Mirel Rădoi a fost prezentat în postura de nou selecționer al României

Ultima actualizare:

    Mirel Rădoi este noul antrenor al primei reprezentative a RomânieiFoto: Sport Pictures
Mirel Rădoi este noul antrenor al primei reprezentative a RomânieiFoto: Sport Pictures

Noul selecţioner al reprezentativei României, Mirel Rădoi, a declarat, în conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial, că este mândru că a ajuns în această postură şi că naţionala va trebui să ţină “steagul României sus”.

Președintele FR de Fotbal, Răzvan Burleanu, a explicat alegerea făcută: “Nici eu, nici directorul tehnic al FRF nu am discutat cu alt antrenor. Din primul omment Mirel Rădoi a reprezentat opţiunea numărul unu. Mandatul nu e unul pe termen scurt, este unul de construcţie, este pe cel puţin doi ani, cu obiective intermediare. Va conduce naţionala României şi la olimpiada de la Tokyo”.Antrenorul a mărturisit, vizibil emoționat: “Am un gol în stomac şi nu pentru că nu am mâncat nimic toată ziua. M-am emoţionat. Este cel mai înalt rang al antrenorului în România. Aprecierea pe care federaţia o are pentru mine va trebui să o arătăm altfel. Alături de jucători va trebui să câştigăm acest baraj, să mergem la Euro. În ultima mea perioadă experienţa mea este mai mare ca selecţioner decât ca antrenpr. Sunt mândru să mă aflu în postura asta şi de aici încolo va trebui să ţinem steagul României sus. Le mulţumesc băieţilor de la echipa de tineret, atât generaţiei cu care am fost în vară la Euro cât şi celor de acum, datorită lor am ajuns aici”, a spus Rădoi, care a subliniat că este mulţumit din punct de vedere financiar şi a adăugat că îşi doreşte să îşi depăşescă mentorii: “Voi vrea să-mi depăţesc mentorii pe care i-am avut, Piţurcă, Boloni, Hagi… îmi doresc să-i depăşesc”, a spus noul selecționer, care a precizat că a vorbit cu predecesorul său, Cosmin Contra, dar după ce acesta şi-a anunţat plecarea de la naţională: “Am vorbit cu Cosmin Contra şi după ce şi-a anunţat plecarea. Nu se ştia în acel moment de mine, doar ce se va întâmpla cu jucătorii de la Under 21”.Fostul jucător al Stelei a adăugat că nu poate promite calificarea naţionalei, dar promite că lucrurile se vor schimba la echipa României: “În ceea ce priveşte calificarea, nu este nimic sigur în fotbal. Vă pot promite solemn că lucrurile se vor schimba. Nu avem teamă şi nu avem foarte multe lucruri de pierdut. Trebuie să ne gândim exact ce avem de făcut pentru a ne califica”.

”Naționala trebuie să devină o familie”

Rădoi a precizat că echipa naţională trebuie să devină o familie şi că jucătorii care nu vin din plăcere şi pasiune pentru ţară pot să rămână acasă. “Contractul nu va fi doar pentru acest baraj. A contat părerea românilor, părerea oamenilor din fotbal. Nu am putut să văd lucrurile care s-au spus despre jucătorii pe care i-am antrenat în vară, să fie acuzaţi direct că nu fac faţă echipei mari, că necalificarea naţionalei este din cauza lor. Nu sunt de acord şi cred că în cel mai scurt timp vom încerca să rezolvăm această problemă. (…) Va trebuit să găsim un mixt. În momentul de faţă, jucătorii de la tineret e foarte dificil să facă cu toţii pasul la prima reprezentativă. Din păcate, jucătorii care s-au transferat nu joacă. Mixtul îl vom face chiar începând de la baraj. Nu avem timpul necesar să căutăm un lider. Dacă a lipsit ceva la ultimele partidele este ca forţa grupului să primeze. Va trebui să devenim o familie şi o vom face. Cine vrea să vină să o facă de plăcere şi pasiune pentru ţara lui. Cine nu, poate să rămână acasă”, a afirmat selecţionerul.

Rădoi a vorbit şi despre faptul că jucătorii tineri trebuie să îi respecte pe cei cu experienţă. “Ca să fii respectat trebuie să respecţi în primul rând. Cei tineri trebuie să-i respecte pe cei bătrâni, dacă nu vor înţelege atunci vom aborda altfel situaţia. Dar nu cred că vom avea probleme. Mulţi dintre ei i-am antrenat, sunt şi o parte cu care am jucat, nu cred că vor fi probleme”.Tehnicianul consideră că Ionuţ Radu poate fi un jucător care să ţină discursuri în vestiar, cum a făcut-o la echipa de tineret, însă acestea nu vor afecta discursul selecţionerului, a subliniat Rădoi. “Va trebui să continue cu performanţele pe care le-a arătat în trecut ca să fie convocat Radu. Avem nevoie de astfel de jucători cu personalitate. Jucătorii tineri care nu salută nu este o chestie de personalitate, e o lipsă de educaţie. Radu poate fi şi alt jucător care va avea un discurs în vestiar. Dacă va apăra în continuare, cu siguranţă va fi convocat”, a declarat Mirel Rădoi.

Rădoi a bifat 15 partide ca antrenor la România U21

Rădoi îi succede lui Cosmin Contra, al cărui contract s-a încheiat după ce România a ratat calificarea la Euro-2020 din grupele preliminarii. Noul selecţioner va conduce echipa de fotbal a României în Play-Off-ul Ligii Naţiunilor din martie 2020, ultima şansă de califcare la Euro-2020. În play-off-ul Ligii Naţiunilor, România va evolua, în deplasare, cu Islanda. Dacă vor câştiga acestă întâlnire, tricolorii vor întâlni, tot în deplasare, învingătoarea dintre Bulgaria şi Ungaria, pentru un loc la Euro-2020.

Ca jucător de fotbal, Mirel Rădoi are în palmares 67 de meciuri pentru echipa naţională a României, pentru care a marcat două goluri. Ca fotbalist, a evoluat în cea mai mare parte a carierei sale la Steaua Bucureşti, între anii 2000-2009, Al-Hilal Riyadh, între 2009 şi 2011, Al-Ain, între anii 2011-2014.Începând din martie 2018, Rădoi a ocupat funcţia de manager sportiv al echipei naţionale U21 a României, iar în luna august a aceluiaşi an a preluat banca tehnică, după ce Daniel Isăilă a decis să accepte o ofertă din Arabia Saudită. A reuşit să califice reprezentativa Under 21 la Euro-2019, unde a ajuns până în semifinalele competiţiei, performanţă ce a însemnat calificarea la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani. În total, pe banca selecţionatei U21, Mirel Rădoi a bifat 15 partide, reuşind să câştige 9 dintre ele şi să bifeze trei remize.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net