Întreruptă la începutul lunii martie, când s-au disputat meciurile etapei cu numărul 2 atât din Play-Off, cât și din Play-Out, Liga 1 la fotbal ar putea să se reia cel mai devreme în 27 mai. Preşedintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu a prezentat trei scenarii la Pro X. Acesta a declarat că forul pe care îl conduce şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) au trei variante de reluare a meciurilor de fotbal, în 27 mai, 3 iunie sau 13 iunie.


Șeful FRF a subliniat că în adoptarea acestor scenarii se pleacă ”de la principiul că fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren. Am stabilit trei obiective startegice pe care trebuie să le urmăm. Primul este siguranţa şi sănătatea suporterilor, jucătorilor, staff-urilor şi tuturor persoanelor implicate în organizarea unei competiţii sportive. Al doilea obiectiv este legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor, care se traduce prin lichiditatea acestora şi care mai departe se răsfrânge asupra întregii economii a fotbalului. Iar cel de-al treilea obiectiv este ca orice decizie pe care vom fi forţaţi să o luăm să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile care participă într-o competiţie”. 
După ce a amintit că mai sunt de jucat opt etape din Play-Off, douăsprezece etape din Play-Out, la nivelul Ligii I, câte 14 etape la nivelul ligilor a doua şi a treia, șeful FRF a spus că ”mai avem semifinalele şi finala Cupei României pentru care avem nevoie de alte trei date pentru a finaliza această competiţie. Și să nu uităm de barajul de promovare din Liga a II-a în Liga I. În momentul de faţă lucrăm pe trei scenarii de reluare graduală a competiţiei, pe 27 mai, 13 iunie şi 13 iulie. Toate cele 53 de competiţii organizate astăzi în România, 52 de FRF şi una de LPF, toate acestea se vor amâna cel puţin până la momentul ridicării Stării de Urgenţă”.
În primul scenariul, cu reluarea competiției în 27 mai, România va putea să comunice echipele participante în cupele europene pe 28 iunie. ”Trebuie să luăm în considerare că termenul oficial comunicat de UEFA tuturor federaţiilor naţionale de finalizare a campionatelor interne este 30 iunie. Mai lucrăm pe un scenariu cu data de 13 iunie. Dacă vom putea să începem pe 13 iunie, asta înseamnă că vom putea să comunicăm echipele participante în Europa pe 15 iulie şi vom putea să organizăm barajul de promovare la 1 august. Trebuie să ne asigurăm ca Play-Out-ul de Liga I se termină o dată cu campionatul Ligii a II-a. Nu există nicio comunicare oficială de la UEFA că sezonul trebuie să se termine la 3 august. În ultima videoconferinţă pe care am avut-o cu reprezentanţii UEFA, am discutat de flexibilitate, dar în niciun caz nu ne putem aştepta ca acest termen limită să fie 3 august, pentru că anumite ţări trebuie să-şi termine competiţiile mai devreme în comparaţie cu celelalte. Dacă campionatele mari din Europa vor intra mai târziu în competiţiile europene, asta presupune că noi, care trebuie să intăm din primele faze, trebuie să terminăm mai devreme", a declarat Răzvan Burleanu la ProX.

Loading...