surprins din nou în momentul anunțării lotului de jucători. Printre cei convocați se află și un adolescent de 15 ani!

Născut la 23 februarie 2006, Enes Sali a devenit astfel cel mai tânăr jucător convocat vreodată la naționala de fotbal a României! Iar dacă va juca măcar un minut contra formației din Liechtenstein, atunci va deveni cel mai tânăr internațional român din istorie. Acum, acest record este deținut de Cristian Manea (care se află și acum în lot). Acesta avea 16 ani, 9 luni și 22 de zile când a fost aruncat în luptă, la 31 mai 2014, de Victor Pițurcă într-un meci cu Albania. Legitimat la Farul Constanța, Sali are norocul de a fi antrenat de unul dintre puținii antrenori români care dau credit tinerilor, Gică Hagi. Astfel, el a debutat în Liga 1 în acest campionat la doar 15 ani, 5 luni şi 14 zile, iar în septembrie a reușit să și marcheze un gol superb contra Academicii Clinceni, într-o victorie cu 5-0. Avea în momentul golului 15 ani, 6 luni și 21 de zile și a devenit cel mai tânăr marcator din istoria primei divizii românești. Enes nu e doar un fotbalist extrem de talentat, dar are și o poveste deosebită. Născut la Toronto, din părinți români de etnie turcă, el are dublă cetățenie, româno-canadiană. Primii pași în fotbal i-a făcut în Canada, unde a fost remarcat de scouterii Barcelonei, astfel că la 11 ani a fost transferat la ”Academia” celebrei formații catalane. Din cauza unor probleme cu legitimarea legate de vârstă și de regulile FIFA, el nu a putut rămâne acolo decât un an, dar a fost ”ochit” de Gică Hagi, care l-a adus la Viitorul. Iar în același an, 2018, a fost cel mai valoros jucător al finalei campionatului național Under 13. De atunci, a evoluat de trei ori la naționala Under 16 și de șase ori la echipa reprezentativă Under 17, iar acum, după șapte meciuri jucate în prima divizie, a făcut pasul la naționala mare. Există și o explicație ascunsă a acestei convocări: dacă va juca pentru România chiar și un singur minut într-un meci oficial, atunci nu va mai putea fi selecționat de Canada, țara în care s-a născut.

De altfel, directorul general al clubului Farul, Cristian Bivolaru, a și recunoscut că această convocare poate face parte dintr-un plan al federației. „Cred că este o strategie prin care să ne protejăm jucătorii de perspectivă. Așa cum s-a întâmplat cu Markovic, cu Adi Rus și cum probabil se va întâmpla și cu Radu Drăgușin. Nu am participat la vreo discuție legată de convocarea lui Sali, am remarcat doar declarația lui Mihai Stoichiță după primul gol marcat de Enes în Liga 1. Este clar un moment important pentru jucător, îl va ajuta foarte mult faptul că va fi prezent în lotul de seniori. Pot doar să-i urez baftă, se află pe un drum bun. Vă dați seama că Gică Hagi a văzut potențialul său, la fel cum s-a întâmplat și cu alți jucători. De aici și încrederea pe care i-o acordă”, a declarat acesta la Digi Sport.

Lotul naționalei României

Portari: Florin Niţă (Sparta Praga), Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Farul), Horaţiu Moldovan (Rapid).

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Andrei Raţiu (Huesca), Vlad Chiricheş (Sassuolo), Ionuţ Nedelcearu (Crotone), Adrian Rus (Fehérvár), Andrei Burcă (CFR Cluj), Virgil Ghiţă (Farul), Alin Toşca (Gaziantep), Nicuşor Bancu (Univ. Craiova).

Mijlocași: Dragoş Nedelcu (Fortuna Düsseldorf), Răzvan Marin (Cagliari), Alexandru Cicâldău (Galatasaray), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Olimpiu Moruţan (Galatasaray), Ianis Hagi (Rangers), Florin Tănase (FCSB), Dennis Man (Parma), Alexandru Maxim (Gaziantep), Enes Sali (Farul).

Atacanți: George Puşcaş (Reading), Andrei Ivan (Unive. Craiova), Denis Alibec (CFR Cluj).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net