Marica s-a retras oficial

Ultima actualizare:

    Ciprian Marica  a jucat ultima dată  pentru echipa  națională în meciul  cu Grecia, la 7  septembrie 2014
Ciprian Marica a jucat ultima dată pentru echipa națională în meciul cu Grecia, la 7 septembrie 2014

Ziua de 10 mai 2016 va rămâne una memorabilă pentru Ciprian Marica, care a jucat pentru Steaua, la Târgu Mureş, ultimul său joc de fotbalist profesionist. De ieri, acesta a pus capăt carierei sale de sportiv printr-o postare pe o reţea socială, urmând să se dedice altor activităţi.

Ciprian Marica a fost unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai generaţiei sale, dar nici el nu şi-a atins potenţialul maxim. Câteva decizii greşite însoţite de nişte accidentări ghinioniste l-au făcut să nu atingă cel mai înalt nivel, şi va rămâne în istorie doar un jucător bun. La nivel de club i-a mers cel mai bine în Ucraina, unde a jucat 50 de meciuri şi a înscris 12 goluri pentru Şahtior Doneţk, şi în Germania, unde a bifat 126 de partide şi a marcat 24 de goluri pentru VFB Stuttgart şi Schalke 04. Nici la naţională n-a fost vreun zeu, deşi ameninţa Generaţia de Aur cu cifrele sale. A jucat un singur turneu final, Euro 2008, găzduit de Austria şi Elveţia, şi s-a oprit la cota de 25 de goluri marcate sub tricolor, în condiţiile în care părea că le va bate lejer pe cele 35 ale lui Gheorghe Hagi şi Adrian Mutu. N-a fost însă cazul şi rămâne şi în acest top în afara podiumului, devansat şi de Iuliu Bodola, care are 31 de goluri marcate pentru România. „Starea mea fizică nu îmi mai permite să fac lucrurile la acelaşi nivel aşa cum meritaţi voi. Aşa că pun punct aici carierei mele de fotbalist. În viitorul apropiat, mi-am propus să mă dedic mai mult familiei şi Fundaţiei Ciprian Marica. Am fost prea mult timp departe de cei dragi. Am de recuperat”, e o parte a mesajului prin care fostul fotbalist şi-a luat prematur adio de la fotbal. 

Ciprian Marica

  • Data naşterii: 2 octombrie 1985
  • Locul naşterii: Bucureşti
  • A făcut junioratul la Dinamo
  • La seniori a jucat pentru:
  • Dinamo, (2001–2004), 23 de meciuri, 4 goluri
  • Şahtior Doneţk (2004–2007), 73 de meciuri, 16 goluri
  • VfB Stuttgart, (2007–2011), 93 de meciuri, 19 goluri
  • Schalke 04, (2011–2013), 34 de meciuri, 5 goluri
  • Getafe, (2013–2014),     27 de meciuri,  6 goluri
  • Konyaspor, (2014–2015),  7 meciuri, un gol
  • Steaua, 2016, 7 meciuri, nici un gol
  • Naţionala României, (2003-2014), 71 de meciuri, 25 de goluri

Şi ei s-au săturat repede!

Fotbalul de mare nivel cere sacrificiu şi nu înseamnă doar partide oficiale la care eşti ovaţionat de public. Acest sport necesită antrenamente dure, deplasări departe de familie şi accidentări pe care eşti de fiecare dată obligat să le depăşeşti dacă vrei să continui. Mulţi nu sunt însă dispuşi să ducă asta spre vârste înaintate şi se opresc brusc, şocând pe toată lumea.

simeon stalpnicul png

Nicolae Mitea este unul dintre aceste cazuri, dar pe el l-a scos din joc mai mult lipsa de seriozitate. La 28 de ani a considerat că mai bine petrece pe rupte, fructificând la maximum aceşti ani ai tinereţii care nu se mai întorc, decât să-i irosească prin cantonamente. 

simeon stalpnicul png

Tiberiu Ghioane a fost un tip ciudat, dar el măcar are un motiv bun pentru dispariţia de pe gazon la doar 30 de ani. Fostul mijlocaş al Rapidului şi al lui Dinamo Kiev a suferit în 2005 un accident cerebral care l-a scos din circuit pentru doi ani. A revenit pentru puţin timp, dar n-a vrut să-şi mai rişte viaţa şi s-a retras în 2011.

simeon stalpnicul png

Adrian Ilie poate fi considerat unul dintre cei mai talentaţi fotbalişti ai României după 1990, „Cobra” arzând însă prea repede. Punctul său maxim, la Valencia, cu care a jucat finală de Liga Campionilor, a fost atins la 28 de ani şi de aici a fost greu să-şi mai dorească ceva. Astfel, la 31 a spus şi el stop, forţat totuşi de o accidentare, ca şi Marica.

simeon stalpnicul png

Gabi Balint s-a retras şi el la doar 30 de ani din cauza unei accidentări groaznice la unul dintre genunchi, pe când era legitimat la Real Burgos, în Spania. Fostul atacant a avut ghinionul că în 1993 nu existau tehnicile medicale din prezent şi a fost nevoit să se oprească după ce nu s-a putut recupera corect.

simeon stalpnicul png

Ilie Dumitrescu a jucat până la 29 de ani, deşi el chiar putea continua mult, fizic şi medical fiind perfect. După Mondialul din SUA, unde a fost erou cu Argentina, acesta a mai tras însă doar vreo doi ani, la Tottenham, West Ham şi Sevilla. Aventura sud-americană l-a cam terminat însă şi s-a retras la revenire, de la Steaua.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net