Suntem mai slabi ca în 2008

Ultima actualizare:

    Lucian Sânmărtean a  dus greul la mijlocul  terenului în meciurile  naţionalei din  preliminariile  Euro 2016Foto: Mediafax
Lucian Sânmărtean a dus greul la mijlocul terenului în meciurile naţionalei din preliminariile Euro 2016Foto: Mediafax

România va juca din nou la un turneu final de Campionat European după opt ani de absenţă şi speră să facă mult mai mult decât data trecută. Pretenţiile unei calificări din grupe, ratate în Austria şi Elveţia, sunt însă justificate doar de formatul actual al competiţiei, nu de valoarea echipei noastre.

Numeric, mixul dintre stranieri şi autohtoni, prima diferenţă la care te gândeşti, a rămas cam acelaşi. În 2008, lotul nostru de 23 de jucători a fost alcătuit din 11 fotbalişti legitimaţi peste hotare şi 12 sub contract cu echipe din Liga I. După opt ani, proporţia a rămas aceeaşi, cu diferenţa că acum s-a convocat de principiu un lot lărgit, de 28 de jucători, urmând ca înainte de decolarea spre Paris să se renunţe la cinci.


    Chivu şi Mutu  erau liderii  naţionalei  în 2008Foto: Mediafax
Chivu şi Mutu erau liderii naţionalei în 2008Foto: Mediafax

Problema e însă la analiza în detaliu, pe compartimente, unde observăm o diferenţă imensă de valoare dată de echipele unde sunt legitimaţi tricolorii din străinătate. Dacă în 2008, greul naţionalei îl duceau pe umeri Contra, titular în Primera, la Getafe, Chivu, om de bază la Inter, Marica, vedetă la Stuttgart, în Germania, şi Mutu, idol la Fiorentina, acum lucrurile s-au degradat mult. Inimile noastre aşteaptă izbăvirea de la Dragoş Grigore şi Lucian Sânmărtean, misionari în Deşertul Arabiei, Hoban, deraiat la Beer Sheva, în mijlocul bombelor din Fâşia Gaza, Claudiu Keşeru, golgheter în Bulgaria, la Ludogoreţ, singurul campionat din zonă mai slab decât al nostru, sau Gabi Torje, rezervă de lux la Osmanlispor. Din vest nu ne vine decât foarte puţin. Ciprian Tătăruşanu şi Florin Andone sunt singurele certitudini, alături de Raţ, care poate spera la un statut de titular, dacă va fi 100% refăcut fizic. În rest, căpşunari fericiţi că intră banii pe card la timp, fără interes să joace prea mult. Pantilimon, Chiricheş şi Maxim sunt prizonierii acestei mentalităţi falimentare, care sperăm noi să ne ducă spre fazele superioare ale Europeanului francez. Din ţară, aceleaşi furnizoare principale: Steaua şi Dinamo. Au dispărut între timp Rapid, Poli şi CFR, dar au apărut Astra, Pandurii şi Craiova. Faptul că valoarea estimativă a lotului actual nu sare de 50 de milioane de euro, adică jumătate din cât costa cel care a participat la Euro 2008, nu face decât să confirme regresul. Singurul motiv de optimism e legat de grupa aparent accesibilă din care facem parte. Dacă în Austria şi Elveţia am dat peste Franţa, Italia şi Olanda, acum avem parte tot de francezi, dar alături de Elveţia şi Albania. Astfel, cele două puncte obţinute în urmă cu opt ani se pot transforma acum chiar şi cu valoarea noastră redusă în mai multe, şi de ce nu, într-o calificare în optimi, posibilă mai nou şi de pe locul al treilea.

Ne testăm cu Congo şi Ucraina

Naţionala României se va pregăti pentru Euro 2016 în Italia, unde va sta cantonată în perioada 18-30 mai. În aceste 12 zile, Anghel Iordănescu îşi va vedea jucătorii la lucru în două amicale. La 25 mai, la Como, România va întâlni naţionala statului RD Congo, iar patru zile mai târziu, la Torino, Ucraina, echipă calificată la turneul final din Franţa. La finalul acestei perioade, la 31 mai, FRF va comunica la UEFA lotul de 23 de jucători pentru Euro 2016.

Chivu şi Mutu  erau liderii  naţionalei  în 2008
Chivu şi Mutu erau liderii naţionalei în 2008

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Istvan Kovacs (EPA) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
Luca Mihai (Sportpictures) jpg
Cristiano Bergodi (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net