Viitorul Ligii 1, la mâna fanilor. Pro şi contra sistem pay-per-view

Ultima actualizare:

    Suporterii au găsit cea mai sigură metodă de a vedea meciurile favoriţilor: prezenţa la stadionFoto: Mediafax
Suporterii au găsit cea mai sigură metodă de a vedea meciurile favoriţilor: prezenţa la stadionFoto: Mediafax

Startul sezonului Ligii 1 la fotbal aduce cu el şi o premieră în viaţa microbiştilor. Pentru prima dată, în România va apărea sistemul pay-per-view. Drepturile de televizare au fost vândute până în 2019, pentru 33,6 milioane de euro pe an, unei firme cu sediul din Malta. Aceasta le va transmite pe Look TV şi Look Tv Plus, posturi care vor putea fi retransmise de cablişti contra unei sume de bani.

Cum părerile microbiştilor sunt împărţite, Click! vă prezinte trei argumente pro şi trei contra abonării.

Pro abonare

Fanii subvenţionează fotbalul. Oricât ar părea de paradoxal, fanii vor contribui direct, prin abonarea la vizionarea Ligii 1, la creşterea nivelului şi calităţii fotbalului românesc! Şi chiar a naţionalei, căci jucătorii valoroşi se nasc în campionate puternice. Aşa s-a întâmplat în Germania, Anglia, Franţa sau Italia, unde sistemul pay-per-view este vechi. În plus, de numărul de abonaţi va depinde şi viitorul cluburilor, pentru care sumele venite pentru drepturile de televizare asigură în mare parte bugetul. Dacă încercarea nu va avea succes, e de aşteptat ca actualul contract să se rezilieze, iar viitoarea înţelegere să fie mult mai mică, ceea ce va duce sigur la dispariţia unor echipe.

Văd meciurile Ligii. Evident, principalul avantaj e acela că se pot urmări meciurile Ligii 1. Cu bune şi rele, e campionatul nostru şi, în special în provincie, partidele reprezintă una dintre principalele bucurii ale oamenilor. 

Preţ relativ mic. Comparativ cu alte ţări - e adevărat, cu fotbal mult mai evoluat şi vedete reale - preţul e mic, în jur de 10 lei lunar. Ca exemplu, în Germania, un fan dă în plus 18 euro (circa 81 de lei) pe lună pentru pachetul de fotbal care acoperă toată etapa. În Spania, pentru aceeaşi sumă, fanii pot urmări 8 meciuri din etapă. În Anglia, microbiştii plătesc în plus cam 28 de euro (circa 126 de lei) lunar, în vreme ce în Italia, Serie A costă 30 de euro (circa 135 de lei) pe lună.

Contra abonare

Calitatea slabă a Ligii 1. Microbiştii români s-au obişnuit deja cu meciurile slabe din campionatul intern. Multe din ele cauzate de lipsa de valoare a jucătorilor, care în plus nu sunt nici plătiţi la timp. De aceea, se consideră că banii sunt aruncaţi în vânt. 

Faptul că trebuie scoşi bani din buzunar. Românii nu sunt obişnuiţi să plătească pentru transmisiuni TV. Indiferent de suma pe care ar trebui să o investească. Mai ales în timpurile noastre, în care pe net găseşti aproape tot ce vrei gratis.

Lipsa de respect cu care au fost trataţi. Scandalurile din ultimii an care au înconjurat fotbalul românesc au îndepărtat foarte mulţi fani nu doar din tribune, ci şi din faţa televizoarelor. Ei ar putea fi greu convinşi să plătească pentru un fotbal care i-a dezamăgit.

Cine transmite meciurile

În următoarele 5 campionate, meciurile din Liga 1 vor fi transmise de Look TV şi Look Plus. Cum cele două posturi au ieşit din lista must carry, doar câteva companii de cablu au ajuns la o înţelegere de retransmisie: UPC, Focus Sat şi Ines. La unele, postul Look Plus, care transmite meciurile mai puţin importante, e inclus deja în grilă, dar pentru vizionarea Look TV există pachete speciale, cu preţuri  începând de la 10 lei pe lună. Celelalte companii de cablu sunt în negocieri.

Se vor vedea şi la Orange

Orange TV a introdus în grila sa cu plată posturile Look TV şi Look Plus, ambele în format HD, astfel că abonaţii acestei platforme pot viziona partidele din Liga I. Deocamdată afacerea dintre cele două companii nu este oficializată, iar în dreptul canalelor respective (Look TV şi Plus) apare pe ecran, lângă sigle, cuvântul „test”.

5 euro, online

Liga 1 e disponibilă şi pe platforma de programe Seenow, online şi pe mobil. Tipuri de abonamente la lansare: 3 euro (fără TVA) / 1 zi (valabil din momentul plăţii până la miezul nopţii), 5 euro (fără TVA) / 30 de zile,  12 euro (fără TVA) / 90 de zile, 20 de euro (fără TVA) / 180 de zile, 36 de euro (fără TVA) / 365 de zile.

image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net