Radu Ştefan este zeu în Italia

Ultima actualizare:

    Radu Ştefan  este la Lazio  din 2008Foto: Guliver/ Getty Images
Radu Ştefan este la Lazio din 2008Foto: Guliver/ Getty Images

Radu Ştefan nu mai e constant în atenţia presei noastre de când refuză să mai joace pentru echipa naţională, dar asta nu-l face mai puţin român. După realizarea fără precedent de săptămâna trecută, fostul dinamovist merită toate laudele şi ne face să căutăm mult în istorie pentru a avea cu cine să-l comparăm. Am găsit 7 grei deveniţi legende în campionatele tari ale Europei, dar nici unul ca el, la o singură echipă.

Mutu l-a bătut, dar din şase echipe. „Briliantul” este românul cu cele mai multe meciuri jucate în Serie A, 271, dar faţă de Ştefan are dezavantajul că n-a fost legitimat la un singur club. Dacă Radu e din 2008 doar la Lazio, Mutu a atins această cifră din şase popasuri: 10 meciuri la Inter, 57 la Verona, 31 la Parma, 33 la Juventus, 112 la Fiorentina şi 28 pentru Cesena.

  •  

E la egalitate perfectă cu Chivu

Fostul căpitan al echipei naţionale a României s-a retras din activitate din tricoul lui Inter Milano, fix după meciul cu numărul 200 în Serie A. N-au fost însă toate pentru lombarzi, ci doar 115. Restul de 85 la are la AS Roma, pentru care a jucat în perioada 2003-2007. Chivu are şi 107 jocuri la Ajax Amsterdam.

Craioveanu, legendă în Primera

După cei trei grei care ne-au făcut cinste în Italia, părăsim această peninsulă pentru cea Iberică, unde avem un alţi 3 performeri. Gică Craioveanu i-a bătut pe „macaronari” şi a depăşit chiar cifra 300 în Spania. Fostul atacant a atins 330 de partide în Primera Division, câte 120 pentru Getafe şi Villareal şi 90 pentru Real Sociedad.

Gâlcă, şi el peste cota 300

Costel Gălcă a fost de asemenea un jucător cu mare vechime în La Liga, fostul mijlocaş al “Generaţiei de Aur” ţinând cu dinţii de contractele în străinătate. Astfel a ajuns la 317 meciuri în Spania, 34 la Mallorca, 123 la Espanyol, 38 la Villareal, 24 la Zaragoza şi 98 la Almeria, de unde s-a şi retras în 2006.

Stelea, apărătorul Salamancăi

Fostul portar a intrat şi el în această galerie selectă datorită lungii perioade petrecute tot în Spania. Astfel, după 52 de jocuri la Mallorca, între 1991 şi 1993, acesta a mai bifat 183 pentru Salamanca, între 1997 şi 2004. În total, 233 de partide în peninsulă, senzaţional pentru portarul care s-a retars de la Braşov, în 2009.

Lupescu, românul devenit „kaizer”

Şi în Germania am lăsat ceva urme, iar cu două nume chiar nu ne e deloc ruşine să scoatem capul pe stradă. Primul e Ionuţ Lupescu, cel care a bifat 227 de meciuri în Bundesliga, 184 la Bayer Leverkusen şi 43 la Borussia Mönchengladbach. Practic, el a jucat pentru nemţi mai mult decât pentru Dinamo, singura lui echipă din România, pentru care are doar 183 de apariţii în patru perioade diferite.

Dorinel, peste sută la Köln şi Wolfsburg

Recordmenul selecţiilor la echipa naţională a României, 134 de chemări sub tricolor, nu putea lipsi din acest top. Dorinel Munteanu a bătut şi el cifra lui Radu Ştefan, dar tot din două cluburi. El are însă meritul de a bifa minimum 100 de jocuri pentru mai mult de un club din străinătate: 139 la FC Köln şi 101 la VFL Wolfsburg, de asemenea o raritate pentru fotbaliştii noştri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net