Scandal între Ucraina și Rusia pentru tricourile de la Campionatul European

Ultima actualizare:

    Tricoul buclucaș al ucrainenilorFOTO: EPA
Tricoul buclucaș al ucrainenilorFOTO: EPA

Tricoul pe care Ucraina îl va purta la Campionatul European a stârnit un scandal diplomatic între această țară și Rusia.

Echipamentul în care ucrainenii vor juca două meciuri și la București are desemnată pe piept harta țării cu Crimeea anexată de Rusia şi lozinci patriotice. Ambasadele SUA şi Marii Britanii de la Kiev, ţări aliate Ucrainei, au susţinut, de asemenea, noile tricouri.

Prezentate duminică, tricourile prezintă harta Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, precum şi teritoriile din est, controlate de separatiştii proruşi. Harta corespunde graniţelor recunoscute ale ţării. De asemenea, sunt incluse sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!", formule preluate dintr-un cântec patriotic şi care au devenit un strigăt în timpul revoltei populare de la Maidan, în 2014, care l-a demis pe preşedintele susţinut de Kremlin, Viktor Ianukovici. Prezenţa acestor sloganuri pe tricou a atras critici de la Moscova, care le-a asociat cu grupurile naţionaliste din al doilea război mondial care au luptat împotriva sovieticilor. UEFA, în schimb, a precizat pentru că tricourile sunt regulamentare.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net