Ministrul Ionuț Stroe îşi cere scuze, în numele sportului românesc: „Această exprimare nefericită va fi sancţionată”

Ultima actualizare:

    Ionuț Stroe
Ionuț Stroe

Scandalul iscat la meciul PSG - Istanbul Başakşehir, din Liga Campionilor, de exprimarea nefericită a arbitrului Sebastian Colţescu, a determinat reacția unor oficiali din țara noastră. În timp ce Federația Română de Fotbal (FRF) a precizat că aşteaptă raportul UEFA, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat, astăzi (miercuri, 9 decembrie), că îşi cere scuze, în numele sportului românesc.

Într-un comunicat al FRF se precizează: "Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă! Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!".Mai apoi, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe a declarat la Digi24: "Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. Acest lucru nu ne reprezintă. Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic. Toţi condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancţionată. Mi-aş dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuţii apropos de modul în care putem repara această situaţie. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc".

O reacție a avut și Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național Anti-Discriminare (CNCD): „Sunt cuvinte rasiste, fără nicio îndoială. (...) Acest arbitru a ignorat complet  valorile și regulile FRF, ale UEFA și FIFA. În accepțiunea lui Colțescu, el nu cunoaște, efectiv, că exprimarea negru e una rasistă. El putea să identifice jucătorul după număr, putea să spune că e afro-american. Arată gradul lui de cunoaștere. E o pată imensă asupra României și a arbitrajului din România. Este un incident de o gravitate extremă, s-a întrerupt un meci în direct! Nu-mi aduc aminte ca, din cauza unui arbitru, să se întâmple așa ceva. Pentru noi, inclusiv pentru instituția pe care o reprezint, e o pată imensă”, a declarat Csaba Asztalos, în exclusivitate pentru „Gazeta Sporturilor”.Programat în etapa a 6-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor la fotbal, meciul Paris Saint-Germain - Istanbul BB a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul. Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. După aproape două ore, jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit Stadionul „Parc des Princes”. UEFA a stabilit că partida se va relua astăzi (miercuri, 9 decembrie), de la ora 19.55, cu o altă  brigadă de arbitri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net