Patru componenți ai echipei braziliene de fotbal Palmas FR, precum şi preşedintele clubului, Lucas Meira, și-au pierdut viața, ieri (duminică, 25 ianuarie), într-un accident de avion, în urma căruia a decedat şi pilotul aparatului de zbor de mici dimensiuni.


Accidentul a avut loc la un aeroport privat din Luzimangues. Avionul s-a prăbuşit la câteva momente după decolare. Alături de președintele Lucas Meira, în accident au pierit Lucas Praxedes, Guilherme Noe, Ranule şi Marcus Molinari. Potrivit presei braziliene, cei patru jucători erau legitimaţi la Palmas FR din acest an, iar în 19 ianuarie clubul a anunţat că Praxedes, Noe şi Ranule au fost testaţi pozitiv cu coronavirus.
Drama aviatică din Brazilia s-a produs la aproape un an după o alta. În 26 ianuarie 2020, aflat în drum spre un meci de baschet, Kobe Bryant (41 de ani) și-a găsit un prematur sfârșit cu 28 de kilometri înainte de a ajunge la destinație. Potrivit oficialităților care au anchetat accidentul, elicopterul Sikorsky S-76B plecase de pe aeroportul ”John Wayne” din Orange County, la sud-est de Los Angeles, în jurul orei locale 9.00, avându-i la bord pe fostul baschetbalist, fiica lui, pilotul Ara Zobayan, John Altobelli, antrenor al echipei de baseball Orange Coast College, soţia lui, Keri, fiica lor, Alyssa, care juca la aceeaşi echipă de baschet cu Gianna, Payton Chester, o altă jucătoare de baschet, împreună cu mama ei, Sarah Chester, şi Christina Mauser, antrenoare de baschet. În jurul orei 9.44, după ce s-a rotit desupra zonei Burbank - Glendale, nord de LA, timp de 15 minute, aşteptând permisiunea de a zbura la vedere şi nu pe baza instrumentelor (IFR), aparatul de zbor a virat către sud-est şi a urcat la 600 de metri pentru a evita înălţimile din zonă. Apoi, după circa un minut, elicopterul a coborât şi s-a lovit de o zonă deluroasă, la o înălţime de aproximativ 420 de metri... La impactul cu solul apartul a luat foc, resturile sale fiind aruncate pe o rază de zeci de metri. De la început s-a precizat că această catastrofă aeriană a fost cauzat de condiţiile dificile de vizibilitate, sub opt kilometri, cu un plafon de nori la 400 de metri deasupra solului. Potrivit aceloraşi date înregistrate, în momentul prăbuşirii, elicopterul zbura cu aproape 300 de kilometri/oră şi cobora cu 1.200 de metri/minut.
Născut în 23 august 1978, la Philadelphia, Kobe Bryant a intrat în NBA din liceu, debutând în 1996, la 18 ani, două luni şi 11 zile (cel mai tânăr debutant din istoria NBA la acea dată). Câștigător a cinci titluri de campion NBA cu Los Angeles Lakers și a două medalii de aur la Jocurile Olimpice cu echipa SUA. A fost desemnat cel mai bun jucător din NBA (2008), cel mai bun baschetbalist al finalelor din 2009 şi 2010. De asemenea, a fost selecţionat de 17 ori pentru All Star Game, fiind ales de patru ori cel mai bun jucător din această confruntare. Kobe s-a retras din activitate în 2016, după 20 de ani petrecuţi ca jucător al echipei Los Angeles Lakers. El era căsătorit cu Vanessa şi aveau împreună patru fete, Natalia (17 ani), Gianna (13 ani), Bianka (3 ani) şi Capri (născută în iulie 2019).
Kobe Bryant este ultimul mare campion al sportului care și-a găsit sfârșitul într-un accident aviatic. 
Iată lista tragediilor aeriene în care au fost implicați oameni de sport:  
*5 octombrie 1918, Saint-Morel (Franța): Roland Garros
Fost jucător de rugby la Stade Francais, pilotul francez își pierde viața într-o luptă aeriană purtată în Ardeni, în timpul Primului Război Mondial. Garros a murit cu o zi înainte de a împlini 30 de ani. 
