La Paris se desfășoară al doilea turneu de Mare Șlem al anului, cel de la Roland Garros. Și ca în fiecare an numele lui Ilie Năstase, câștigătorul din 1973, este pomenit. De data aceasta, Christophe Roger-Vasselin, fost jucător francez, declară în cotidianul ”l’Equipe” de azi că românul l-a dezamăgit.


Chestionat de reporterul Bruno Garay, câștigătorul turneului juniorilor de la Roland Garros, în 1975, și-a amintit: ”Să spunem că Ilie Năstase mi-a jucat o festă oarecum amuzantă. În 1981, l-am înfruntat la Cincinnati. Simțind că va pierde, a făcut publicul să râdă pe seama mea, imitând reverul meu care nu era foarte orthodox. Am câștigat meciul. M-am întors la vestiar, mi-am pus rachetele în dulap și m-am întors la hotel. Revenind la arenă, a doua zi, am observant că mi-au dispărut rachetele. Năstase îl mituise pe paznicul vestiarului care i-a deschis dulapul. Și mi-a aruncat rachetele în WC”.  

Pentru Christophe Roger-Vasselin (60 de ani) cea mai frumoasă amintire din tenis datează din 1983. Aflat pe locul 130 în lume, în acel moment, el s-a calificat în semifinale la Roland Garros eliminându-l (6-4, 6-4, 7-6) pe liderul mondial de atunci, Jimmy Connors. Aceasta a fost, de altfel, și cea mai bună performanță a jucătorului francez, la seniori. El a atins locul 29 ATP în 1983, disputând și două meciuri pentru echipa de Cupa Davis a Franței. 

În ceea ce îl privește pe Ilie Năstase, cotidianul ”l’Equipe” pomenește anual de el. În anii 90, publicația franceză l-a declarat pe roman drept jucătorul de tenis cu cel mai mult umor din istoria turneului de la Roland Garros. Acum câțiva ani, într-un interviu, Năstase a povestit că banii pe care i-a obținut după victoria din 1973 i-a cheltuit invitându-și prietenii la un restaurant. În acel an, românul a izbutit o performanță rară în istoria turneului parizian, câștigându-l fără să piardă vreun set. 

 

Loading...