VAR-ul face minuni în Liga Campionilor

Ultima actualizare:

    Arbitrul Skomina ia decizia care urma s-o califice pe Manchester United
Arbitrul Skomina ia decizia care urma s-o califice pe Manchester United

Manchester United şi FC Porto s-au calificat dramatic în sferturile de finală în special datorită arbitrajului video.

Dacă n-ar fi existat posibilitatea ca arbitrii să primească indicaţii prin cască şi să vedă reluările fazelor dubioase, Manchester United ar fi foste eliminată de PSG, iar „dubla” dintre FC Porto şi AS Roma s-ar fi decis la penalty-uri.

Arbitrajul video (VAR) a sporit în mod semnificativ dramatismul întâlnirilor de miercuri seară din optimile de finală ale Ligii Campionilor. La Paris, minunea realizată de Manchester United (3-1, după 0-2 în tur) n-ar fi fost posibilă dacă în minutul 90+4 arbitrul sloven Skomina n-ar fi fost atenţionat de colegii din camera video. Trimis la ecranul de la marginea terenului, centralul şi-a dat seama că fundaşul Kimpembe de la PSG a oprit cu mâna depărtată de corp un şut din afara careului. Penalty-ul a fost transformat de Rashford, iar „diavolii” de la United s-au dus în mod miraculos în sferturi. Frustrarea din tabăra francezilor s-a văzut cel mai bine în reacţia dură a accidentatului Neymar. „E o ruşine! Au pus patru oameni care habar n-au de fotbal să vadă reluările. Nu e posibil aşa ceva, cum ar fi putut Kimpembe să-şi ţină mâna la spate în săritură?”, a scris brazilianul pe o reţea de socializare. „Eu sunt de-acord cu VAR-ul, dar în acest caz şutul nu era pe poartă şi nu e logic să primeşti penalty. Regula nu e clară”, a completat antrenorul de la PSG, neamţul Tuchel.

La puţine minute după ce francezii au fost scoşi din Liga Campionilor de tehnologia video, VAR-ul a mai făcut o victimă, pe AS Roma. Returul italienilor cu FC Porto din Portugalia s-a dus în prelungiri (după 2-1 şi 1-2 în cele două manşe), lipsind doar trei minute pentru ca echipa calificată să se decidă la penalty-uri. Doar că, în minutul 117, arbitrul turc Cakir a fost atenţionat asupra unei posibile infracţiuni comise în careul oaspeţilor. După ce a privit faza de mai multe ori, din toate unghiurile posibile, Cakir a stabilit că italianul Florenzi şi-a tras de tricou un adversar şi a arătat punctul cu var (sau cu VAR!). Două minute mai târziu, AS Roma a fost din nou dezavantajată de arbitrajul din tribune, după ce atacantul Schick a căzut în careu împiedicat de un fundaş de la Porto. Circumstanţe de penalty au fost şi de această dată, dar decizia finală a arbitrilor din camera video a fost ca jocul să continue, spre disperarea italienilor, care mai aveau nevoie de un gol pentru a se califica.

Controversata tehnologie care s-a aplicat şi la Mondialul de anul trecut e pe cale să pătrundă şi în campionatul României. Recent, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că implementarea VAR-ului se va face imediat după ce LPF va găsi resursele financiare necesare, adică aproximativ 700.000 de euro pe an. Deocamdată, afectaţi de lipsa VAR-ului din Liga I sunt doar cei mai valoroşi arbitri români, Ovidiu Haţegan şi Istvan Kovacs, care nu vor mai delegaţi de UEFA la meciuri importante din cauza faptului că nu au experienţa unor astfel de meciuri cu decizii luate nu pe teren, ci în faţa ecranelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net