*4 mai 1949, Superga (Italia): echipa de fotbal AC Torino
Avionul Fiat G-212 aparținând compania Avio Linee Italiane (Alitalia de astăzi) efectua un zbor între Lisabona (Portugalia) și Torino (Italia), având la bord și echipa de fotbal AC Torino, care disputase un amical cu Benfica. Din cauza ceții, aeronava a lovit o turlă a bisericii aflată pe colina Superga, la est de Torino, și s-a prăbușit. În accident au pierit 31 de oameni, inclusiv cei 18 fotbaliști (opt erau internaționali italieni). Printre victime s-a aflat și Valentino Mazzola, tatăl lui Sandro Mazzola, cel care avea să devină unul dintre jucătorii importanți ai Italiei și ai lui Inter Milano. La înmormântarea celor care erau campioni ai Italiei au participat circa un milion de oameni. 
*28 octombrie 1949, arhipelagul Azore (Portugalia): boxerul Marcel Cerdan
Aflat printre cei 48 de pasageri și membri ai echipajului în avionul Lockheed Constellation al companiei Air France, care efectua un zbor între Paris și New York, boxerul francez Marcel Cerdan își pierde viața într-un accident produs în insulele Azore… Aeronava în care se aflau și alte personalități precum violonista Ginette Neveu s-a lovit de un munte cu câteva minute înainte de a face escală în arhipelagul portughez. Iubitul lui Edith Piaf mergea în SUA pentru a recuceri titlul mondial la box în fața lui Jake LaMotta. 
*6 februarie 1958, Munchen (Germania): echipa de fotbal Manchester United
Aflată în drum spre casă după ce disputase un meci la Belgrad, în Cupa Campionilor Europeni, cu Steaua Roșie (se calificase în semifinale după un 5-4 la „general”), echipa de fotbal Manchester United se afla în zborul 609 British European Airways, la Munchen. După două tentative de a decola, pilotul aeronavei Airspeed AD 57 Ambassador a decis să mai încerce o dată. Din cauza gheții depusă pe fuselaj, avionul nu s-a putut înălța. El a lovit o clădire, iar apoi un depozit de carburant, luând foc. În incendiu au pierit 20 de persoane, dintre care 8 fotbaliști. Bilanțul catastrofei putea fi mai mare dacă portarul Harry Gregg (a decedat în 16 februarie 2020, la 87 de ani) n-ar fi intervenit pentru a-i scoate din avion pe Bobby Charlton, Jackie Blanchflower, Dennis Viollet, Matt Busby, antrenorul echipei, precum și pe alți pasageri. Povestea accidentului a fost subiectul filmului United, realizat în 2011. Sir Bobby Charlton este singurul supraviețuitor al dezastrului de la Munchen care mai este în viață! 
*16 iulie 1960, Kastrup (Danemarca): echipa de fotbal a Danemarcei
Opt componenți ai echipei de fotbal a Danemarcei mor într-un accident survenit tot la decolare, în Kastrup, localitate aflată lângă Copenhaga.
*15 februarie 1961, Bruxelles (Belgia): lotul de patinaj artistic al SUA 
În timpului unui viraj, comenzile avionului aparținând companiei aeriene belgiene Sabena s-au blocat, iar câteva clipe mai apoi aeronava s-a prăbușit în apropierea aeroportului din Bruxelles. În accident au murit 72 de pasageri, 18 dintre ei fiind componenți ai lotului american de patinaj artistic care se îndrepta spre Praga, pentru a participa la Campionatul Mondial. 
*3 aprilie 1961, Las Animas: echipa de fotbal Green Cross
Aeronava LAN în care se aflau componenții echipei de fotbal Green Cross, denumită acum Deportes Temuco, din Chile, precum și trei arbitri s-a prăbușit pe versantul de nord-est al muntelui Las Animas. În accident au pierit 24 de oameni. 
*29 decembrie 1962, Monte Renoso (Corsica): echipele de baschet BBCB 
Aparținând companiei Air-Nautic, avionul  Boeing 307 F-BELZ, în care se aflau 22 de jucători și jucătoare ai clubului de baschet din Bastia, plus trei membri ai echipajului, s-a prăbuși în partea sudică a Muntelui Renoso, la o altitudine de 2.300 de metri. Din cauza condițiilor meteo dificile, echipele de intervenție au ajuns la epavă abia după două zile. Nu au existat supraviețuitori. 
