Patrick Ekeng putea să facă un stop cardiorespirator oricând

Ultima actualizare:

    Fotbalistul Patrick Ekeng, care s-a prăbuşit vineri seara pe gazon, avea probleme grave cu inima. Raportul medicilor legişti e cutremurător. În plus, nici n-a beneficiat de o resuscitare corectăFoto: Inquam photos
Fotbalistul Patrick Ekeng, care s-a prăbuşit vineri seara pe gazon, avea probleme grave cu inima. Raportul medicilor legişti e cutremurător. În plus, nici n-a beneficiat de o resuscitare corectăFoto: Inquam photos

Moartea lui a şocat o ţară-ntreagă. La cinci zile de la decesul dinamovistului Patrick Ekeng, o nouă veste cade ca un trăsnet. Tânărul fotbalist de 26 de ani avea probleme atât cu grave cu inima, încât n-ar fi trebuit să joace fotbal, este concluzia preliminară a autopsiei.

De ce nu a descoperit nimeni că inima lui e atât de bolnavă? Cine a făcut analizele şi a semnat că sportivul poate face un efort fizic atât de mare? Sunt doar câteva întrebări rămase deocamdată fără răspuns în cazul morţii fulgerătoare a fotbalistului de la Dinamo. Patrick Ekeng avea inima mărită şi anomalii coronariene, potrivit datelor transmise ieri de Institutul Naţional de Medicină Legală. Pentru finalizarea autopsiei sunt necesare rezultatele investigaţiilor toxicologice, care vor fi gata în aproximativ două săptămâni, dar şi a celor histologice şi imunohistologice, care vor fi finalizate în aproximativ 30 de zile. 

Patrick Ekeng  a murit la 26 de ani, după ce inima lui s-a oprit, vineri seară, în timpul meciului Dinamo-Viitorul
Patrick Ekeng a murit la 26 de ani, după ce inima lui s-a oprit, vineri seară, în timpul meciului Dinamo-Viitorul

„Fotbalistul avea inima foarte bolnavă. În primul rând, era mult prea îngroşată. Se ştie că, în general, sportivii au inima mai îngroşată decât oamenii obişnuiţi, însă a lui mi se pare prea îngroşată. Apoi, circulaţia la nivelul arterelor era deficitară, iar una dintre supape era bolnavă. În aceste condiţii, în orice moment, Ekeng putea face stop cardiorespirator. Aceste afecţiuni, care sunt destul de rare, se pot vedea la ecografie”, a declarat, pentru Click!, prof. dr. Mircea Cinteză, cardiolog.

Conform unor specialişti citaţi de Antena 3, afecţiunile descoperire în urma necropsiei ar fi necesitat trei intervenţii pe cord şi sub nici formă sportivul n-ar fi trebuit să se afle în activitate. Mai ales că în orice moment putea face un stop cardiorespirator. De altfel, imediat după tragedie, mai mulţi specialişti în medicină de urgenţă au semnat faptul că lui Ekeng nu i s-a făcut pe stadion, în momentul în care s-a prăbuşit, resuscitare. Manevrele simple i-ar fi putut salva viaţa dacă ar fi fost începute în primul minut, sau măcar dacă ar fi fost folosit un defibrilator. Sportivul a fost resuscitat la Spitalul Floreasca timp de mai bine de o oră, însă manevrele nu au dat rezultate.

Dosarul morţii camerunezului se află pe masa procurorilor. La expertiza cordului au fost prezenţi, ca şi la necropsie, ofiţeri de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei care lucrează în anchetă, dar şi un medic din Camerun. Soţia lui Patrick Ekeng a fost şi ea la Poliţie pentru a da detalii despre starea de sănătate a camerunezului, dar şi pentru a se stabili istoricul medical al fotbalistului, au declarat, pentru News.ro, surse din rândul anchetatorilor.

Familia lui Ekeng, distrusă de durere

Familia îndoliată a preluat trupul fotbalistului mort pe teren, vineri seară
Familia îndoliată a preluat trupul fotbalistului mort pe teren, vineri seară

Cu ochii în lacrimi, soţia, fraţii şi ceilalţi apropiaţi ai lui Patrick Ekeng au rezolvat ieri ultimele formalităţi pentru a prelua trupul fotbalistului mort pe teren vineri seara. Mâine el va fi dus acasă, în ţara natală!

Natalia, consoarta ex-mijlocaşului, a sosit marţi seara în Bucureşti, târziu în noapte. Cursa de la Paris, programată la ora 20.10, a aterizat abia în jurul orei 22.00. La aeroport a fost aşteptată de un frate al lui Patrick şi oficiali dinamovişti, cu toţii îndreptându-se spre un hotel din apropiere. Ieri, dimineaţă, membrii familiei s-au deplasat la sediul Poliţiei Capitalei, Serviciul Omoruri, acolo unde au dus mai multe acte din care să rezulte starea de sănătate a fotbalistului până la intrarea sa în teren, oamenii legii demarând o anchetă pentru ucidere din culpă, în cazul africanului.

De aici, au ajuns la Institutul Naţional de Medicină Legală şi au completat formele necesare preluării trupului neînsufleţit al fostului jucător. După câteva ore, familia s-a dus la hotel, iar Natalia, femeia ce i-a dăruit o fetiţă lui Patrick şi e însărcinată cu un băieţel, îmbrăcată total în negru, era răvăşită. Mâine dimineaţă, ea şi ceilalţi apropiaţi vor ajunge din nou la INML, vor lua sicriul şi vor poposi pentru câteva ceasuri la arena Dinamo, loc de pelerinaj al suflării roş-albe.

Prietena soţiei îndoliate
Prietena soţiei îndoliate

Din “Ştefan cel Mare” se va continua drumul spre aeroport, iar de aici o aeronavă îi va duce în Camerun, la Yaoundé, locul unde Patrick va cunoaşte odihna veşnică.

image
image
image
image
image
image
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
Minge - fotbal
image
actualitate.net
image
actualitate.net