Pandemia a prăbușit cotele fotbaliștilor. Cum stau românii

Ultima actualizare:

    Întreg fotbalul are de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus FOTO: Sportpictures.eu
Întreg fotbalul are de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus FOTO: Sportpictures.eu

Previziunile specialiștilor care anticipau o scădere a prețului de transfer al jucătorilor din cauza pandemiei de coronavirus au devenit realitate mai devreme decât se aștepta cineva. Site-ul transfermarkt.com, cel mai autorizat în stabilirea cotelor fotbaliștilor, a decis să taie valoarea tuturor jucătorilor cu 10% sau 20%. Pentru români e echivalentul unui dezastru.

”Am reacționat în urma acestei situații excepționale și am luat măsura fără precedent de a tăia cotele jucătorilor cu 20%, în afara celor născuți în 1998 sau mai mici, care vor avea cota micșorată doar cu 10%”, se arată în explicațiile celor de la transfermarkt. Care confirmă practic ceea ce spunea Mircea Lucescu zilele trecute, că tinerii fotbaliști sunt cei cu care se va reconstrui fotbalul în noua criză. ”Coronavirusul va deschide o uşă largă unui segment. Noua eră va fi pentru jucătorii tineri. Cum cluburilor nu vor mai fi în tare să achite contracte bănoase pentru o perioadă lungă, se vor apleca spre infrastructură şi tineri cât se poate de repede. Tinerii vor ajuta fotbalul până când această criză fără precedent se va sfârşi”, a declarat  Mircea Lucescu pentru cotidianul turc ”Fanatik”.

Nici un român nu mai e cotat la 10 milioane de euro

Concret, ce înseamnă această prăbușire a ccotelor pentru fotbaliștii români? Că nu mai avem nici un jucător care să treacă de 10 milioane de euro ca valoare, o sumă pentru care acum o lună Gigi Becali nici nu deschidea ușa vreunui reprezentant al cluburilor care i-ar fi vrut un jucător, dar pentru care acum e în stare să facă slujbe speciale pentru a primi o asemenea ofertă. Chiar dacă au fost scăzute valorile, ordinea valorii primilor jucători a rămas aceiași, cu Ionuț Radu, Răzvan Marin și Florinel Coman în această ordine pe podium. Acum, portarul are o cotă de 9,5 milioane euro, Marin de 8 milioane și jucătorul de la FCSB 5,4 milioane. Până acum două zile, primii doi erau singurii români cu o valoare de peste 10 milioane de dolari.

Per tot total, România a rămas cu doar 4 jucători cu o valoare de peste 5 milioane de euro, celor trei prezentați mai sus adăugându-li-se Dennis Man, cotat la exact 5 milioane. În continuare, trebuie spus că țara noastră are doar 44 de jucători cu o valoare mai mare de un milion de euro, cu 14 mai puțin decât aveam înaintea tărierii cotelor. Ar părea o cifră dătătoare de speranțe pentru fotbalul românesc, care s-ar putea îmbogăți de pe urma vânzării lor, dar dintre aceștia, doar 29 sunt legitimați la echipe din Liga 1. Dintre aceștia, 11 sunt la FCSB, 9 la CFR Cluj, 5 la Universitatea Craiova și câte doi la Astra, respectiv Viitorul.

Așa cum era normal, în Top 10 al jucătorilor români găsim în cea mai mare parte fotbaliști care joacă peste hotare. Din Liga 1 îi avem doar pe fcsb-iștii Coman și Man, dar și pe craioveanul Cicâldău.

Top 10 români

1. Ionuț Radu   9,5

2. Răzvan Marin     8

3. Florinel Coman  5,4

4. Dennis Man 5

5. Vlad Chiricheș    4,8

6. George Pușcaș   4,8

7. Alexandru Mitriță    4,8

8. Ianis Hagi     4,5

9. Ștefan Radu 4

10. Alexandru Cicâldău      4

Notă: Sumele sunt exprimate în milioane de euro

Messi a căzut pe locul 9 în lume

Conform calculelor celor de la transfermarkt.com, această tăiere a cotelor a făcut ca valoarea de piață a tuturor fotbaliștilor din baza de date să scadă cu nu mai puțin de 9,22 miliarde de euro”. Clasamentul celor mai bine cotați jucători din lume a avut o singură modificare, argentinianul Messi căzând de pe locul 8 pe 9, cu o cotă de 112 milioane de euro. Cum are 32 de ani, sud-americanul s-a trezit cu 20% din valoare tăiată, făcând schimb cu Jadon Sancho, starul lui Dortmund. Acesta, având doar 20 de ani, nu a ”beneficiat” decât de o tăiere de 10% și astfel a rămas cu o cotă de 117 milioane de euro. În continuare cel mai bine cotat jucător din lume a rămas francezul Kylian Mbappe, care are o valoare de 180 de milioane de euro. La începutul săptămânii, el era singurul fotbalist din lume cotat la 200 de milioane de euro. Interesant este că după ”tsunami-ul” cotelor, doar 9 jucători din lume mai au o valoare de cel puțin 100 de milioane de euro!

Top 10 mondial

1. Kylian Mbappe  180

2. Raheem Sterling      128

3. Neymar 128

4. Sadio Mane 120

5. Mohamed Salah       120

6. Harry Kane  120

7. Kevin de Bruyne       120

8. Jadon Sancho    117

9. Lionel Messi 112

10. Trent Alexander-Arnold    99

Notă: Sumele sunt exprimate în milioane de euro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net