*2 octombrie 1970, la Silver Plume (SUA): echipa de fotbal american Wichita State University
Aeronava Martin 4-0-4 aparținând operatorului Golden Eagle Aviation s-a prăbușit în Clear Creek County, la 13 km vest de Silver Plume, în statul Colorado. Din cele 40 de persoane aflate la bord 31 și-au pierdut viața în acest accident cauzat de o eroare de pilotaj. 
*14 noiembrie 1970, Huntington (SUA): echipa de fotbal american Marshall University
În condiții meteo dificile și din cauza faptului că altimetrul aparatului McDonnell Douglas DC-9 s-a stricat,  zborul 932 Southern Airways s-a zdrobit de sol în apropierea aeroportului  Huntington. Și-au pierdut viața 75 de jucători, antrenori și fani ai echipei de fotbal american ai Universității Marshall. Filmul ”We Are Marshall” prezintă povestea accidentului.
*13 octombrie 1972, Anzi: echipa de rugby Old Christians Montevideo
De tipul Fairchild Hiller FH-227 și aparținând forțelor aeriene din Uruguay, un avion în care se aflau componenții echipei de rugby Old Christians din Montevideo, care urmau să dispute un meci în Chile, precum și rude și prieteni ai acestora, s-a prăbușit în Anzi. Din cei 45 de pasageri și membri ai echipajului, 12 au murit la contactul cu solul, iar 17 ulterior, din cauza rănilor. După mai bine de două luni, pe 22 decembrie, cei 19 supraviețuitori au fost salvați… Ei au supraviețuit la o altitudine de 3.600 de metri, în frig, nevoiți să se hrănească cu… trupurile celor prinși de o avalanșă pe când dormeau în resturile fuselajului. După impresionanta poveste s-a scris o carte și s-a făcut un film, ”Alive”.
*6 octombrie 1976: lotul de scrimă al Cubei
Două bombe plasate de un grup anticastrist explodează la bordul avionului DC-8 al companiei Cubana de Aviacion. În atentat se înregistrează 73 de morți, printre care 24 de membri ai echipei cubaneze de scrimă. 
*11 august 1979, Dniprodzerjinsk (Ucraina): echipa de fotbal Pahtakor Tașkent  
O coliziune aeriană produsă la Dniprodzerjinsk (Ucraina), între două avioane Tupolev 134 AK ale companiei sovietice Aeroflot, a făcut 178 de victime. Printre acestea se aflau, la bordul zborului Donețk – Minsk, și 17 componenți ai echipei de fotbal Pahtakor din Tașkent (Uzbekistan). 
*14 martie 1980, Polonia: lotul de box al SUA
13 membri ai echipei americane de box pier în urma prăbușirii avionului Iliușin care asigura legătura dintre Okecie și Varșovia.
*14 ianuarie 1986, Mali: directorul raliului-raid Dakar
Un elicopter Eurocopter AS350 Écureuil se prăbușește în deșertul din Mali, în timpul etapei cu numărul 8 a raliului-raid Dakar. Acesta zbura în condiții scăzute de vizibilitate, noaptea, fiind în căutarea unor concurenți rătăciți. Cele cinci persoane aflate la bord își pierd viața, printre ele fiind și Thierry Sabine, inițiatorul raliului-raid Dakar și directorul întrecerii.  
*8/9 decembrie 1987: echipa de fotbal Alianza Lima
43 de fotbaliști și oameni din staff-ul echipei Alianza Lima, cea mai prestigioasă din Peru, își pierd viața după ce avionul DC-9 cu care călătoreau se prabușește în ocean. 
*30 septembrie 1988, Columbus (SUA): pilotul Al Holbert
Al Holbert, un pilote de automobile din SUA, moare într-un accident de elicopter în apropiere de Columbus (Ohio), la 41 de ani.
