Polonezii, coregrafie uluitoare: un nazist împuşcă-n cap un copil!

Ultima actualizare:

    Coregrafia Legiei Varşovia
Coregrafia Legiei Varşovia

Legia a jucat acasă cu FC Astana şi a învins cu 1-0, dar nu s-a calificat în play-off-ul Ligii Campionilor fiindcă în tur rivalii au câştigat cu 3-1. Dar, polonezii au uimit o lume întreagă prin coregrafia lor. Au adus aminte de revolta din 1944, când civilii din Varşovia s-au luptat cu naziştii, populaţia, printre care mii de copii, fiind masacrată.

"Polonezii nu uita.Deși este doar un meci de fotbal polonezii nu-si uita eroii si martirii. Noi... da. Zilnic!Respect Polonia.

"In fiecare an, la 1 August, la ora 17:00, intreaga Polonie incremeneste intr-un moment de reculegere, in timp ce clopotele din toate bisericile din tara rasuna a doliu. Polonia isi aminteste de marea Revolta din Varsovia din 1944. Atunci, Armata Poloneza de Rezistenta (Armia Krajowa), formata in mare parte din voluntari civili, s-a ridicat la lupta impotriva ocupantilor nazisti, care stapaneau orasul din 1939.

Au urmat 63 de zile in care polonezii (barbati, femei si copii) au luptat cu tot ce au putut pe strazile capitalei lor impotriva Armatei Germane calita in numeroase campanii si batalii. Nazistii au folosit tot ce aveau impotriva vitejilor polonezi: tancuri, artilerie, avioane de bombardament, lansatoare de flacari. In disperarea lor de a infrange revolta, nazistii au adus si doua divizii ale SS - cele mai crude si fara scrupule: una formata din fosti puscariasi de drept comun reabilitati si una formata din dezertori rusi si voluntari ucrainieni, renumiti pentru cruzimea lor. Dupa o lupta inegala de peste 2 luni, in care germanii au bombardat, ars si scaldat efectiv in sange intreaga Varsovie, ramanand fara munitie, Armata de Rezistenta s-a predat. In tot acest timp, Armata Rosie sovietica care venise sa "elibereze" Varsovia a asteptat cuminte la marginea orasului, lasandu-i pe nazisti sa masacreze rezistenta poloneza, de teama ca acestia ar putea sa lupte apoi impotriva lor. Stalin chiar a interzis fortelelor aeriene ale Aliatilor sa ajute cu provizii Armata de Rezistenta, sperand ca aceasta va fi distrusa complet de nazisti.

Dupa ce ultimii membrii ai Rezistentei, condusi de generalul Tadeusz Bor Komorowski s-au predat, au fost pusi sa marsaluiasca prin centrul Varsoviei, in fata trupelor naziste aliniate. Desi Armata de Rezistenta era mai mult o armata de partizani, formata din civili, iar politica nazista era sa execute pe loc orice partizan civil capturat, atat de impresionati au fost germanii de curajul si determinarea cu care au luptat polonezii, incat nu i-au executat pe prizonieri, ba chiar le-au dat onorul salutandu-i cand treceau prin fata lor. Din pacate, membrii rezistentei poloneze care au fost capturati de nazisti au fost inchisi in lagare, de unde au fost preluati direct de Armata Rosie sovietica "eliberatoare" care a cucerit Varsovia dupa scurt timp. La ordinul lui Stalin, patriotii polonezi au fost transferati in alte lagare de munca din Urali, in mine, si in Siberia, de unde majoritatea nu s-au mai intors...

Revolta din Varsovia a fost cea mai importanta actiune armata a vreunei miscari de Rezistenta antinaziste. Rezultatul luptelor crancene, al bombardamentelor si al masacrelor: 20.000 de luptatori din rezistenta au fost ucisi, impreuna cu aproape 200.000 de civili. Peste 85% din Varsovia a fost demolata, iar 700.000 de civili supravietuitori au parasit ruinele orasului.Insa, datorita spiritul polonez de neinfrant, Varsovia a renascut dupa razboi ca pasarea Phoenix din propria cenusa: cu hotarare, pricepere si o vointa de neinvins, polonezii si-au reconstruit capitala distrusa, cladire cu cladire, strada cu strada, in mare parte dupa planurile originale, refuzand sa isi lase dusmanii sa le stearga istoria si trecutul glorios.

1 August 2017. Polonia isi aminteste. Poland remembers. Polska pamieta. Respect. Un model de urmat."

Text scris de S.G. al Asociatiei Neamunit - Ing. A. L. Dincă.

De notat: 1 August 1943 " Ploiești" a trecut neobservat de autorități.Si Romania isi aminteste?Poate prin cele 3-4 monumente ridicate in Bucuresti si Sinaia in amintirea pilotilor anglo-americani "eliberatori"...Ca in rest, nu prea mai isi aminteste nimeni ce s-a intamplat atunci. Cati romani mai stiu azi ca bombardamentele americane din '43-'44 au ucis si ranit numai in Bucuresti peste 10.000 de persoane si au lasat fara locuinte peste 50.000?Cati mai stiu de pilotii nostri de vanatoare legendari ca Tudor Greceanu, care luptau 1 contra 30 de avioane americane?Avem o memorie atat de scurta...si asta ne dauneaza mult", se arată pe pagina de facebook Neamunit.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net