Şpagă halucinantă la FIFA. 100 de milioane de dolari primiţi de Blatter şi ai lui

Ultima actualizare:

    Joseph Blatter a avut parte de o surpriză neplăcută, un ziarist aruncând cu bani falşi în el al o conferinţă în care încerca să dezmintă acuzaţiile de corupţieFOTO: Getty Images
Joseph Blatter a avut parte de o surpriză neplăcută, un ziarist aruncând cu bani falşi în el al o conferinţă în care încerca să dezmintă acuzaţiile de corupţieFOTO: Getty Images

FIFA a fost mulţi ani un cuib de viespi de care nu s-a atins nimeni. Deşi tot timpul s-a vorbit despre abuzuri şi corupţie la nivel înalt, forul care guvernează fotbalul la scară planetară a rămas imun în faţa legii.

Dezvăluirile ziaristului britanic, Andrew Jennings, au aprins în sfârşit nişte beculeţe în capul procurorilor elveţieni şi câteva anchete au fost demarate timid. Totul a explodat însă anul acesta, când SUA a pierdut din nou, de această dată în faţa Rusiei şi Qatarului, dreptul de a găzdui unul din viitoarele Campionate Mondiale. Bănuind că ceva necurat se întâmplă, celebrul FBI s-a pus în mişcare şi a decapitat FIFA. Mai mulţi oameni din conducere sunt anchetaţi şi bănuiţi de corupţie, iar preşedintele Sepp Blatter a fost suspendat din activitate pentru 90 de zile. Azi, băieţii murdari care au guvernat FIFA în ultimii 25 de ani au mai primit o lovitură. FBI a descoperit o mită de 100 de milioane de dolari primită de Blatter şi acoliţii săi de la mamutul ISL în schimbul oferirii drepturilor nelimitate de transmitere a competiţiilor FIFA din anii '90, inclusiv Campionatele Mondiale din Italia, SUA şi Franţa. Concernul ISL este nimeni alta decât compania înfiinţată de Horst Dasler, unul dintre moştenitorii cei mai malefici ai concernului de familie, Adidas, mai întâi cu scopuri de marketing, iar apoi extinsă şi la TV. Drama cea mai mare este însă că printre cei care se presupune că au primit o parte din această şpagă imensă se numără şi brazilianul Joao Havelange, fostul preşedinte al FIFA din 1974 până în 1998, ajuns acum la venerabila vârstă de 99 de ani. Havelange nu pare deloc străin de aceste practici oculte, ba dimpotrivă, el fiind acuzat că a furat romantismul fotbalului când l-a detronat prin corupţie pe englezul Stanley Roux, la alegerile din 1974, şi că a vândut acest sport companiei Adidas, care l-a căpuşat decenii la rând.

FBI a intrat pe fir deoarece o mare parte din această şpagă de 100 de milioane de dolari a circulat şi prin conturi americane, iar unul dintre cei inculpaţi este celebrul Jeffrey Webb, preşedintele CONCACAF, adică Federaţia care are sub egida ei fotbalul din America de Nord, Centrală şi a Caraibelor.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net