VIDEO / Interviu cu Mutu: «Dacă nu refuzam convocările, aveam 55 de goluri la naţională»

Ultima actualizare:

    Adi Mutu are 35 de goluri marcate la națională
Adi Mutu are 35 de goluri marcate la națională

”Briliantul” e golgheterul României, alături de naşul său Gică Hagi, fiecare cu 35 de reuşite. Adi Mutu regretă că nu a dat curs unor invitaţii la prima reprezentativă fiindcă acum ar fi fost cel mai bun marcator din istorie. Adi l-a ”înţepat” pe Victor Piţurcă, şi a povestit cum i-a schimbat tactica lui Răzvan Lucescu în meciul în care ”tricolorii” au zdrobit Bosnia, 3-0, în preliminariile Euro 2012.

Click!”: Cum e competiţia de acum faţă de ceea ce ştiai?

Adrian Mutu: Nivelul e scăzut comparativ cu perioada în care am evoluat la Argeş sau la Dinamo, mai producem talente,  dar nu mai pleacă nimeni la echipe de top din străinătate. Ne lipseşte rigoarea, ordinea, disciplina şi bineînţeles infrastructura. Ca exemplu, la Petrolul nu aveam bază de antrenament, dar aveam un stadion excelent, la ASA era invers şi tot aşa.

Sunt totuşi şi tineri de valoare în campionatul intern?

Da. Îmi plac Răzvan Marin, Man, Roti (n.r. Dorin Rotariu) şi Nedelcearu. 

Ai marcat peste 100 de goluri în Serie A. Crezi că va mai reuşi un român o astfel de performanţă?

Eu sper, dar cine ştie? Ar fi bine pentru noi să mai apară unul ca Mutu care să înscrie atât de mult într-un campionat cum e cel al Italiei, care pe vremea mea era cel mai puternic din lume.

În prezent nu mai e?

Cel englez e numărul unu, apoi urmează cel din Spania şi pe poziţia a treia ar fi Germania şi Italia.

Apropo de cele mai bune campionate, ai împărţit vestiarul cu jucători de legendă. Ai putea să faci un prim 11 al celor mai valoroşi fotbalişti alături de care ai jucat? 

Ar fi Buffon – Zanetti, Cannavaro, Blanc, Zambrotta – Nedved, Viera, Del Piero – Zamorano, Ibrahimovici, Ronaldo brazilianul.

Tu nu eşti în echipă.

Doar rezervă! Sunt atâţia că pot să fac câteva echipe...Cu Terry, Drogba, Makelele, Desailly, Crespo, Vieri sau Baggio, Seedorf, Cordoba, Recoba...

Mai păstrezi legătura cu ei?

Cu unii dintre ei da, dar Ibra (n.r. Ibrahimovici) îmi e cel mai apropiat. Am fost colegi de cameră un an şi jumătate la Juventus.

Cei mai buni din România?

Hagi cu Generaţia de Aur. Apoi Chivu, Contra, Lobonţ, cei care am mers la Euro 2008.

La capitolul antrenori. Care ar fi cel care ţi-a influenţat pozitiv cariera?

Cesare Prandelli. Am lucrat împreună la Fiorentina şi am înscris atunci peste 60 de goluri în Serie A.

Dar, cel care a avut un impact negativ? 

Mourinho. Mi-a făcut mult rău.

Deci nu e Victor Piţurcă?

Lucrurile s-au lămurit. Am o altă funcţie, el antrenează, nici nu ştiu pe unde…dacă mai antrenează. Oricum, nu se poate face o comparaţie între Mourinho şi Piţurcă fiindcă portughezul e mult prea sus.

Care ar fi momentele din carieră care te definesc?

Campania de calificare la Euro 2008, când am dat peste 60 la sută din golurile României, am fost şi golgheterul grupei. Şi ar fi şi meciul cu Cehia, când am dat două goluri, unul cu călcâiul. Vezi, a fost campania în care Piţurcă nu avea de făcut decât un singur lucru: să stea pe bancă şi să se bucure la golurile mele. 

Ai refuzat vreo convocare?

Da, dar acum îmi pare foarte rău. Erau meciuri cu echipe mici, gen Malta, la care nu veneam. Dacă jucam, acum aveam 55 de goluri la naţională, nu 35. (nr. Mutu şi Hagi sunt golgheterii naţionalei, ambii cu câte 35 de goluri).

Legat tot de naţională, e adevărat că la meciul cu Bosnia din 2011 i-ai spus selecţionerului de atunci, Răzvan Lucescu, că trebuie să atacăm?

Ei ne bătuseră cu 2-1 în Bosnia. I-am zis atunci lui Lucescu, la şedinţa tehnică, hai să atacăm! Oricum nu mai aveam nicio şansă, depindeam şi de rezultate… El dorea să jucăm mai precaut, dar a înţeles şi a pregătit totul ofensiv. Am făcut un joc extraordinar şi am învins cu 3-0. 

image
image
image
image
image
image
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
Inter Milano (EPA) jpg
image
Real Madrid Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net