Lovitura lui Ianis Hagi ne duce la Euro! "Mi-am ascultat instinctul!"

Ultima actualizare:

    Ianis Hagi e liderul naţionalei de tineret
Ianis Hagi e liderul naţionalei de tineret

Direct din corner, Hagi junior a dat cel mai important gol al carierei în meciul naţionalei de tineret cu Bosnia (2-0).

Cu execuţia genială de marţi seară, Ianis Hagi ne-a amintit tuturor de reuşitele celebrului său tată. Mai mult, tănărul Hagi a fost liderul unei naţionale care mai are de făcut un mic pas până la Campionatul European Under 21 de anul viitor.

Ca frumuseţe şi ca importanţă, golul din corner marcat de Ianis în poarta Bosniei poate fi considerat apogeul de până în prezent al unei cariere aflate abia la început. La 19 ani, fiul lui Gică Hagi n-a ajuns încă la naţionala mare (aşa cum a făcut-o, de exemplu, colegul Drăguş de la Viitorul), dar coordonează cum nu se poate mai bine angrenajul reprezentativei de tineret. Marţi, în derby-ul cu Bosnia (2-0) din grupa preliminară pentru Europeanul Under 21 din 2019, Ianis Hagi şi-a pus amprenta pe ambele goluri ale echipei antrenate de Mirel Rădoi. Mai întâi, i-a pasat decisiv vârfului Adrian Petre, care a deschis scorul la capătul primului sfert de oră de joc. Apoi, în repriza a doua, bosniecii au capitulat definitiv după o lovitură măiastră, direct din corner, a decarului echipei noastre.

La fel cum o făcea Gică Hagi pe vremuri, Ianis e adeptul execuţiilor aparent imposibile, curaj răsplătit cu vârf şi îndesat. E adevărat, Ianis a beneficiat şi de un uşor ajutor din partea vântului, dar asta nu-i subţiază meritul. „Mă gândeam să dau aşa încă din prima repriză, dar nu aveam vântul. Am aşteptat repriza a doua şi mi-a ieşit. Ţine de moment, de inspiraţie. Mi-am ascultat instinctul şi am dat la poartă”, a explicat Ianis Hagi. În tribune, cel mai fericit a fost cu siguranţă marele Gică Hagi, care şi-a pus mâinile în cap la capodopera lui Ianis, iar apoi, de emoţie, a început să-şi roadă unghiile. Selecţionerul Rădoi a insistat asupra faptului că golul lui Hagi n-a venit întâmplător. „A mai încercat şi la antrenamente asemenea execuţie. Mă bucur pentru el, a fost un gol de generic. Uşor-uşor, îi va călca pe urme tatălui său”, a declarat Mirel Rădoi.

La 12 octombrie, naţionala lui Mirel Rădoi va juca meciul decisiv pentru calificarea la Europene, o performanţă pe care fotbalul românesc a mai cunoscut-o o singură dată în istorie, în urmă cu 20 de ani (în 1998). Pentru a securiza primul loc în grupă, singurul care duce direct la turneul final din Italia, România are nevoie de cel puţin un egal, pe teren propriu, cu Ţara Galilor, o formaţie ieşită din calculele calificării. Victoria cu modesta Liechtenstein, în ultima etapă, n-ar trebui să fie decât o formalitate, astfel că întreaga energie a tricolorilor mici se va îndrepta spre partida cu galezii. De menţionat faptul că, la egalitate de puncte cu Bosnia şi cu Portugalia, România are avantajul meciurilor directe. „Suntem la un pas de istorie. Mai avem două meciuri şi trebuie să scoatem cel puţin patru puncte”, a spus Mirel Rădoi despre „dubla” din octombrie cu Ţara Galilor şi Liechtenstein.

Clasamentul grupei

1. România 18p (8 meciuri)

2. Bosnia    18p (9 meciuri)

3. Portugalia         16p (8 meciuri)

4. Ţara Galilor     10p (8 meciuri)

5. Elveţia    10p (9 meciuri)

6. Liechtenstein    0p (8 meciuri)

*Se califică la Euro 2019 prima clasată, în timp ce patru dintre cele nouă echipe clasate pe locurile secunde vor disputa un play-off.

Meciurile rămase de disputat:

11 octombrie: Liechtenstein - Portugalia

12 octombrie: România – Ţara Galilor

16 octombrie: România – Liechtenstein, Portugalia – Bosnia, Ţara Galilor - Elveţia

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net