*27 aprilie 1993, Libreville (Gabon): echipa de fotbal a Zambiei 
Componenții echipei de fotbal a Zambiei se îndreptau spre Senegal, pentru un meci de calificare la Campionatul Mondial de fotbal din 1994. La prima oprire pentru realimentare, la Brazzaville, avionul militar în care se aflau a avut probleme de motor… Cu toate acestea, zborul a continuat. După a doua escală, la decolare, motorul defect a luat foc. Dintr-o eroare, pilotul a oprit propulsorul care funcționa corect, iar aeronava s-a prăbușit în apă, la 500 de metri în larg… În catastrofa aeriană au pierit 30 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv cei 18 fotbaliști. 
*7 iunie 1989, Paramaribo: fotbaliști din Surinam
Din cei 187 de pasageri și membri ai echipajului aflat la bordul unui avion Douglas DC-8 care s-a prăbușit în apropiere de Paramaribo doar 11 au supraviețuit. Printre victime s-a aflat un grup de fotbaliști din Surinam care jucau în Olanda.  
*13 iulie1993, Birmingham (SUA): pilotul Davey Allison
Victorios în 19 curse de Nascar, inclusiv în Dayton 500 din 1992, în cele nouă ediții la care a participat începând din 1985, pilotul american Davey Allison a murit într-un accident de elicopter produs pe circuitul Talladega.
*15 septembrie 2007, Lanark: campionul de raliuri Colin McRae 
Aflat la manșa unui elicopter, pilotul scoțian de raliuri Colin McRae (39 de ani) s-a prăbușit pe proprietatea acestuia aflată la doi kilometri nord de Lanark. Alături de campion a murit și fiul său de 5 ani și jumătate…  
*24 august 2008, Bichkek: echipa de baschet din Kirghizstan
Avionul Boeing 737-200 aparținând Itek Air s-a prăbușit în apropiere de aeroportul Bichkek din Kirghizstan, la puțin timp după decolare. Din cei 83 de pasageri aflați la bord, printre care și echipa de baschet din Kirghizstan, precum și cei șapte membri ai echipajului, 68 au murit.
*7 septembrie 2011, Iaroslavl (Rusia): echipa de hochei Lokomotiv Iaroslavl
O eroare de pilotaj a condus la prăbușirea avionului Iakovlev-Iak 42, pe aeroportul Tunocina. Aeronava plecase din Moscova și urma să ajungă la Minsk, acolo unde echipa de hochei Lokomotiv avea programat primul ei meci din ediția 2011-2012. Componenții acesteia se îmbarcaseră la Iaroslav. La decolare, avionul n-a reușit să ia altitudine, a lovit un far și s-a prăbușit la 2,5 kilometri de aeroport. În accident au murit 43 de pasageri, doar doi supraviețuind impactului cu solul, însă decedând câteva zile mai târziu…
*9 martie 2015, Argentina: campioana olimpică la înot Camille Muffat
Trei mari campioni ai Franței au pierit în urma coliziunii a doua elicoptere, în Argentina, pe când participau la o emisiune-concurs de supraviețuire în pustietate (Dropped): Camille Muffat (25 de ani, campioană olimpică la înot), Florence Arthaud (57 de ani, o mare navigatoare en solitaire) și Alexis Vastine (28 de ani, medaliat olimpic la box în 2012). 
*28 noiembrie 2016, Columbia: echipa de fotbal Chapecoense 
O aeronavă Avro RJ-85 a companiei LaMia Airlines, în care se aflau și jucătorii echipei de fotbal Chapecoense din Brazilia, s-a prăbușit în Columbia, înainte de a ajunge pe aeroportul José María Córdova. La bordul aparatului de zbor se aflau 81 de persoane. 76 de oameni au murit. Din lotul brazilienilor, 27 de persoane, s-au salvat doar trei fotbaliști.
*27 octombrie 2018, Leicester (Anglia): Vichai Srivaddhanaprabha
Om de afaceri și miliardar din Thailanda, patron al echipei engleze de fotbal Leicester, Vichai Srivaddhanaprabha și-a pierdut viața în accidentul de elicopter produs chiar după decolarea din parcarea stadionului ”King Power”. 
*21 ianuarie 2019, Marea Mânecii: fotbalistul Emiliano Sala
Aflat în drum spre Swansea, fotbalistul argentinian Emiliano Sala și-a găsit sfârșitul după ce avionul Piper PA-46 Malibu cu care plecase de la Nantes s-a prăbușit după ce trecuse de coasta nordică a Franței. 

 

 
 
Loading...