Trei schimbări aduse de Contra la naţională

Ultima actualizare:

    Tehnicianul în vârstă de 42 de ani nu a mai rezistat şi le-a răspuns criticilorFoto Click!
Tehnicianul în vârstă de 42 de ani nu a mai rezistat şi le-a răspuns criticilorFoto Click!

“Tricolorii” au avut o cu totul altă prestaţie în cele două meciuri de când “Guriţă” a devenit selecţioner, fiind neînvinşi în faţa Kazakhstan-ului, 3-1, şi a Danemarcei, 1-1.

Cosmin Contra a adus rezultate pozitive, o altă mentalitate în lot şi a “reinventat” jucători “uitaţi” de fostul selecţioner, Daum. Având aceste atuuri de partea sa, “biletul” pentru Euro 2020, următorul turneu cel putem bifa fiindcă Mondialul de la anul a fost ratat, îl avem deja asigurat.

Fostul antrenor al lui Dinamo a venit luna trecută la naţională şi a preluat din mers o echipă debusolată şi cu moralul la pământ. I-au rămas doar două meciuri de disputat din campania de calificare la CM 2018, una distrusă de mult, şi a reuşit într-un interval de puţin peste două săptămâni să facă ceea ce predecesorul Daum nu a realizat în mai mult de un an.

Rezultate. Contra a adus patru puncte din două meciuri, cu Kazakhstan, scor 3-1, şi Danemarca, 1-1, adică e neînvins. Un început în forţă, asemănător cu ceea ce a reuşit la sosirea la Dinamo, când a transformat o formaţie ce era la un pas să intre în play-out, într-una dintre fruntaşele ediţiei trecute de campionat.

Moralul. A unit vestiarul în scurt timp , el fiind recunoscut ca un bun psiholog, ca unul care discută individual cu fotbaliştii. E apropiat inclusiv de “rezerve”, explicându-le motivele pentru care nu mizează pe ele din primul minut. Acum, pe teren, elevii săi au arătat că i-au preluat din atitudine şi-n partida cu danezii, nu au mai clacat pe final, ei marcând prin Deac şi stabilind scorul final, 1-1, deşi activau cu un om mai puţin de jumătate de oră. Ca un exemplu al eşecului, în mandatul lui Daum, în jocul de acasă cu Polonia, când leşii aveau deja 1-0, Lewandowski a reuşit o “dublă” în doar şapte minute (83 şi 90).

Selecţia. Pe lângă tinerii, e adevărat promovaţi de Daum, ca Romario Benzar, Cristi Ganea sau Răzvan Marin, Contra i-a reactivat pe unii pe care neamţul nu i-a băgat în seamnă, deşi evoluţia lor îi recomanda. Constantin Budescu şi Claudiu Keşeru intră la acest capitol, iar amândoi au arătat că-şi merită locul la lot. Primul a înscris o “dublă” în meciul cu Kazakhstan, iar al doilea a punctat o dată.

Naţionala, fără decar

Niciun “tricolor” nu a dorit să preia tricoul cu numărul zece, practic să-şi asume statutul de lider, în meciul cu Danemarca, iar Adi Mutu, fost mare decar al naţionalei, i-a criticat pe cei din actuala generaţie. “E ciudat să nu ai acest număr în echipa României, să nu fie titular şi reprezentativ. Tricoul cu zece are două tone, întrebaţi-l şi pe Ilie Dumitrescu. El l-am luat de la Hagi şi am băgat două cuburi de zahăr în gură la primul meci. Pe parcurs am mai pus o tonă la el şi indiferent de cine îl ia, trebuie să mai pună una. Să-l poarte Budescu, să joace, să dea cât mai mult şi poate se va vorbi despre generaţia sa”, a spus “Briliantul”, cel mai bun marcator al naţionalei, alături de Hagi, fiecare cu câte 35 de goluri.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net