"Rapidul l-a omorât pe Nae Manea!"

Ultima actualizare:

    Legenda giuleştenilor s-a stins ieri din viaţă din cauza unui cancer hepatic declanşat de stresul în care a lucrat ultima perioadă la club
Legenda giuleştenilor s-a stins ieri din viaţă din cauza unui cancer hepatic declanşat de stresul în care a lucrat ultima perioadă la club

Rapid şi-a pierdut în ultima perioadă din identitate şi, cu fiecare dispariţie, clubul vişiniu moare câte puţin. Ieri, Nicolae Manea, fost mare jucător, antrenor şi preşedinte în Giuleşti, n-a mai putut lupta cu o boală necruţătoare şi s-a alăturat lui Sandu Neagu şi Ion Costea în galeria îngerilor păzitori din Rai.

Regretele în cazul îmbolnăvirii şi decesului sunt în cazul lui Nae Manea mult mai mari decât se întâmplă de obicei în astfel de tragedii. Asta pentru că omul cu peste 200 de meciuri în tricoul Rapidului era vara trecută cât se poate de sănătos pentru un om la 60 de ani, fost sportiv de performanţă, care se ţinea destul de bine pentru această vârstă. Pe scurt, în lipsa vreunui accident de maşină sau de alt gen, Nicolae Manea trebuia să fie acum viu, nu mort.

La începutul anului 2014, fostul fotbalist s-a înhămat însă la o muncă titanică de salvare a Rapidului. A venit în conducere şi a fost omul care s-a zbătut cel mai mult pentru dosarul de licenţiere şi pentru procesul de la TAS, care n-ar fi fost niciodată câştigat dacă nu erau Nae Manea şi relaţiile lui. Munca în condiţii de stres foarte mare, în cea mai neagră perioadă din istoria clubului, când nimeni nu s-a băgat să ajute, l-a măcinat însă mărunt. Apoi, l-a adus la club pe necunoscutul Valerii Moraru, care s-a prezentat a fi de bună credinţă, dar care a săpat groapa clubului.

Fluierat la ultimul meci al său pe Giuleşti

„După ce s-a văzut patron, moldoveanul l-a dat afară pe Manea ca să-l pună preşedinte pe Nelu Butoi, dacă vă vine să credeţi. Asta l-a distrus. Când am fost şi eu dat afară, el mă încuraja pe mine, dar eu ştiam de la fiii lui că e cu moralul la pământ şi că numai de Rapid vorbeşte. Ori de câte ori îl sunam, primul lucru pe care îl spunea era legat de ce ne-au făcut ăştia pe care el i-a adus la club. Medicii din Franţa i-au spus că i s-a declanşat cancerul pe sistem nervos, după un stres prelungit. Muncea 10- 12 ore pe zi la Rapid şi era implicat în tot. Ce a păţit în ultima perioadă în club l-a îmbolnăvit şi apoi ucis pe Nae Manea. N-a avut timp de un control medical, pentru că avea treabă la Rapid. Nae Manea a iubit Rapidul mai mult decât l-a iubit Rapid pe el”, ne-a declarat Lucian Ionescu, fostul director de imagine ale giuleştenilor şi finul lui Manea, alături de care a fost demis în urmă cu trei luni.

Acest lucru e demonstrat şi de ultimul meci al lui pe Giuleşti, cu „U” Cluj, de pe 14 septembrie, când era deja în preaviz. Mai mulţi fani ai Rapidului l-au fluierat, înjurat şi i-au cerut să plece de la club, manipulaţi fiind de patronul Moraru. De atunci n-a mai călcat pe stadion şi, culmea, acea victorie cu 2-1 a rămas până azi ultima a Rapidului. Va mai merge în Giuleşti joi, înainte de înmormântare, dar cât de zadarnice vor fi toate coroanele, regretele şi scuzele din lume.

Nicolae Manea

- Născut: 11 martie 1954 la Bucureşti

- Cariera de jucător: 221 de meciuri pentru Rapid în 19 sezoane, 9 jocuri pentru Steaua şi 9 pentru Gloria Bistriţa, între 1973 şi 1991. O selecţie la echipa naţională a României.

- Echipe antrenate: Drobeta-Turnu Severin, Unirea Dej, FC Bihor, Rapid, Ceahlăul, Românie Under 21, Gloria Bistriţa, Corona Braşov.

- Câştigător ca jucător al Cupei României, în 1975, într-o finală cu Craiova, scor 2-1, în care a marcat ambele goluri ale Rapidului.

Familia îi va scrie biografia

Una dintre ultimele dorinţe ale lui Nicolae Manea a fost să-şi scrie autobiografia, dar din păcate n-a mai apucat. O vor face în memoria tatălui lor Florin şi Costin Manea, dar şi Lucian Ionescu, finul fostului conducător al Rapidului. „Îmi spunea mereu: bă, ai scris toate cărţile şi editorialele alea şi despre naşul tău n-ai scris un rând. Voi face asta în perioada următoare”, spune fostul ofiţer de presă al giuleştenilor.

Mai avea de luat 10.000 € de la Rapid

Rapid îi e dator vândut lui Nicolae Manea, şi nu doar moral, ci şi financiar. Valerii Moraru l-a demis pe fostul preşedinte, dar nu i-a plătit ultimele salarii, care însumează în jur de 10.000 de euro, nici măcar când a auzit despre boala acestuia. Nimic nou însă pentru Nae Manea care în urmă cu ceva timp spunea: „Mereu am lucrat gratis. La Rapid, au fost preşedinţi care câştigau 10.000 de euro pe lună şi prime de obiectiv de 100.000 de euro. Eu n-am participat la asemenea chestii. Totdeauna am fost când era greu”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Bianca Ghelber (Facebook) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
FCSB Rapid (Sportpictures) jpg
FotoJet (25) jpg
Zinedine Zidane (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net