Calificare eroică în «careul de aşi»

Ultima actualizare:

    Simona Halep a declarat recent că România poate câștiga FedCupFoto: Sport Pictures
Simona Halep a declarat recent că România poate câștiga FedCupFoto: Sport Pictures

După victoria Simonei Halep cu Pliskova, Irina Begu și Monica Niculescu au adus punctul ce a propulsat echipa noastră în semifinalele ediției 2019 a FedCup.

Simona Halep a făcut unul dintre cele mai bune meciuri ale carierei în Cupa Federației, reuşind s-o depăşească în trei seturi (6-4, 5-7, 6-4) pe cehoaica Karolina Pliskova, iar calificarea a fost bătută în cuie de dublul format din Irina Begu şi Monica Niculescu (6-7/2, 6-4, 6-4 cu Barbora Krejcikova și Katerina Siniakova).

După aproape jumătate de secol, naţionala de Fed Cup e din nou între primele patru echipe ale lumii, precedenta performanţă de acest gen fiind consemnată în urmă cu 46 de ani. Sâmbătă şi duminică, la Ostrava, Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu şi Monica Niculescu au scris o pagină de istorie pentru tenisul feminin de la noi. Împotriva unei adversare care a câştigat Cupa Federației de şase ori în ultimii opt ani, jucătoarele noastre au strâns în mod eroic cele trei victorii necesare pentru a pătrunde în ”Careul de aşi”. Dacă ziua de sâmbătă a fost una liniştită (1-1), cu victorii ale favoritelor Halep şi Pliskova, dramatismul a fost la cote înalte.

Derby-ul Halep – Pliskova s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, cele două jucătoare oferind un duel pasionant, care ne-a ţinut cu sufletul la gură timp de aproape trei ore. Primul set i-a revenit sportivei noastre cu 6-4, iar manşa secundă i-a aparţinut cehoaicei, care s-a impus cu 7-5. A urmat un act decisiv disputat pe aceleaşi coordonate, cu multe răsturnări de situaţie. Halep s-a distanţat la 5-2, dar Pliskova n-a cedat, reuşind să se apropie periculos (4-5), salvând inclusiv o minge de meci. Din fericire, constănțeanca s-a adunat la timp şi a pus capăt meciului după un ghem pe propriul serviciu. La 2-1 pentru România, echipa noastră mai avea nevoie de un singur punct din două meciuri, unul de simplu şi unul de dublu, pentru a pătrunde în semifinalele Cupei Federaţiei. Prima şansă a avut-o Mihaela Buzărnescu, împotriva Katerinei Siniakova, partidă pe care „Miki” a cedat-o (4-6, 2-6) în ciuda faptului că a condus cu 3-0 în primul set.

Meci maraton la dublu

Decisivă, disputa de dublu a început sub semnul echilibrului. De la 3-3, însă, s-a jucat cu garda jos. Cehia a făcut două break-uri la rând, între ele intercalându-se tot atâtea ale echipei noastre (5-5)! Cu Irina Begu asigurând spatele terenului și cu Monica Niculescu dezinvoltă la fileu, România a întrerupt această serie negativă, punctând pe propriul serviciu. Cehia a egalat însă la 6, iar apoi s-a impus (7-2) în tie-break.

Jucătoarele noastre au trecut rapid peste acest moment dificil. Și deși le-au avut în față pe cele mai valoroase jucătoare de dublu ale momentului, au dominat actul secund, detașându-se din start (2-0) și conservând avantajul (3-1, 4-2, 5-3, 6-4). Cu un moral tot mai bun, Monica și Irina au început setul decisiv tot cu un break. Și deși au fost egalate la 1, iar apoi la 4, au avut puterea de a se desprinde de fiecare dată (3-1, 5-4). Într-un final incandescent, Begu a servit pentru victoria echipei noastre. Și a făcut-o impecabil. România a triumfat la dublu, obținând punctul care a calificat-o în semifinalele Grupei Mondiale.  

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net