Serbia e coşmarul tricolorilor. Vrem răzbunare pentru Mutu şi Chivu!

Ultima actualizare:

    Adi Mutu a fost total ineficient contra Serbiei, în 2009
Adi Mutu a fost total ineficient contra Serbiei, în 2009

Generaţia condusă de cei doi foşti internaţionali a suferit în Serbia cea mai umilitoare înfrângere din ultima jumătate de secol.

Tricolorii lui Cosmin Contra întâlnesc luni Serbia, la Belgrad, în Liga Naţiunilor. Cu un rezultat bun, România va da uitării eşecul cu 0-5 suferit în 2009, cu Adi Mutu şi Cristi Chivu pe teren.

Fundaşul sârb Kolarov şi portarul român Pantilimon sunt singurii jucători din actualele loturi ale Serbiei, respectiv României, care au trăit pe viu meciul de coşmar pentru noi disputat în urmă cu nouă ani. Deja eliminată din cursa pentru CM 2010, naţionala noastră a fost ciuruită pe „Maracana” din Belgrad, în ciuda faptului că selecţionerul Răzvan Lucescu apelase la cea mai bună formulă de echipă, în frunte cu liderii de generaţie Mutu şi Chivu. Sârbii au zburdat pe teren şi ne-au bătut cu 5-0, într-o partidă în care Mutu a fost schimbat, iar Chivu eliminat. Înfrângerea la cinci goluri diferenţă i-a pus la muncă pe statisticieni, care au „săpat” până în 1983 pentru a găsi un caz similar, dar într-un meci amical cu Ţara Galilor. Ceva mai grav decât dezastrul de la Belgrad se petrecuse în 1967, la un Elveţia – România 7-1. Ca urmare, putem spune că eşecul din 2009 a rămas până în ziua de azi cel mai usturător din ultimii 51 de ani, adică de peste jumătate de secol.

Ce s-a întâmplat între timp cu cele două naţionale? Pe de-o parte, sârbii au participat la două Mondiale (2010 şi 2018) din trei posibile şi au în prezent opt jucători cotaţi la peste 10 milioane de euro, liderul fiind mijlocaşul Milinkovic-Savic, evaluat la 90 de milioane. Pe de altă parte, România a ajuns cu chiu cu vai la Euro 2016, unde s-a făcut de râs, asta în timp ce lotul lui Cosmin Contra nu conţine nici un fotbalist a cărui cotă de piaţă să depăşească 7 milioane de euro (Răzvan Marin). Per total, naţionala României adună 54 de milioane de euro, de cinci ori mai puţin decât ceea ce înseamnă Serbia la capitolul bani, adică peste 270 de milioane de euro.

Echipa României în meciul din 2009

Coman – Maftei, Rădoi, Chivu, Raţ – Varga, Apostol, Ghioane (Goian 59), Ad. Cristea – Mutu (Adr. Cristea 75), Marica (Bucur 59)

Cele mai dure eşecuri din istoria naţionalei

An     Meci  Scor  Competiţie

1948  Ungaria – România        9-0    Campionatul Balcanic

1942  Germania – România     7-0    Amical

1923  România – Cehoslovacia         0-7    Amical

1924  Olanda – România         6-0    Jocurile Olimpice

1962  Spania – România         6-0    Preliminariile CE

1935  Suedia – România          7-1    Amical

1967  Elveţia – România         7-1    Preliminariile CE

1940  Germania – România     9-3    Amical

1983  Ţara Galilor – România 5-0    Amical

2009  Serbia – România 5-0    Preliminariile CM

După 0-0 acasă cu Muntenegru, un eşec în Serbia ar însemna în proporţie de 80-90 la sută scoaterea României din cursa pentru ocuparea primei poziţii în grupa din Liga Naţiunilor. Cu un singur punct după două runde, e greu de crezut că tricolorii vor reuşi ulterior să revină şi să treacă peste Serbia, care ar acumula şase puncte. Cum doar câştigătoarea grupei are garantat accesul la play-off (în cazul în care nu se califică din preliminariile clasice din 2019), România ar urma să se lupte doar pentru evitarea retrogradării în Liga Naţiunilor D.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net