Catalanii au forţat duminică un referendum cu tema despărţirii de Spania, neaprobat de autorităţile centrale de la Madrid şi la care Poliţia a răspuns foarte agresiv.


Incidentele produse mai ales în Barcelona au făcut înconjurul lumii şi emoţia a atras toate figurile marcante, inclusiv pe cele din sport. Lumea fotbalului, fenomen uriaş în Spania, a reacţionat imediat, iar cei mai vocali au fost catalanii, cei care s-au solidarizat imediat cu persoanele agresate în preajma secţiilor de votare înfiinţate ilegal. În plus, partida dintre Barcelona şi Las Palmas s-a jucat forţat, fără spectatori, deşi trupa Blaugrana a vrut s-o amâne. De asta s-au asigurat jandarmii, care au intrat pe teren, până lângă Messi şi Suarez.

pep.jpg

Guardiola a postat un filmuleţ în care jandarmii îi rup degetele unei femei care vrea să voteze despărţirea Cataluniei de Spania
Foto: Twitter.com

La final, Gerard Pique campion european şi mondial în tricoul Spaniei a declarat cu ochii în lacrimi că se va retrage din naţională înainte de turneul final din 2018 şi că el vrea o Catalunie liberă. Fundaşul Barcelonai votase pro-separare chiar înainte de emciul cu Las Palmas. Dacă ruperea de Spania se va produce, pe lângă Pique ar mai dispărea de sub comanda lui Julen Lopetegui jucători ca Gerard Deulofeu, Marc Bartra, Jordi Alba, Aleix Vidal, Sergio Busquets sau Cesc Fabregas, care altfel n-ar lipsi din lotul ibericilor pentru Mondialul din Rusia.

h_53803496.jpg

Barcelona a jucat cu Barcelona cel mai sinistru meci al său din ultima vreme. Cu porţile închise, în faţa unui Camp Nou dezolant şi cu o tabelă pe care scria "Democraţie", Messi şi ai lui au învins pe Las Palmas cu 3-0
Foto: EPA

În joc a intrat şi Pep Guardiola, fostul antrenor al Barcelonei, acum la Manchester City, care a declarat că el nu ar fi jucat partida cu Las Palmas, riscând orice fel de pedeapsă din partea Ligii Profesioniste. Dezamăgit de imaginile cu cetăţeni catalani bătuţi de jandarmi a fost şi Xavi Hernandez, care a postat pe contul său de Twitter un video în care cataloghează totul drept o ruşine.

h_53803955.jpg

Barcelona va suferi cel mai mult de pe urma unei eventuale despărţiri de Spania. Totuşi, fotbaliştii şi oficialii îşi doresc foarte mult această separare
Foto: EPA

Din păcate pentru Primera Division, o primă consecinţă a ruperii politice va fi şi plecarea granzilor catalani din La Liga. În primul rând Barcelona are oferte de a juca în Ligue 1 şi Serie A, iar Espanyol îşi testează şi ea opţiunile. Exceptându-le pe cele două, Girona, acum în La Liga, îşi va căuta altă destinaţie sau va încerca să formeze o ligă catalnă din care să mai facă parte Gimnàstic de Tarragona, Sabadell, Lleida, Condal, Barcelona B, Terrassa, Badalona, Llagostera, Figueres, Sant Andreu, Palamós, L´Hospitalet, Júpiter, Granollers şi Mollerussa.

Evenimentele de la Barcelona s-au soldat cu circa 900 de răniţi, după ce Jandarmii au încercat agresiv să oprească referendumul din Catalunia.

Xavi: "What is happening today in Catalonia is a disgrace. It's unacceptable that in a democratic country people c… https://t.co/O1T2d8eSgJ

— dægan (@anarchistnuts) October 2, 2017

 
 
Loading...