Cu două meciuri înainte de finalul preliminariilor pentru Cupa Mondială din 2018, ”tricolorii” nu mai au nici o şansă la calificare şi vor vedea turneul final la televizor. Dincolo de eşecul sportiv, ratarea prezenţei la competiţia din Rusia aduce şi un mare minus financiar. Un calcul rapid indică faptul că federalii au pierdut pe mâna selecţionerului Christoph Daum aproximativ 15 milioane de euro.


Cea mai proastă campanie de calificare la un turneu final! Aşa se poate caracteriza parcursul echipei naţionale în încercarea de a ajunge la Mondialul de anul viitor. Înainte de meciul de luni seară, pierdut în Muntenegru, tricolorii antrenaţi de germanul Christoph Daum aveau încă şanse matematice de a prinde barajul, dar şi acest lucru s-a spulberat după 90 de minute la Podgorica. România a pierdut cu 1-0 un joc pe care trebuia să-l câştige, dar în care au ”reuşit” o performanţă teribilă: un singur şut pe poartă în ambele reprize. 

 

Prima reprezentativă are, după opt meciuri, doar nouă puncte şi este pe locul patru în grupa condusă de Polonia (19 puncte), Danemarca şi Muntenegru (ambele cu câte 16 puncte). Ratarea calificării la competiţia din Rusia reprezintă, dincolo de eşecul sportiv, un mare pas în spate din punct de vedere financiar pentru federaţia condusă de Răzvan Burleanu.  

O prezenţă la Mondial ar fi asigurat din partea FIFA bonusuri substanţiale: 2 milioane de euro pentru pregătirea turneului şi 10 milioane doar pentru că am fi ajuns în faza grupelor. De acolo, orice punct ar fi fost răsplătit, iar o eventuală calificare în  primele 16 ţări ale lumii (lucru extrem de greu de crezut în cazul nostru) ar fi adus încă cel puţin 12 milioane de euro. 

Rămânem însă la suma garantată de forul mondial pentru calificarea la competiţia din Rusia, 12 milioane de euro, la care adăugăm aproximativ 2 milioane de euro, bani care ar fi şi venit de la sponsorii şi partenerii Federaţiei Române de Fotbal. La aceste cifre se adaugă contractul omului care ne-a lăsat să vedem Mondialul de la distanţă. Christoph Daum a încasat până în acest moment 600.000 de euro şi mai are de luat încă în jur de 150.000 de euro, până la finalul contractului, în luna decembrie. Şi suma cu care sunt plătiţi secunzii lui Daum e de luat în seamă. Belgianul Rudi Verkempinck şi Ionuţ Badea ajung împreună la peste 200.000 de euro de când au început munca împreună. Un calcul final ar însemna, fără bonusurile pe care Daum şi colaboratorii le-au luat pentru fiecare punct obţinut în grupă, un total de peste 15 milioane de euro pierduţi/ rataţi pe mâna selecţionerului neamţ.

 

Cosmin Moţi: ”Nu s-a pierdut în seara asta calificarea, în seara asta s-au pierdut trei puncte. Nu am reuşit să ne ridicăm la nivelul Muntenegrului. S-a pierdut o calificare, e dureros, şi noi suntem supăraţi, şi pe noi ne doare, dar trebuie să mergem înainte şi să ne gândim la viitor.” 

 

Vlad Chiricheş: ”Nu sunt în măsură să spun ce s-a greşit, sunt jucător, uneori e nevoie şi de puţină şansă. În campania asta s-a demonstrat că nu putem merge la un mondial, dar cred că putem mai mult. Nu sunt în măsură să vorbesc despre antrenor, eu joc pentru echipa naţională.”

 

Alex Maxim: ”Sunt alţi oameni care ar trebui să tragă linie şi să vadă ce e de făcut. Indiferent de ce antrenor va veni la echipa naţională până la urmă ai nevoie de fotbalişti. Probabil asta e valoarea, asta e realitatea. Trebuie luate anumite decizii, probabil trebuie făcute anumite schimbări.” 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: