Victor Piţurcă aleargă mai mult ca fotbaliştii

Ultima actualizare:

    Victor Pițurcă, la  finalul cursei de  alergare zilniceFotografii: Blitz
Victor Pițurcă, la finalul cursei de alergare zilniceFotografii: Blitz

Victor Piţurcă este unul dintre foştii fotbalişti români peste care timpul pare să nu fi trecut. Fostul selecţioner al naţionalei României aleargă zilnic măcar 7 kilometri pentru a-şi păstra forma fizică, iar stilul de alimentaţie sănătos îl face să nu meargă la medic decât cu ocazia analizelor periodice.

Fără contract din 2016, când a antrenat pentru ultima dată pe Al-Ittihad, Victor Piţurcă a rămas foarte apropiat de sport. În fiecare zi, el îşi alocă aproape o oră din timpul său antrenamentului personal, o bună parte din acesta fiind dedicat alergării în aer liber. Şi Piţi ar putea concura cu succes la orice cros, pentru că în Pădurea Băneasa, acolo unde merge de fiecare dată când nu e plecat din Bucureşti, aleargă fără oprire cel puţin 7 kilometri. Îmbrăcat în trening şi cu gluga pe cap, fostul atacant se simte, probabil, ca în tinereţe, când ”mânca” zeci de kilometri în cantonamentele montane de la Forban, alături de coechipierii săi din marea echipă a Stelei, câştigătoare a Cupei Campionilor Europeni în anul 1986. După fiecare alergare, Piţi se urcă în maşina lui de teren şi pleacă acasă, la vila pe care şi-a construit-o în apropiere în urmă cu mulţi ani. Antrenamentele au un efect extraordinar asupra antrenorului, pentru că nimeni nu i-ar da vârsta de 62 de ani, pe care o are în buletin.

Mircea Rednic
Mircea Rednic

Pe lângă doza zilnică de efort fizic pe care o face cu religiozitate şi de la care nu îl poate abate nici vântul, nici ploaia, Piţurcă mai are un secret al acestei ”tinereţi fără bătrâneţe”: este unul dintre puţinii oameni de fotbal care chiar se hrăneşte sănătos. Aşa cum Click! a scris în noiembrie 2017, fostul selecţioner deţine, de peste 10 ani, o fermă la marginea Bucureştiului, în satul Islaz, comuna Brăneşti. Milionar în euro, tehnicianul nu a uitat nici o secundă că s-a născut la ţară.

Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Obişnuit să mănânce fructe, legume, ouă şi carne proaspete şi produse pe lânga casa părinţilor, el nu bagă nici acum în gură ce găseşte pe rafturile supermarketurilor. Lipsa de încredere în industria alimentară costă însă şi l-a îndemnat pe tehnician să ia taurul de coarne. Astfel, în urmă cu aproximativ 10 ani, Piţurcă a cumpărat un teren de câteva mii de metri pătraţi la marginea satului Islaz, dincolo de calea ferată. El a înfiinţat acolo o mică fermă care să-l aprovizioneze non-stop cu cele mai sănătoase alimente. Piţurcă are acolo câteva sute de găini, gâşte, raţe, curci, plus câţiva porci. Toate animalele sunt hrănite doar cu iarbă şi cereale din localitate, netratate chimic. Are şi propria cultură de legume, mai ales că tehnicianul a declarat că-i place să le mănânce crude.

Piți a fost selecționerul României în trei mandate. Ultimul s-a încheiat în 2014
Piți a fost selecționerul României în trei mandate. Ultimul s-a încheiat în 2014

O seră imensă îi garantează că are roşii proaspete şi iarna. Are varză, castraveţi şi cartofi, iar vara are şi vinete, ardei sau morcovi. Are şi o mică livadă, cu meri, peri, pruni, vişini, cireşi şi câţiva gutui. „Am indicaţii clare să nu stropesc nimic cu nici o soluţie. Doar le ud şi tai buruienile. Nu contează că unele legume sau fructe mai sunt mâncate de insecte sau se strică. Ce scapă e perfect sănătos. Aproape sălbatic. Şi lui aşa îi plac”, a declarat atunci pentru ”Click!” nea’ Cornel, îngrijitorul care se ocupa de gospodăria lui Piţurcă.

Mircea Rednic, neschimbat de 30 de ani

Cu gluga pe cap, antrenorul nu este recunoscut de ceilalți alergători
Cu gluga pe cap, antrenorul nu este recunoscut de ceilalți alergători

La aproape 57 de ani, antrenorul dinamovist Mircea Rednic a rămas aproape neschimbat din vremea în care juca la Dinamo, Standard Liege şi Rapid. Este, de fapt, unul dintre puţinii tehnicieni care şi-au păstrat greutatea din tinereţe. Înainte el şi alerga cot la cot cu elevii săi în cantonamente, dar o operaţie la genunchi l-a făcut să renunţe la această activitate. Totuşi, nu poate rezista la ”chemarea ierbii”, aşa că uneori se bagă la unele miuţe alături de fotbaliştii săi.

Mircea Lucescu este într-o formă deosebită

Chiar dacă stă în  apropiere, el se  deplasează cu mașina
Chiar dacă stă în apropiere, el se deplasează cu mașina

Un alt fost selecţioner, Mircea Lucescu, este unul dintre cei mai activi septuagenari din fotbalul mondial. În vârstă de 73 de ani, ”Il Luce” a fost, până în urmă cu câteva săptămâni, antrenorul naţionalei Turciei, asta după ce în ultimii 30 de ani pregătise doar echipe de club. Chiar dacă ar putea oricând să se retragă şi să-şi petreacă timpul călătorind, sau jucându-se cu strănepoţii (are deja doi), Mircea Lucescu spune că abia aşteaptă să se întoarcă în iarbă, pentru că trăieşte pentru şi prin fotbal. Aşa că din vară este foarte probabil să îl vedem din nou la cârma unei echipe de renume din fotbalul mondial.

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net