Un refugiat a ajuns antrenor în Spania după ce a fost umilit de unguri

Ultima actualizare:

    Osama Abdul Mohsen a fost primit cu braţele deschise la MadridFoto: AP
Osama Abdul Mohsen a fost primit cu braţele deschise la MadridFoto: AP

Osama Abdul Mohsen e unul dintre zecile de mii de refugiaţi sirieni care au migrat în ultima perioadă pe jos spre vestul Europei.

Traseul său a fost ca al majorităţii, prin Ungaria, iar motivul, acelaşi: o viaţă mai bună pentru el şi familia lui. După un lung şi obositor drum, Osama nu fusese băgat în seamă de nimeni, dar un incident care mai întâi l-a umilit, i-a salvat apoi situaţia şi l-a ridicat deasupra statutului celorlalţi colegi de suferinţă, care încă mai dorm pe câmp şi mănâncă sandwich-uri aruncate la grămadă.

Zilele trecute, Mohsen străpunsese gardul dintre Serbia şi Ungaria şi fugea disperat pe câmpurile din câmpia panonică, ţinându-l în braţe pe fiul său de 7 ani, Zaid. O reporteriţă de la o televiziune maghiară, Petra Laszlo, care filma exodul, a avut atunci un gest ruşinos, punându-i piedică exact ca la fotbal. Mohsen şi Zaid au căzut seceraţi şi s-au rostogolit pe câmp, umiliţi de unguroaică şi fără să-i ceară socoteală. Filmuleţul cu incidentul a fost promovat şi a devenit viral pe internet, iar consecinţele n-au întârziat să apară. Mai întâi, jurnalista a fost concediată de la televiziunea respectivă, chiar dacă şi-a cerut scuze spunând că s-a speriat şi a greşit. Apoi, toată lumea a început o campanie de aflare a identităţii victimei.

Soarta i-a surâs lui Mohsen. Sirianul n-ar fi ajuns niciodată atât de cunoscut şi nici antrenor de fotbal la Madrid dacă n-ar fi fost "faultat" de jurnalista maghiară
Soarta i-a surâs lui Mohsen. Sirianul n-ar fi ajuns niciodată atât de cunoscut şi nici antrenor de fotbal la Madrid dacă n-ar fi fost "faultat" de jurnalista maghiară

Nu peste mult timp s-a aflat că e vorba de Osama Abdul Mohsen, cetăţean sirian şi antrenor profesionist de fotbal. În perioada paşnică de la Damasc, acesta a stat chiar pe banca unei echipe din prima ligă, Al-Fotuwa din oraşul Deir-ez-Zor. Pregătirea şi povestea acestuia au atras atenţia spaniolilor, care au fost impresionaţi şi i-au sărit pe loc în ajutor. Mai întâi, Osama a primit azil politic la Madrid, iar comunitatea locală din Getafe, o suburbie a capitalei Spaniei, i-a oferit un post de antrenor la o şcoală de fotbal din zonă. Sirianul a ajuns deja în peninsula iberică alături de Zaid (7) şi Mahomed (18), doi dintre cei patru fii ai săi, unde a fost primit chiar de primarul din Getafe. ”Este un vis pentru mine să mă aflu aici. Mulțumesc, Madrid! Mulțumesc, Spania! Următoarea este să-mi aduc soția și ceilalți doi fii care încă sunt blocaţi în Turcia”, a declarat acesta pe aeroportul din Barcelona, unde a aterizat şi de unde şi-a continuat drumul spre Madrid cu un tren TGV. Pe El Prat, Osama a fost aşteptat de câţiva fani ai grupării din Secunda Division, Llagostera, catalanii primindu-l cu braţele deschise şi punându-i la gât fulare cu echipa lor de suflet.

Bineînţeles, au fost şi oameni care l-au primit cu scepticism şi chiar cu ostilitate pe Mohsen. Câţiva jurnalişti au demarat o investigaţie şi au găsit o serie de fotografii pe unele site-uri obscure în care Osama apare alături de nişte oameni înarmaţi, posibili terorişti, şi având în spate steagurile Statului Islamic, adică exact gruparea extremistă care i-a distrus ţara şi de frica căreia a ales să migreze.

Vezi mai jos filmuleţul în care Osama Mohsen e doborât de o jurnalistă maghiară!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net